Uzun Bayram Bitti!

03.07.2023 09:24
  •  A 

Bayramı aradaki idari izin günleri ile de birleştirenler için uzun olan bir tatil bugün bitti. Tatil sonrası borsa bakalım ne yapacak göreceğiz. 5704 - 5730 üzerinde bana göre kırılan önemli bir kanal olduğu için, ben teknik olarak sıralı şekilde 6000-6250-6500 seviyelerine doğru yükseliş görebileceğimizi düşünüyorum. 

Enflasyon verisi 5 Temmuz Çarşamba açıklanacak. Yapılan akaryakıt zamları ve bir anda %30 civarı artan kurlar nedeniyle haziran ve temmuz enflasyonunda artış yaşanmasını bekliyorum. Haziran için aylık %3-%4 enflasyon beklentileri var. Tabi ne kadar gerçekçi bir hesap göreceğiz bilemiyorum. Ama geçen seferki gibi doğalgazdan para alınmadı diyerek, doğalgazın enflasyon hesabını sıfır almak inandırıcı olmaz. Umarım artık bu tarz yanlış hesaplardan vazgeçip, gerçek verileri paylaşmaya başlarız. 

Sonuçta kur ya da enflasyon artışı borsadaki hisse fiyatlarının pozitif etkilenmesine neden olacaktır diye düşünüyorum. Sadece mevduat faizleri çok artınca, orası garantili bir gelir olduğu için borsaya rakip olur. Ama borsa uzun zamandır zaten düşük fiyatlandığı için, Mehmet Şimşek ve TCMB başkan değişimi sonrası politika değişimleri nedeniyle yabancı alımlarının artma ihtimali borsayı yukarı çekecektir diye düşünüyorum. Sonuçta yabancı gözü ile bakınca artan bir borsamız yok. Tam tersi yıl başında TL bazında 5704 zirvesi görüldüğünde Dolar bazında 304 $ iken, şu an 221 $ düzeyinde. Bu nedenle yeter ki, doğru politikalara dönüş kararlı olsun. Yabancı geri gelmeye başlarsa, kurlar bir yerde zirve yaptı artık buradan satış gelir diye düşünüldüğünde, borsa hedef alanların başında olur. 

Ama sektör ve hisse bazlı ayrışmalar yaşanacağını görüşündeyim. Bu nedenle tekniklerine göre gördüklerimi paylaşmaya devam edeceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.06.2023
    08:58

    Uzun bir bayram tatili, eskiden olsa belirsizlik endişeleri ile realizasyon riski daha yüksek derdim. Ama yetersiz olsa da, faizde yeniden artış trendine başlanması nedeniyle borsa için olumlu görüşe sahibim. Faiz yeterli boyutta artmadı bu nedenle de kurlardaki yükse... Devamı »

  • 26.06.2023
    09:15

    Borsa bugün ve yarın yarım gün olmak üzere açık ama, insanlarımızın çoğu bayram tatiline 23 Haziran Cuma gününden itibaren başladı. İzmir-Çeşme oto yolunu gören bir konumda oturduğumuz için inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı. Aynı durum, Bo... Devamı »

  • 23.06.2023
    09:41

    Seçimlerden evvel faizleri düşürmeye devam edeceğiz diyorduk, seçim bitti tam tersi 27 ay sonra faiz artışı yapan bir TCMB gördük. Faiz artışı sonrası bakan Şimşek; ''Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politi... Devamı »

  • 22.06.2023
    09:39

    Bugün faiz konusunda nihayet dananın kuyruğu kopacak! TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) saat 14:00'te toplanıp faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararı tüm sorunlara tek başına çözüm olur mu? Bunun cevabının hayır olduğunu sanırım söylememe, tekrarlamam... Devamı »

  • 21.06.2023
    12:27

    Yarın çok kritik bir gün piyasalar için. Hatadan döndüğümüz takdirde bunun yansımaları borsaya da pozitif olacağı gibi, yanlışta ısrar halinde bir süredir hafif hafif artan yabancı takasının yeniden düşmeye başladığını görebiliriz. Şimdi bu d... Devamı »