Borsada Ayrışmalara Dikkat Edin!

05.07.2023 09:45
  •  A 

BIST dün gün içinde 6076 ile TL bazında en yüksek seviye rekoru kırsa da, kapanışı bir gün öncenin altında kaldı. Son dönem yükselişlerin alıcılarına bakınca, yabancılardan ziyade yerli alımlarının öne çıktığını görüyoruz. Henüz faiz ve döviz zirveleri konusunda belirsizlik sürdüğü için yabancının bir süre daha çok hızlı alım yapmasını beklemiyorum. Faizdeki artışın düşük kalması bunda önemli bir etken. Aynı zamanda TCMB Başkanı sayın Erkan'ın, bankacılara kurları baskılamak için döviz satışı yapılmayacak demesinin hemen arkasından kamu bankalarından döviz satışları gelmesi de, yeni ekonomi ekibine olan güveni zedeleyen ve yabancıların girişlerinde ağırdan almalarına neden olabilecek olumsuz bir tablo oldu. 

BAE İle Geniş Bir Finansal Anlaşma Yapılabilir!
              Cumhurbaşkanı ile Mehmet Şimşek NATO toplantıları sonrası BAE'lerine gidecekler. Öncesinde Mehmet Şimşek'in ziyareti ve sonrasında sayın Erdoğan ile ziyaret yapılacak olması, geniş bir anlaşma paketi beklentilerini arttırmış durumda. Önemli varlık satışı, ortak yatırımlar, Varlık Fonu kapsamında ortaklıklar vs. duyabiliriz. Ama öncesinde de dediğim gibi, sağlıklı dış kaynak girişleri için istikrarlı bir ekonomi politikası izlenip, gelişmiş batıdan sermaye ve fon girişlerinin başlaması çok daha iyi olur. Yakında faizlerde ek artışlar yapılırsa bu sürecin de başlamasını bekliyorum. Ama öncesinde bugün açıklanacak enflasyon verilerindeki gelişmeler izlenecektir. 

Enflasyonda artış sürecine geçilmesi bekleniyor. Hatta asıl haziran ve temmuz enflasyonundan ziyade, eylül ayında enflasyonda daha yüksek bir artış görebiliriz. Hal böyle iken %15 olarak açıkladığımız haftalık politika faizleri çok anlam ifade etmiyor. 

Neyse, bunların hepsi bir şekilde yoluna girmek zorunda kalacaktır. Çünkü bunun dışında davranışların yarattığı yıkımı sanırım herkes görmüştür. Ama sert dönüşün etkileri yüzünden kademeli artışlar tercih edilmiş diye düşünüyorum.

İşte bu süreçte Borsa İstanbul'da realizasyonlar da, ayrışmalar da olacaktır. Ben yabancı ağır kaldığı için, yerli spekülatörlerin kendi hisselerine geri dönmelerini göreceğimizi ve ilgi alanlarındaki hisselerde pozitif ayrışmalar olacağını düşünüyorum. Yılbaşından sonra bu hisselerde yaşanan düşüş trendleri seçim esnasında dip buldu ve sonrasında bu düşüş trendlerinin yukarı kırıldığını görüyorum. Bunun teknik tepkilerinin %20-%30 gibi dipten yukarı şeklinde olması gerektiği görüşündeyim. O nedenle, yükselişlerde yakın dirençlerde gelen satışlarda yatırımcıları dökerek, sonra yeniden alımların olduğunu görebiliriz. Bu tip hisseleri açık öngörülerimizde ve bilanço değerlendirmelerimizden görebilirsiniz. Ana holding ve bankalarda ise, yabancı ağırlığı yüksek olduğu ve yabancının da henüz girişlerini hızlandırmadığı için ağır kaldıklarını görüyoruz. Ama ben bu durumun da sonrasında pozitife dönmesini bekliyorum. Hatta bankacılık sektöründeki tekniklerin endeksi yukarı taşıyabilecek görüntüler verdiğini görüyorum. 

Endekste 5766 seviyesinde aşağıda gap bıraktık. Hatta daha altta başka gapler de var. Ama ben artık 5700 seviyesinin altına inen bir endeksi beklemiyorum. Hatta Dolar bazında bakınca 246,66$ seviyesinde yukarıda bıraktığımız başka bir gap de olduğunu düşünürsek, gap korkumuz çok olmamalı diye düşünüyorum. Dolar bazında yakın direnç 235,66$ seviyesinde. Buradan realizasyonlar görüyoruz. Ama bu realizasyonlar sonrası bir şekilde 252,13$ seviyesinde olan direnç yukarı kırılacak olursa, o zaman dolar bazlı grafiklerde ikili dip denen bir yükseliş formasyonu başlar. Dolar bazındaki bu ikili dip başlarsa, bunun yabancı alımları ile geleceğini düşünürüm. Yabancı başladığı zaman da, ana holdingler, bankalar, büyük sanayi şirketleri, ana perakende ve market zincirleri, ulaştırmalar, petrokimyalarda yeni yükselişler beklerim.

Kısacası kısa vadede teknikler dirençlerde olduğu için kısmi realizasyonlar sürebilir. Ama olası realizasyonlar 5700 hatta, daha sağlam söyleyecek olursak 5500 seviyesinin altına inmez görüşündeyim.

Turizm sezonunda olduğumuz için döviz rezervlerimizde de olumlu artışlar bu görüşümü destekleyecektir. Ama artan faizler nedeniyle ekonomide bir süre sonra kısmi daralma başlayabilir. Tüm bu süreçlerde tekniklerde gördüklerimi paylaşarak sizlere destek vermeye devam edeceğim. Ancak sadece al/sat tablosu değil, DD(destek-direnç) tablosundaki paylaşımlar da çok önemlidir. Lütfen o tabloyu da çok yakından takip edin. Kırılan seviyeler ne yönde ise, o yöndeki sıralı teknikler yeni hedefler olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.07.2023
    09:24

    Ekonomide kadro ve görüşlerde yapılan değişiklik sonrası Borsa İstanbul'da başlayan TL bazlı yükseliş yeni kapanış ve yeni zirve rekorları ile devam ediyor. Dün de 6015 seviyesinden gerçekleşen kapanış rekorlara devam edecek bir borsaya işaret ediyor. Bayram önces... Devamı »

  • 03.07.2023
    09:24

    Bayramı aradaki idari izin günleri ile de birleştirenler için uzun olan bir tatil bugün bitti. Tatil sonrası borsa bakalım ne yapacak göreceğiz. 5704 - 5730 üzerinde bana göre kırılan önemli bir kanal olduğu için, ben teknik olarak sıralı şekilde 6000-6250... Devamı »

  • 27.06.2023
    08:58

    Uzun bir bayram tatili, eskiden olsa belirsizlik endişeleri ile realizasyon riski daha yüksek derdim. Ama yetersiz olsa da, faizde yeniden artış trendine başlanması nedeniyle borsa için olumlu görüşe sahibim. Faiz yeterli boyutta artmadı bu nedenle de kurlardaki yükse... Devamı »

  • 26.06.2023
    09:15

    Borsa bugün ve yarın yarım gün olmak üzere açık ama, insanlarımızın çoğu bayram tatiline 23 Haziran Cuma gününden itibaren başladı. İzmir-Çeşme oto yolunu gören bir konumda oturduğumuz için inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı. Aynı durum, Bo... Devamı »

  • 23.06.2023
    09:41

    Seçimlerden evvel faizleri düşürmeye devam edeceğiz diyorduk, seçim bitti tam tersi 27 ay sonra faiz artışı yapan bir TCMB gördük. Faiz artışı sonrası bakan Şimşek; ''Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politi... Devamı »