Yabancı Alımları Sürüyor!

06.07.2023 09:20
  •  A 

Henüz istediğim gibi çok yoğun değil ama en azından az da olsa devam ediyor olması borsa için gayet iyi bir durum. Enflasyon gelişmesine göre kur ve faizlerin göreceği zirveler anlaşılınca yabancı girişleri daha da artacaktır. 

Bu süreç ciddi zordur!
              Tekniklerde indikatörlerin bir kısmı dirençlere gelince teknikçiler tedirginlikler yaşamaya başlarlar. Ben de bu kişilerden biriyim. Realizasyon mu gelecek diye izlemede kalırsınız. Realizasyon dün olduğu gibi gelir. Ama seans için de kalıp, bir ara 100 kûsur puan eksi iken kapanış gördüğünüz gibi 100 puan civarı artı olabilir. 

İşte bu esnada teknikleri farklı gözle takip etmek gerekir. Genelde stochastic gibi indikatör ağırlıklı teknikler direnç uyarıları verirken, tobo, çanak, fincan-kulp, flama, düşüş trend kırılması gidi formasyonlar oluşmaya başlar. Böyle dönemlerde formasyonlara daha çok bakmak yararlı olabilir. 

Ama şunu da bilmek gerekir! Yukarı kırılan bir formasyona göre yaptığınız bir alım sonrası aniden gelen realizasyonlara da yakalanma riski vardır. İşte burada hisselerin ederleri konusunda bir fikriniz varsa endişe duymadan beklerseniz yeniden artıya çıktıklarını görürsünüz. Yoksa çok dinamik günlük trader gibi alım-satımlar yapmanız gerekir ki, yatırımcıların çoğu bu hızda işlemler yapamaz. Ayrıca zarara vermek çok da kolay değildir. Beklentisi bozulmayan ama düşüyor diye zarara verdiğiniz bir hisse sonrası yerine alacağınız diğer hissede de aynı durum başınıza gelebilir. Bu şekilde 2-3 zararlı işlem dengenizi bozar ve paranızı eritir. Bu nedenle ederinin yüksek olduğunu düşündüğünüz hisselerde, gerekirse maliyetli taşımak size zaman ve parite kaybı yaşatsa da, ana paranızın erimesine mani olur. Sonrasında da gördüğünüz gibi toparlanma sürecinde paranız artmaya başlar.

İçinde bulunduğumuz süreç böyle bir dönemin yükselişe döndüğüne işaret ediyor. Bu süreç esnasında yeni öngörü vermekte zorluklar nedeniyle al/sat tablosunda öngörü sayısı azalır. Destek-Direnç Tablosu paylaşımları öne çıkar. Tekniklerde hangi yündeki seviye kırılırsa, o yöndeki sıralı hedefler yeni teknik beklentiler olur. DD tablomuzu herkesin yakından takibi çok önemli. Misal bir hafta öncesinden dd tablosuna bugüne doğru bakın! Birçok hissenin tabloya çok daha düşük fiyatlarla girdiğini ve orada dikkat çekilen üst seviyelere doğru hızla yükselmiş olduklarını görürsünüz. Kısacası bu süreç başladığında esas olan hisselerin ederleridir. Yabancı hızlanınca hisseler ederlerinin bile üzerine çıkarlar. Demek ki, sadece DD(destek-direnç) tablosu değil, aynı zamanda bilanço değerlendirmeleri ve uzun vadeli yatırım hisseleri beklentileri de öne çıkar. Bu paylaşımları da yakın takip ediniz derim.

Ben sizlerin hayatınızı ve karar almanızı kolaylaştırmak için hepsinde ilgili bölümlerde paylaşımlarımı yapmaya devam ediyorum. Beklenti yazılarımla da sizlere önceden süreçlerin uyarılarını yapmaya çalışıyorum. Ama sonuçta benim herşeyi birebir bilmek, her gelişmeyi öncesinden tahmin etmem de beklenmesin. Nihayetinde bazen gecikmelerim, bazen yanlışlarım da olabilir. Bazen ben de cesaret edemeyebilirim. Mümkün olduğunca el birliği ile bu süreci iyi yönetmeye çalışacağız.

Zamlar, vergiler geliyor!
             Uyarısını yaptım yeni vergiler, zamlar, özelleştirme, varlık satışı kararları duyabiliriz diye. Görüyorsunuz ötv, alkol, sigara zamları geliyor. Bir kereye mahsus tüm araçlara duble mtv vergisi çıktı. Bunlar mecburen yapılacak. Yapılan hataların yarattığı enflasyonun yarattığı maddi yükler ve çalışan memur ve emekliye yapılan zamların karşılanması için ek kaynaklar yaratılması gerekiyor. Bunun da yolu buralardan geçiyor. Para basarak kaynak yaratırsanız enflasyonu körükleyip kısır döngü yaratır. Zamlar ve vergi salmalar bu riski sınırlar. Talebin düşmesine ve enflasyonun baskılanmasına yarar. Kamuya ek açık yaratmaz. Ama insanların yani vatandaşların ise canını yakar. Yapacak bir şey yok. Yanlış yönetilen ülkelerde fatura her zaman vatandaşa çıkar. Umarım en kısa zamanda maliye ve ekonomi politikalarında istikrarı sağlarız. 

Sözü uzatmayalım. Borsanın iyi bir döneme gireceği görüşümü koruyorum. Yıl sonu beklenim 7000 endeksleri de geçebilir. Ama tabii siyasilerin kararları doğru şekilde sürmelidir. Bu yapılırsa tüm kayıplar telafi edilir. Dolar bazında bile ciddi kazançlar yaşanır. 

Ama dediğim gibi tekniklerde formasyonlar öne çıkacağı için teknik paylaşımlarımı yakından takip edip, kararlarınızı sizler alacaksınız. Her seferinde yeni alsat öngörüsü vermem zor olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.07.2023
    09:45

    BIST dün gün içinde 6076 ile TL bazında en yüksek seviye rekoru kırsa da, kapanışı bir gün öncenin altında kaldı. Son dönem yükselişlerin alıcılarına bakınca, yabancılardan ziyade yerli alımlarının öne çıktığını görüyoruz. Henüz fa... Devamı »

  • 04.07.2023
    09:24

    Ekonomide kadro ve görüşlerde yapılan değişiklik sonrası Borsa İstanbul'da başlayan TL bazlı yükseliş yeni kapanış ve yeni zirve rekorları ile devam ediyor. Dün de 6015 seviyesinden gerçekleşen kapanış rekorlara devam edecek bir borsaya işaret ediyor. Bayram önces... Devamı »

  • 03.07.2023
    09:24

    Bayramı aradaki idari izin günleri ile de birleştirenler için uzun olan bir tatil bugün bitti. Tatil sonrası borsa bakalım ne yapacak göreceğiz. 5704 - 5730 üzerinde bana göre kırılan önemli bir kanal olduğu için, ben teknik olarak sıralı şekilde 6000-6250... Devamı »

  • 27.06.2023
    08:58

    Uzun bir bayram tatili, eskiden olsa belirsizlik endişeleri ile realizasyon riski daha yüksek derdim. Ama yetersiz olsa da, faizde yeniden artış trendine başlanması nedeniyle borsa için olumlu görüşe sahibim. Faiz yeterli boyutta artmadı bu nedenle de kurlardaki yükse... Devamı »

  • 26.06.2023
    09:15

    Borsa bugün ve yarın yarım gün olmak üzere açık ama, insanlarımızın çoğu bayram tatiline 23 Haziran Cuma gününden itibaren başladı. İzmir-Çeşme oto yolunu gören bir konumda oturduğumuz için inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı. Aynı durum, Bo... Devamı »