BIST TL Bazında Rekorlara Başladı!

04.07.2023 09:24
  •  A 

Ekonomide kadro ve görüşlerde yapılan değişiklik sonrası Borsa İstanbul'da başlayan TL bazlı yükseliş yeni kapanış ve yeni zirve rekorları ile devam ediyor. Dün de 6015 seviyesinden gerçekleşen kapanış rekorlara devam edecek bir borsaya işaret ediyor. Bayram öncesi ''Bayrama Yeni Zirvelerle Girilir mi?'' başlıklı yazımda tekniklerine göre çok sayıda hissenin yükseliş sinyali verdiğini yazmıştım. Gördüğünüz gibi, hemen hemen her hisse ve sektörde bu görüntü yükselişle desteklenmeye devam ediyor. 5704-5730 seviyelerini kıran BIST, sırası ile 6000-6250 ve 6500 seviyelerine gider görüşümün ilk kademesi olan 6000 geçilmiş durumda. Diğer sıralı dirençlerin de gerçekleşmesini bekliyorum.

Ama Şimdi Karar Vermek Zorlaşacak!
             Çünkü endeks ve hisseler stochasticlerde yine aşırı alım seviyelerine denk gelen direnç bölgesine. Tekniklerde bir görüntü böyle iken, diğer taraftan ise teknik formasyonlarda kırılan çanak, fincan-kulp, ters omuz baş omuz(tobo) ve parabollerde alım yönünde gelişmeleri işaret eden görüntüler sürüyor. Ama artık yeni öngörülerde zorlanacağız. Çünkü her an da realizasyon endişesi bizi tereddüte düşürecek. Hatırlarsanız, yılbaşı civarı da işler bu şekilde iken bir anda realizasyonlara yakalanmıştık. Aynı şekilde seçim öncesi ve sonrasında da bu realizasyonlara takıldık. Sonra bunları yine telafi ediyor ama, arada geçen zaman değer kayıplarını geri kazanmak için süre ve ek gelir kaybına neden oluyor. Neyse sonra yine telafi ediyor olması yine de iyi.

Bürokraside Çelişkili Görüntü Risklidir!
              TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, kurları döviz satışları ile baskılamayacakları yönünde açıklama yapmasından neredeyse süre bile geçmeden, kamu bankalarından 1 Milyar Dolar üzerinde döviz satışı yapılarak kurlara yine müdahale edildiği açıklama ve haberlerini okuyoruz. Bu tablo iyi değil. Olmaması gereken, başımıza ne geliyorsa bu sebeple olan bir görüntüdür. Bir önceki MB Başkanı Kavcıoğlu'nun görevden alınmasına rağmen, BDDK'nın başına atanmasını doğru bulmadığımı yazmıştım. Çünkü eğer önceki ekonomi kadrosu ve politikaları hatalı diyerek bu değişimler yapıldı ise, görevden alınan TCMB Başkanının yeni görev yeri TCMB ile koordinasyon içinde çalışması önemli olan BDDK'nın başı olmamalıydı. Kamu bankalarından döviz satışı gelmesi, bunun olmayacağını söyleyen TCMB yeni başkanı H.Gaye Erkan'a olan güveni zedeler. Aynı zamanda bu kadro ve görüş değişiminin sorumluluğu üzerinde olan Mehmet Şimşek'e de olan güveni zedeler. Ben en kısa zamanda BDDK ve PPK'nın eksik kadrolarına Mehmet Şimşek'in kendi seçeceği kişilerin atanmasının gerektiğini düşünüyorum. Benzer çelişkili davranışlar bu şekilde sürecek olursa, bu durum beklenen yabancının girişlerini engeller ya da en azından geciktirir. 

Ama yabancı kaynak derken, bunu sadece Ortadoğu ülkelerinden bekliyorsak, o zaman bir şey diyemem. Bir takım özelleştirme, ortaklıklar vaadiyle o bölge ülkelerinden para gelebilir. Ama benim açımdan asıl gelişmiş batı ülkelerinden fon girişlerinin olması çok daha sağlıklı olur görüşündeyim. Umarım bu durum sağlanır. Ama kaynak ve fon girişiminin sağlıklı şekli istikrarlı bir ekonomi politikasına olan ilgi olmalıdır. Yoksa özelleştirme ve varlık satışları ülkemizin ilelebet kaynak üretecek değerlerinin yabancılara geçmesine neden olur.

Dış Ticarette İyileşme Görülüyor!
              Dün açıklanan dış ticaret verilerinde ihrcat ve ithalatta eş dönemlere göre düşüş görülüyor. Ama ihracatın ithalattan daha az düşmesi nedeniyle ihracatın ithalatı karşılama oranı yeniden %79 üstüne çıkmış olması olumlu. Şimdi artacak olan turizm girdilerinin de desteği ile, cari açıkta kısmi iyileşme dönemine girebiliriz.

Enflasyon Çarşamba Açıklanacak!
             Ben artan kurlar nedeniyle ithalata bağımlı ekonomimizde yeniden artışlar yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle kurlar zirve bulana kadar haziran ve temmuz ayı enflasyonları ile yıllık enflasyonda yeniden yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Bu durum yeni ekonomi kadrosunun faizlerde sıkılaştırıcı tedbirler ile yapısal tedbirler ve maliye politikası uygulamaları ile kontrol altına alınmasını bekliyorum.

İşte bu süreç esnasında BIST için yeni TL zirvelerin yaşanmasını ve çok sayıda hissede pozitif ayrışmaların olacağı görüşündeyim. Umarım seçim öncesi ve sonrası doğru yakaladığımız endeks hareketlerini aynı şekilde zamanında yakalamaya ve olası yükseliş ve realizasyonlara uygun kararlarla bu süreçten karşlı çıkmaya devam ederiz. Ama artık işimizin ve karar vermenin zorlaştığı günlerdeyiz.

BIST'in yeni desteği bankalardan gelebilir. Teknik olaran Xbank 5250 üzerinde kalmayı sürdürdüğü takdirde 5500-5750 ve üstüne doğru devam eder görüşündeyim. Bu teknik uyarımı öncesinde de yapmıştım. Dünkü kapanış da bu görüşümü destekliyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.07.2023
    09:24

    Bayramı aradaki idari izin günleri ile de birleştirenler için uzun olan bir tatil bugün bitti. Tatil sonrası borsa bakalım ne yapacak göreceğiz. 5704 - 5730 üzerinde bana göre kırılan önemli bir kanal olduğu için, ben teknik olarak sıralı şekilde 6000-6250... Devamı »

  • 27.06.2023
    08:58

    Uzun bir bayram tatili, eskiden olsa belirsizlik endişeleri ile realizasyon riski daha yüksek derdim. Ama yetersiz olsa da, faizde yeniden artış trendine başlanması nedeniyle borsa için olumlu görüşe sahibim. Faiz yeterli boyutta artmadı bu nedenle de kurlardaki yükse... Devamı »

  • 26.06.2023
    09:15

    Borsa bugün ve yarın yarım gün olmak üzere açık ama, insanlarımızın çoğu bayram tatiline 23 Haziran Cuma gününden itibaren başladı. İzmir-Çeşme oto yolunu gören bir konumda oturduğumuz için inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı. Aynı durum, Bo... Devamı »

  • 23.06.2023
    09:41

    Seçimlerden evvel faizleri düşürmeye devam edeceğiz diyorduk, seçim bitti tam tersi 27 ay sonra faiz artışı yapan bir TCMB gördük. Faiz artışı sonrası bakan Şimşek; ''Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politi... Devamı »

  • 22.06.2023
    09:39

    Bugün faiz konusunda nihayet dananın kuyruğu kopacak! TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) saat 14:00'te toplanıp faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararı tüm sorunlara tek başına çözüm olur mu? Bunun cevabının hayır olduğunu sanırım söylememe, tekrarlamam... Devamı »