Bayrama Yeni Zirvelerle Girilir mi?

27.06.2023 08:58
  •  A 

Uzun bir bayram tatili, eskiden olsa belirsizlik endişeleri ile realizasyon riski daha yüksek derdim. Ama yetersiz olsa da, faizde yeniden artış trendine başlanması nedeniyle borsa için olumlu görüşe sahibim. 

Faiz yeterli boyutta artmadı bu nedenle de kurlardaki yükseliş sürüyor. Ama gerektiği zaman gerektiği kadar kademeli faiz artışı yapılacak dendiği için, kurlardaki yükseliş izlenip yeni faiz artışlarını bayramdan sonra da göreceğimizi düşünüyorum. Bu durum belki düşük faiz nedeniyle yabancının çok güçlü girmesine şu an için uygun değil ama, kurlar bu şekilde bir süre daha yükseliş yaşarsa, o zaman kurların eriştiği seviye nedeniyle yabancı girişlerini, DTH ve KKM'den borsaya yönelişin başladığını görebiliriz. 

Zaten aslında BIST için yeni zirve sözünü TL bazlı ifade ettiğimizi herkesin bilmesi lazım. Çünkü yaşanan yükseliş ve yeni zirve Dolar bazında değil. Ocak başında 304$ seviyesinde olan BIST, şu an için 221$ seviyesine düşmüş durumda. Yaşadığımız yükselişe Dolar bazlı bakacak olursak, aslında düşüş yaşadığımız görülür. Bu nedenle bir süre sonra hisselerin fiyatlarındaki kur kayıplarını telafi edecek artışların yaşanacağı görüşündeyim.

Teknikler Yükselişi İşaret Ediyor!
              Tekniklerde son iki gün içinde sırası ile altta 5593 ve 5434 olmak üzere iki yakın gap boşluğu bıraktık. Bu durum teknik olarak düşüş riski yaratan bir görüntü. Ama diğer taraftan dolar bazında ise düşüş yaşadık. Yabancı gözü ile bakınca alım için dolar bazında avantaj içeren görüntü var. Ama yıl başından sonra alım yapan yabancının ise devamlı kayıp yaşadığı bir BIST var. 

TL bazında bakınca ise, 5704-5730 seviyelerinin geçilmesi ile uzun zamandır oluşan önemli bir kanal kırılmış durumda. Kırılan bu kanalın teknik hedefi olarak sırası ile 6000-6250-6500 seviyelerine doğru bayram sonrası bir yükseliş yaşatabilir. 

Ayrıca, tekniklerde çok sayıda hissenin alıma dönen parabollerinde ilk gün. Yani yükselişin devamını yaşamaları beklenir. Benzer şekilde çok sayıda da fincan-kulp, tobo, çanak kırılması var. Tüm bunlara bakınca, bayrama yeni bir TL zirve ve yeni bir TL kapanış rekoru ile girebiliriz.

Parabolü alım yönlü sinyal veren o kadar çok sayıda hisse var ki, bunlara bakıp çok sayıda seri yeni alım öngörüsü mü yapmalıyım, yoksa endeks olarak altta kalan yakın iki gap nedeniyle, bayram öncesi realizasyon mu yaşarız diye izlemede kalayım karar veremedim. 

Gördüklerimden bazılarını burada yazayım sizler kararlarınızda dikkate alırsınız. Parabolü alım yönünde sinyalin ilk gününde olanlar; aefes, afyon, aghol, aksa, aksen, alark, alka, alkım, anhyt, ardyz, asels, ayen, brısa, deva, dohol, eczyt, eggub, ekgyo, eregl, fmızp, gents, ısdmr, ısfın, karel, karsn, katmr, kfeın, klmsn, krdma, krdmd, lkmnh, mpark, netas, nthol, oylum, papıl, petkm, petun, pınsu, pkart, sanko, sarky, selec, tcell, ttkom, tuclk, tukas, tuprs, uluun, vertu, vesbe, yatas, yayla, oyakc, bıoen, gwınd, aydem, golts, tknsa, angen, arsan. Ayrıca parabolün alım sinyaline dönüşünün ikinci günü olan da, bir iki kademe yükselişi halinde bugün parabolü alım yönünde sinyal verebilecek olan da çok sayıda teknik var. Bunların yanında tobo, fincan-kulp kırmış olanlar, hem parabol, hem de fincan-kulp kırmış olan hisseler de var. 

Görüyorsunuz sayı ne kadar çok. Bu nedenle bayrama TL bazında yeni zirve ve kapanış rekorları ile girme ihtimalini güçlü görüyorum. Nasılsa TCMB faiz kararı öncesinde bu yükselişi doğru tahmin ederek çok sayıda teknik alım öngörüsü yapmıştım. Olmadı, yükseliş halinde kalanları da gerçekleşmelerle kapatmış olurum. Cesaret ettiklerimi yeni öngörü olarak listeye her an ekleyebilirim. Hareket beklediğim tekniklerin bir kısmını geceden DD tablomuza ekledim. Hep ben mi stresini yaşayacağım. Biraz da siz zorlanın karar verirken:)

Bugün borsa yarım gün olacak. Öğleden sonra bayram süreci resmi olarak başlayacak. Tekrar sizlere ve sevdiklerinize sağlık, huzur ve mutluluk içinde geçecek bir bayram dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.06.2023
    09:15

    Borsa bugün ve yarın yarım gün olmak üzere açık ama, insanlarımızın çoğu bayram tatiline 23 Haziran Cuma gününden itibaren başladı. İzmir-Çeşme oto yolunu gören bir konumda oturduğumuz için inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı. Aynı durum, Bo... Devamı »

  • 23.06.2023
    09:41

    Seçimlerden evvel faizleri düşürmeye devam edeceğiz diyorduk, seçim bitti tam tersi 27 ay sonra faiz artışı yapan bir TCMB gördük. Faiz artışı sonrası bakan Şimşek; ''Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politi... Devamı »

  • 22.06.2023
    09:39

    Bugün faiz konusunda nihayet dananın kuyruğu kopacak! TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) saat 14:00'te toplanıp faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararı tüm sorunlara tek başına çözüm olur mu? Bunun cevabının hayır olduğunu sanırım söylememe, tekrarlamam... Devamı »

  • 21.06.2023
    12:27

    Yarın çok kritik bir gün piyasalar için. Hatadan döndüğümüz takdirde bunun yansımaları borsaya da pozitif olacağı gibi, yanlışta ısrar halinde bir süredir hafif hafif artan yabancı takasının yeniden düşmeye başladığını görebiliriz. Şimdi bu d... Devamı »

  • 21.06.2023
    09:31

    Tüm faizler, kurlar, enflasyon, BIST, ev sahipleri, satıcılar, yerli-yabancı tüm yatırımcılar, fon yöneticileri TCMB faiz kararını bekliyor. Yaşanan kur artışı nedeniyle Haziran-Temmuz enflasyonunda kısmi artış yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle tüm piyasalara güven vermek i... Devamı »