Kurban Bayramınız Mübarek Olsun!

26.06.2023 09:15
  •  A 

Borsa bugün ve yarın yarım gün olmak üzere açık ama, insanlarımızın çoğu bayram tatiline 23 Haziran Cuma gününden itibaren başladı. İzmir-Çeşme oto yolunu gören bir konumda oturduğumuz için inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı. Aynı durum, Bodrum, Kuşadası girişlerinde de öyleymiş. Şimdiden herkesin mübarek Kurban Bayramı'nı kutluyorum. Tüm sevdiklerinizle sağlık ve huzur içinde geçirmenizi dilerim. Ama özellikle araç kullanarak tatile gidenlere uyarımı tekrarlamak istiyorum! Lütfen ama lütfen trafik kurallarına uyunuz. Yaşam herşeyden daha değerlidir. 

BIST Yeni Rekorları Deneyecek Mi?
              27 ay sonra yeniden faiz artışı sürecine girdik. Bana göre sahip olduğumuz, ya da önümüzdeki aylardaki olası enflasyon seviyelerine göre çok düşük bir faiz artışı açıklandı. Ama en azından suni faiz indirimi inadından dönülmesi bile çok önemli. Kademli olarak faiz artışına devam edileceği ilan edildi. İlk faiz artışı oranı düşük kalınca, Dolar'da sert bir artış ile 26.12TL seviyesi görüldü. İki gün yükseliş izlenip, kurların 26.12TL'ye hızlı gelmesi nedeniyle ben yeniden satımla müdahale geldiğini düşünüyorum. Bakalım bir sonraki faiz artış normal tarihine kadar bekleyecek mi! 

Neyse, faiz düşük kaldı ama devamı gelecektir. Faizlerin artışı sonrası 2021 yılından beri kurlarda artışı baskılamak ve bankaları döviz satımına yönlendirmek için çok sayıda tedbir ve düzenleme kararları alınmıştı. Şimdi faiz artışı sonrası bunlarda da gevşemeler başlayacaktır. Kısacası yaz sonuna kadar gerekli düzenlemelerin sürmesini bekliyorum.

Para politikasında normalleşme sürecinin başlatılmasının borsaya pozitif etki yapacağı görüşümü zaten biliyorsunuz. Ben yakın zamanda TL rekorlarını görmeye başlamayı bekliyorum. Teknik dirençlerde son seviye 5704- ve az üstünde yer alan 5730. Bu dirençleri kırdığımız anda yeni hedefler 6000-6250 ve 6500 seviyeleri olacaktır. Holdingler, bankalar, otomotiv sektörü, perakendeciler, artan kurlar sonrası ihracatı güçlü sanayi şirketleri, ulaştırma ve turizm sektörü, petro kimyalar, çimento, demirçelikler bu yükselişi destekleyecektir görüşündeyim.

Enflasyon bizi her alanda fakirleştiriyor.Borsa bu kayıpların geri kazanılması için en ideal yatırım alanlarından birisidir. Ama uygulama ve kararlarda doğru yöndeki dönüşlerin daha hızlı ve kararlı olması gerekir.  Maalesef önümüzde çok önemli bir mahalli seçimler varken, siyasi iktidar yapılması gerekenlere ne kadar izin verecek o konuda tereddütler yaşıyorum. Faiz kararı sonrası TCMB'ndan gelen sadeleştirme kararlarındaki düzenlemeleri de aynı faiz artışı gibi, olması gerekenden çok daha düşük açıklamalar olarak görüyorum.

Rusya'da Neler Oluyor?
              Bu arada Rusya beklenmeyen bir darbe kalkışması yaşadı. Paralı asker grubu Wagner, kampı ve askerleri Rus ordusu tarafından vuruldu diyerek, bir anda cepheden çekilip rotasını Moskova'ya çevirdi. Ama bu kalkışma 24 saat geçmeden sona ermiş gözüküyor. Yaşananlar Putin'in pozisyonunu ne derece etkileyecek göreceğiz. Şimdilik ek bir risk yok.

Kısa borsa haftası pozitif bir açılışla başlayabilir diye düşünüyorum. Ama genel yatırımcılar tatile başladığı için hacmi düşük birbuçuk gün olabilir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi Bayramlar...

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.06.2023
    09:41

    Seçimlerden evvel faizleri düşürmeye devam edeceğiz diyorduk, seçim bitti tam tersi 27 ay sonra faiz artışı yapan bir TCMB gördük. Faiz artışı sonrası bakan Şimşek; ''Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politi... Devamı »

  • 22.06.2023
    09:39

    Bugün faiz konusunda nihayet dananın kuyruğu kopacak! TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) saat 14:00'te toplanıp faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararı tüm sorunlara tek başına çözüm olur mu? Bunun cevabının hayır olduğunu sanırım söylememe, tekrarlamam... Devamı »

  • 21.06.2023
    12:27

    Yarın çok kritik bir gün piyasalar için. Hatadan döndüğümüz takdirde bunun yansımaları borsaya da pozitif olacağı gibi, yanlışta ısrar halinde bir süredir hafif hafif artan yabancı takasının yeniden düşmeye başladığını görebiliriz. Şimdi bu d... Devamı »

  • 21.06.2023
    09:31

    Tüm faizler, kurlar, enflasyon, BIST, ev sahipleri, satıcılar, yerli-yabancı tüm yatırımcılar, fon yöneticileri TCMB faiz kararını bekliyor. Yaşanan kur artışı nedeniyle Haziran-Temmuz enflasyonunda kısmi artış yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle tüm piyasalara güven vermek i... Devamı »

  • 20.06.2023
    08:48

    Geçen hafta başlayan düzeltme çarşamba günü 5322 seviyesinden bankalara gelen alımlarla bana göre olması gerekenden daha üstten yeniden yükseliş tepkisi ile kesilmişti. Ama hala Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'dan beklenen açıklamalar, atamal... Devamı »