Ciddi Realizasyonlar Yaşanıyor!

04.08.2023 09:21
  •  A 

Dün gelen tüfe ve üfe rakamlarından enflasyonda yeniden ciddi bir artış olduğunu gördük. Zaten yapılan zamlar, kurların artması ve vergi artışları sonrasında enflasyonun temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçeceğini bekliyorduk. Yıl bitmeden %60'ların üzerinde enflasyon görmeyi beklediğimi biliyorsunuz. Hal böyle olunca, borsa şirketlerinin enflasyona uyan ürün fiyatlamaları bilanço karlarının artmasına neden oluyor. Gelen bilançolardaki karlar bu nedenle gayet iyi. 

Ama hemen uyarayım ki, karların iyi olması sonrasında hisseleri çok daha yüksek seviyelere götürecekse bile, arada kar realizasyonu yaşamalarına engel değildir. Nitekim öyle de oluyor. Endeks belki bir gün düşüp, sonraki gün yeniden yükseldiği için sizler bunu BIST olarak çok ferk etmiyor olabilirsiniz. Ama hisse bazında gördüklere yerlere göre %10, %15 geri çekilmeler yaşanıyor. 

Sonradan gelen alımlarla bu durumun derinleşmemesi şimdilik iyi. Ama bu realizasyon sonrasındaki günlere de sarkacak olursa, bu takdirde gün içi realizasyonlar sonraki günlere de sarkan düzeltmelere dönüşebilir. Bu olası düzeltmeler aslında gayet iyi olur. Endeks ve hisseler sonrasındaki yükseliş için güç kazanırlar. Böylece çok daha üst fiyatlara gidebilirler.

Bu riskten bir süredir çekindiğim için al/sat teknik öngörü sayım azaldı. Ama DD tablosunda yine ciddi sayıda paylaşımların sürüyor. Eğer düzeltme sürecek olursa, bir anda çok sayıda yeni öngörüm gelmeye başlayacaktır. Kısacası ben iyimser olmaya devam ediyorum.

Bilanço değerlendirmelerimde yer alan hisselerde mevcut fiyatların çok üzerinde yıl sonu beklentileri var. Bu durum önceki bilanço değerlendirmelerinde de benzer şekilde yer alıyordu. Bir kısmı değerlendirmeler sonrası yükselişe devam ettiler. Bir kısmı ise, bir süre düşüp, düşük kalıp, sonraki dönemde yükselişe başladılar. Yani, beklentinin yüksek olması hissenin hemen yükselişe geçmesi manasını taşımıyor. Ama olur da alırsınız ama düşerse, sonrasındaki olası fiyat beklentisi nedeniyle daha huzurlu durmanıza katkı sağlar.

Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan önümüzdeki günlerde yurt dışında yatırımcı toplantılarına devam edecekler. Bu sefer ziyaretler batı ülkelerine de yapılacaktır. Bu toplantılar sonrası BIST'e olan yabancı ilgisinin devam etmesini bekliyorum. Bugün ise, JP Morgan'ın organize ettiği İstanbul'da gerçekleşecek bir yatırımcı toplantısına katılacaklar. Bu toplantıların, ekonomide yaşanan program değişikliğini izah etmek açısından olumlu buluyorum.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.08.2023
    09:16

    BIST rekorlara devam ediyor. Birgün düşse, sonraki gün yine alımlar geliyor ve rekor tazeleniyor. Tabi ki bu durum borsa yatırımcısı için çok güzel. Ama bu alımların ısrarlı olmasındaki en önemli nedenlerden birisi, Mehmet Şimşek ve TCMB yeni başkanı H.Gaye Erk... Devamı »

  • 02.08.2023
    09:43

    Zaman zaman uyardığım bir konuda tekrar yapayarak yazıma başlamak istiyorum! Bilanço döneminde olduğumuz için, şirketlerden ve sektörlerden bilançolar geliyor. Bankalar güzel bilançolar açıkladılar. 12 aylık bilanço değerlendirmelerimdeki bekl... Devamı »

  • 01.08.2023
    09:31

    BIST TL bazında rekorlarını kırmaya devam ediyor. Dün de, hem en yüksek seviye, hem de en yüksek kapanış rekorlarına yenilerini ekledi. Bunu yaparken en büyük desteği yabancı alımlarından görüyor. Yabancı takası son olarak %30.03 seviyesine çıkmış gör&u... Devamı »

  • 31.07.2023
    09:07

    Borsa İstanbul'da bilançolar açıklandıkça realize gelir beklentimiz gerçekleşmeden, borsa istanbul yükselmeye devam ediyor. TL bazında 7250 - 7500 ilk sıralı dirençlerimiz. Dolar bazında 252 $ üzerinde ikili dip formasyonu başlatır uyarım şu anda teti... Devamı »

  • 28.07.2023
    09:11

    Öncelikle yazıma dün gece yapılan merkez bankası üyeliklerindeki görevden alma ve atamalarla başlamak istiyorum. Yapılan atamaların gayet iyi olduğu görüşündeyim. Her 3 isim de, alanlarında oldukça iyi eğitim ve kariyere sahipler. Özellikle O.Cevdet Ak&... Devamı »