Piyasalar Faiz Kararını Bekliyor!

21.06.2023 09:31
  •  A 

Tüm faizler, kurlar, enflasyon, BIST, ev sahipleri, satıcılar, yerli-yabancı tüm yatırımcılar, fon yöneticileri TCMB faiz kararını bekliyor. Yaşanan kur artışı nedeniyle Haziran-Temmuz enflasyonunda kısmi artış yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle tüm piyasalara güven vermek için yüksek bir faiz artışının doğru olacağını düşünüyorum. Benim beklentim baskılar nedeniyle en az %25. Paralelinde de gerektiğinde artışın devam edebileceği mesajının verilmesi şeklinde. Ama aslında yapılması gereken %35-40'lık bir faiz artışı olmalıdır. Bu şekilde bir tavır değişikliği döviz üzerindeki beklentilerin düşmesini, yabancı girişlerinin başlamasını ve bu sayede kurun düşmesini sağlar. İlk anda faize paralel mevduat faizleri de kısmen artacaktır. Bu durum borsa gibi alanlar için baskı nedenidir. Ama kurlarda da çözülme başlatacağı için yabancı fon girişlerini başlatır. Bu durum KKM ve DTH'lardan çıkışların başlamasının önünü açar. Yabancının yeniden girmeye başlaması ise, zaten düşük fiyatlanan borsanın yükselişini ve yeni TL rekorları kırmasını destekler.

Yüksek bir faiz kararı kurlarda düşüş baskısı yaratacak olursa, TCMB olası düşüşlerde 21.00TL, 20.00TL aralığında alıcı olarak piyasaya girmeli ve rezerv alımları yapmalıdır. Bu durum ihracatçılar açısından kurların fazla düşmesinin risklerini de engellemiş olur.

Bu gelişmeleri çok uzun yazabilirim. Ama zaten öncesinde birçok olası yansımalarını yazdığım için kısa tutmak istiyorum. Eğer faiz artışını %20'lerde tutacak olursak, %40'larda olan enflasyona göre bir anlamı olmaz. Sadece zihniyetin değiştiğini gösterir. Ama yabancının fon girişleri kur riski sürerken, faizler enflasyondan çok düşükken istenildiği kadar olmaz. Ülke olarak kaybedecek zamanımız yok. Bir an önce bu kötüye gidiş tablosunun düzeltilmesi lazım. Yeni hataların faturası ülkeye yüksek olur. Aynı zamanda büyük umutlar beslenen M.Şimşek ve ekibine olan inancı da yok eder.

BIST için geçen hafta dikkat çektiğim stochasticler bir çok hisse için alım seviyelerine inmiş durumda. Bunları DD tablomuzda paylaşıyorum. Bu hisselerde olası faiz kararına göre bir anda alımların başladığını da görebiliriz. Hisselerde süren baskılar faiz konusundaki farklı beklentilerin yansımalarından kaynakladığı görüşündeyim. Anlayacağınız bıçak sırtı bir dengedeyiz. Hatalı bir karar halinde yaşanan düzeltmenin daha da derinleştiğini görme riskimiz de var. Doğru bir karar halinde ise düştüğümüz seviyelerden dönüşün başladığını da görebiliriz. Ben pozitif yöndeyim. Umarım öyle de olur. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.06.2023
    08:48

    Geçen hafta başlayan düzeltme çarşamba günü 5322 seviyesinden bankalara gelen alımlarla bana göre olması gerekenden daha üstten yeniden yükseliş tepkisi ile kesilmişti. Ama hala Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'dan beklenen açıklamalar, atamal... Devamı »

  • 19.06.2023
    09:13

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı H.Gaye Erkan'ın göreve gelmesinden sonra hala alacakları kararlar netleşmemişti. Bu hafta her ikisinin de önemli açıklamalar yapmasını bekliyorum. Hatta Şimşek üç önemli önceliğe dikkat çekti! Y&u... Devamı »

  • 16.06.2023
    08:47

    5730 seviyesinden kar satışlarına maruz kalan BIST, 5322 seviyesine kadar inip, bankalar öncülüğünde yeniden yukarı dönmüş gözüküyor. Bu realizasyon esnasında 5439 seviyesinde bulunan ilk gap'i kapattı. Ben daha da altta kalan 5146 - 5007 gap seviyele... Devamı »

  • 15.06.2023
    09:24

    Beklenti de zaten %5.00-%5.25 aralığında olan faizlerin sabit bırakılmasıydı. O şekilde de oldu. Ama Powell'dan gelen açıklamalar, benim görüşlerimi destekledi. Powell fiyat istikrarı tam sağlanmayan ekonomi kimsenin işine yaramaz diye önemli bir uyarı yaptı. Aynı zamanda d... Devamı »

  • 14.06.2023
    08:51

    Öncelikle bu yazımdan önce dün paylaştığım düne ait ''Yaşanan Sağlıklı Bir Teknik Düzeltmedir!'' başlıklı ikinci yazımı da muhakkak okuyunuz. BIST seçimler esnasında düşmüş olduğu 4400 seviyelerinden %30 civarı bir yükseliş yaparak ... Devamı »