BIST'de Rekorlar Sürüyor!

01.08.2023 09:31
  •  A 

BIST TL bazında rekorlarını kırmaya devam ediyor. Dün de, hem en yüksek seviye, hem de en yüksek kapanış rekorlarına yenilerini ekledi. Bunu yaparken en büyük desteği yabancı alımlarından görüyor. Yabancı takası son olarak %30.03 seviyesine çıkmış görülüyor. Bu durum yükselişin şu ana kadar sektörler ve hisseler değişe değişe, ya da bazen hep birlikte olacak şekilde sürmesini sağlıyor. 

Bir süredir yeni öngörü konusunda teknik düzeltme beklediğim için izlemede kaldığımı biliyorsunuz. Ama beklediğim düzeltme ya olmadığı, ya da sadece seans içinde olup bittiği, ya da bir yerde verirlerken, diğer taraflarda aldıkları için maalesef yükselişin dışında kaldık. Sadece açık olan öngörülerin gerçekleşmesi, ya da yukarı revizeleri ile kapanmasına yaradı. 

BDDK'dan Sıkılaştırma Adımları Sürüyor!
              BDDK kredi kartlarında yurt dışı seyahat, ulaştırma ve konaklamada taksitlendirmeyi kaldırdı. Bireysel kredilerde talebin düşmesi için çalışılıyor. Bu sayede dış açık rakamının bir nebze de olsa düşmesi amaçlanıyor. Aynı şekilde artan kurlar yüzünden de ithalata olan talebin düşmesi bekleniyor. Enflasyon yüksek iken, düşük politika faizlerine rağmen bu önlemler tek çare olur mu göreceğiz.  

Neyse sonuçta yeni ekonomi kadroları ve TCMB yapı ve karar değişimleri olumlu yansıma yapıyor. CDS'ler uzun süre sonrasında 400 seviyesinin altına inmiş durumda. 

Ama BDDK'nın aldığı kredilerde sıkılaştırma kararları, bireysel kredi kartı faizlerinin arttırılması bankalar için kısa vadede olumsuz bir baskıya neden olabilir. Aynı şekilde yurt dışı seyahat ve konaklama harcamalarında taksitlerin kaldırılması havacılık sektöründe de baskıya neden olabilir.

Bu baskılar beklediğimiz düzeltmeye neden olur mu, yoksa yabancılar kararların ekonomideki risklerin düşmesine yarayacağını düşünerek alımlarına devam edebilirler ve bu nedenle endeksin fazla geri gelmesine izin vermezler mi göreceğiz.

Yaşanan düzeltmesiz yükselişler fırsat verdiği yerde yeni öngörülerim gelecek ama, düzeltme olmadan ısrarla yükselmesi durumunda az sayıda yeni öngörü ile devam edeceğim. Bu süreci kaçırabiliriz. Ama bir düşüşe yakalanmak istemiyorum. Yapacak bir şey yok. Maalesef son yükselişte bizi oyun dışı bıraktılar. Böyle zamanlarda DD(Destek-Direnç) paylaşımlarımı referans alabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.07.2023
    09:07

    Borsa İstanbul'da bilançolar açıklandıkça realize gelir beklentimiz gerçekleşmeden, borsa istanbul yükselmeye devam ediyor. TL bazında 7250 - 7500 ilk sıralı dirençlerimiz. Dolar bazında 252 $ üzerinde ikili dip formasyonu başlatır uyarım şu anda teti... Devamı »

  • 28.07.2023
    09:11

    Öncelikle yazıma dün gece yapılan merkez bankası üyeliklerindeki görevden alma ve atamalarla başlamak istiyorum. Yapılan atamaların gayet iyi olduğu görüşündeyim. Her 3 isim de, alanlarında oldukça iyi eğitim ve kariyere sahipler. Özellikle O.Cevdet Ak&... Devamı »

  • 27.07.2023
    15:08

    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Merkez Bankaları özerk olmalıdır. Siyasilere aldırmadan ülke ekonomisi ve fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa o kararları almalı ve uygulamalıdır. Bunu yaparken de görev sürelerine müdahale olmamalı, ya da görev sür... Devamı »

  • 27.07.2023
    09:28

    Amerika merkez bankası FED faizleri 25 baz puan daha artırdı 5.25 - 5 50 aralığına getirdi. Başkan enflasyondaki düşüşün sürdüğünü ama riskin de sürdüğünü söyledi. Bu nedenle sonraki dönemde de faiz artışı olabilir de, olmayabilir de d... Devamı »

  • 26.07.2023
    09:21

    Bugün dünya için gözler Amerika Merkez Bankası'nda olacak. Beklentim 25 baz puanlık bir artışın daha olması. Bu artış zaten genel piyasadaki beklenti rakamı. Asıl merak edilen ise, FED Başkanı Powell'ın devamında daha ilave faiz artışları ya da sıkılaştırıcı önleml... Devamı »