Düzeltme Bitti Mi?

16.06.2023 08:47
  •  A 

5730 seviyesinden kar satışlarına maruz kalan BIST, 5322 seviyesine kadar inip, bankalar öncülüğünde yeniden yukarı dönmüş gözüküyor. Bu realizasyon esnasında 5439 seviyesinde bulunan ilk gap'i kapattı. Ben daha da altta kalan 5146 - 5007 gap seviyelerinin de kapanmasını görsem daha huzurlu olurdum.  Gapler öncesinde 5314 - 5291 ara destekleri vardı. Şu an bu desteklere uygun tepki vermiş gözüküyor. Ama devamı gelecek mi emin değilim. Henüz stochasticler istediğim aşırı satım bölgelerine inmemişlerdi. Aynı zamanda parabolic de henüz satım yönüne geçeli sadece 2 gün olmuştu. Yani tekniklere göre yeterli bir düzeltme olmuş değil. Ama sonuçta piyasa teknikleri çiziyor. Eğer alıcılar bu şekilde istekli olurlarsa yapacak bir şey yok. Belki de beklediğimin daha üstünden dönüş olacaktır.

            Yükseliş tepkisinin sürmesi halinde teknik sıralı dirençleri biliyorsunuz DD Tablomuzda yer alıyordu. 5500 - 5568 üstüne atarsa, yeniden 5704-5730 direncine yöneldiğini görebiliriz. Bu son dirence kadar bir şey diyemem. Ama o seviye geçilirse, o takdirde 6000-6500'e doğru genele yayılan hızlı bir alım rallisi yaşanır. Bu durumda gözü kapatıp seri öneri girmezsem, olası yeni trend yükselişini kaçırmış olurum. Bu nedenle ne yapmalıyım ona karar vermeye çalışıyorum. Şimdiden gördüklerimi yeni öngörü olarak paylaşıp, paylaşmama konusunda kararsızlık yaşıyorum.
 
            Mehmet Şimşek bugün bankacılarla görüşme yapacak. Olası faiz artışı bankaların karlarının azalmasına neden olacak bir gelişme olduğu için normalde bankalarda satış baskısı olması gerekirdi. Ama bankalar zaten çok düşük fiyatlandıkları için, faiz artış kararı halinde yine de ciddi iskontolar içeriyor olacaklar. Aynı zamanda olası faiz artışları yabancı fonlar açısından güven artışına neden olursa, bu takdirde gelecek yabancının ilk hedefi, bankalar ve holdingler olacaktır. O yüzden olası faiz artışının bankaları düşürme baskısından ziyade artış faiz artış oranı ne kadar yüksek olursa, gelecek yabancının alım etkisi daha yüksek olur diye düşünüyorum. Benim için faiz artışı değil de, asıl düşük kalacak faiz artışı sorun yaratır. Beklentiler altında kalacak faiz artışları halinde, son dönem alıcılı olan bankalara yeniden satış gelir görüşündeyim.
 
            Bu arada FED'den sonra faiz kararını açıklayan Avrupa Merkez Bankası ECB 25 baz puan faiz artışı yaptı. 25 baz puanlık artış sonrasında 22 yılın zirvesi olan %3.50 faize ulaşan ECB'den faiz artışı kararlarının sonraki toplantılarda da sürmesi bekleniyor.
 
            Bizim enflasyonla kıyaslanmayacak enflasyon artışları bile, FED ve ECB'yi faiz artışı yapmak zorunda bırakmışken, TCMB ise enflasyonun yükselmesine rağmen indirimlere devam edince, kurlar ve politika faizleri dışında ne kadar faiz varsa hepsinde çok ciddi artışlar yaşandı. Aynı zamanda kurlar da ciddi arttığı için, haziran ve temmuz enflasyonlarında yeniden yükseliş eğilimi görülmesini bekliyorum. Bun nedenle faiz artışı konusunda ağırdan almanın doğru olmayacağı görüşündeyim. Bakalım Şimşek bankacılara nasıl bir mesaj verecek göreceğiz.
 
           Benim pozitif görüşümü biliyorsunuz. Ben sadece yaşadığımız teknik düzeltmenin dönüş desteğini doğru saptamak peşindeyim. Erken öngörüleri yaptığımız zaman, yeniden maliyetli yakalanmak istemiyorum. Ama daha düşer mi derken, yeniden başlamasını beklediğim daha da güçlü olacak yükselişi de kaçırmak istemiyorum. Umarım doğru zamanlamayı yapabilirim.
 
           Cuma için teknik paylaşımlarımı perşembe geceden yaptım. 3,5 saat uyuyup sabah 04:00 civarı İzmir'den Göcek'e yola çıktık. Şu an beklenti yazımı Göcek'te yazıyorum. Kısmetse pazartesi öğlen gibi dönüş yolunda olacağız. 
 
           Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.06.2023
    09:24

    Beklenti de zaten %5.00-%5.25 aralığında olan faizlerin sabit bırakılmasıydı. O şekilde de oldu. Ama Powell'dan gelen açıklamalar, benim görüşlerimi destekledi. Powell fiyat istikrarı tam sağlanmayan ekonomi kimsenin işine yaramaz diye önemli bir uyarı yaptı. Aynı zamanda d... Devamı »

  • 14.06.2023
    08:51

    Öncelikle bu yazımdan önce dün paylaştığım düne ait ''Yaşanan Sağlıklı Bir Teknik Düzeltmedir!'' başlıklı ikinci yazımı da muhakkak okuyunuz. BIST seçimler esnasında düşmüş olduğu 4400 seviyelerinden %30 civarı bir yükseliş yaparak ... Devamı »

  • 13.06.2023
    14:19

    BIST 25 Mayıs tarihinde 4404 seviyesini gördüğü zaman, stochastic aşırı satım seviyesi olan 20 nin altına inmişti. Sonrasında %30'lık bir yükselişle 5730 seviyesine kadar çıkan bir BIST gördük. 2 Haziran'da 5146 seviyesinin üstüne çıkıldı... Devamı »

  • 13.06.2023
    09:04

    Dün TL bazında 5730 ile yeni zirve gören BIST, bu seviyeyi koruyamadı ve yeniden önceki zirve olan 5704 seviyesinin altına indi. Kar satışlarının gelmesi sonrası 5588 ile günün düşüğünden kapanış yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın oluşturacağı ek... Devamı »

  • 12.06.2023
    09:14

    Mehmet Şimşek Ekonominin, Hafize Gaye Erkan da TCMB'nın başına geçti. Artık gecikmeden ülkenin ve piyasaların beklediği kararlar açıklanmalı. M.Şimşek'ten her an OVP(Orta Vadeli Program) açıklamasının gelmesini bekliyorum. Hatta bana göre çok daha ö... Devamı »