BIST Yeni TL Rekor Denedi, Tutunamadı!

13.06.2023 09:04
  •  A 

Dün TL bazında 5730 ile yeni zirve gören BIST, bu seviyeyi koruyamadı ve yeniden önceki zirve olan 5704 seviyesinin altına indi. Kar satışlarının gelmesi sonrası 5588 ile günün düşüğünden kapanış yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın oluşturacağı ekip ve açıklanacak politika kararları geciktikçe piyasalardaki tedirginlik artıyor. Muhtemelen TCMB'nın yeni başkanı Sayın Erkan bir durum tespiti yapıyordur. TCMB'nın net pozisyonunu tespit edip, kendi görüşlerine göre uygun göreceği bir yeni bir ekip oluşturacaktır, ya da oluşturması beklenir diye düşünüyorum. En geç 22 Haziran tarihindeki PPK toplantısına kadar TCMB'nın yeni yönetim kadrolarının oluşmasını bekliyorum. Bunlar olmazsa, MB'nın özerkliği konusunda sıkıntılar sürer. Bu durum da piyasalar için iyi bir mesaj olmaz. Aynı şekilde Sayın Şimşek'in de OVP'yi detayları ile açıklaması piyasaların takibindeki önemli konular. Ama kolay değil, Hazine, Maliye ve TCMB için durum tespiti yapmak, ondan sonra da gerekli kararları almak zaman alabilir. İşte bu kararları ve yeni ekonomi yan kadrolarını duyana kadar borsa için de kar realizasyonlu seanslar yaşanacaktır.

Bu arada dünya için de ayrı bir stres konusu var! O da FED'in faiz kararı. ABD Merkez Bankası FED bugün toplanıp, yarın faiz kararını açıklayacak. Ben ekonomideki enflasyon baskısının sürmesi nedeniyle yüksek faizin bir süre daha korunmasını bekliyorum. Hatta 25 baz puanlık bir artış daha yapmaları bana göre kararlı bir davranış olur. Ama piyasa beklentisi, bu toplantıda pas geçip, gerekirse sonraki toplantıda 25 baz puanlık faiz artışı yapması yönünde. Ben ise, bunu test etmesine gerek duymadan, artan bütçe açığı, yükseltilen yeni borçlanma limitlerinin yeniden enflasyonu tetiklemesine izin vermeden, enflasyonun gereğini kararlılıkla yapacaklarını göstermek için bu toplantıda da faiz artışı yapmalarının gerektiğini düşünüyorum.

ABD borsaları da, FED'in faiz kararına odaklanmış durumda. Eğer pas geçilir ve sonrasına yönelik yıl sonuna doğru faiz indirimlerine gidileceği söylenecek olursa, borsalar ve ons altında yükseliş görebiliriz. Ama yeni bir faiz artışı daha yapılacak olursa, bu takdirde ons altında 1930 $ ve altına doğru bir satış baskısı görülebilir. Aynı şekilde 34100 civarında olan Dow j. endeksinin de kar satışları ile karşılaştığını görebiliriz. ABD endekslerinin de son teknik görüntülerini paylaşacağım. Kırılan direnç ya da destekten hangisi olursa, devamında o yöndeki sıralı direnç ve destekler yeni teknik beklentiler olur. 

Bu durum BIST teknikleri için de geçerli. Ben, BIST'de dün yaşanan realizasyonların derinleşmesini beklemuyorum. Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan rasyonel politika değişimlerini yapacaklardır görüşündeyim. Bunu yaptıkları takdirde de yabancı alımlarının artmaya başlamasını bekliyorum. Ama yabancı açısından da, kur-faiz politikası, maliye politikaları, bütçe ve vergi kararları önemli olacaktır. 

Böyle bir ortamda hisse bazlı ayrışmalar da yaşanabilir. Tüm hisseler endekse paralel hareket etmezler. Teknik paylaşımlarımda olası teknik hareketlenme yaşayabilecek hisseleri görebilirsiniz. Ancak, önceki paylaşımlardaki teknik seviyeler geçerli olan hisseleri de takipte tutmalısınız. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.06.2023
    09:14

    Mehmet Şimşek Ekonominin, Hafize Gaye Erkan da TCMB'nın başına geçti. Artık gecikmeden ülkenin ve piyasaların beklediği kararlar açıklanmalı. M.Şimşek'ten her an OVP(Orta Vadeli Program) açıklamasının gelmesini bekliyorum. Hatta bana göre çok daha ö... Devamı »

  • 09.06.2023
    09:24

    TCMB başkanlığı için Cumhurbaşkanlığı atama kararnamesi nihayet çıktı. Hafize Gaye Erkan, Türkiye'nin ilk kadın TCMB Başkanı oldu. ABD'de bankacılık ve sigortacılık alanında parlak bir geçmise sahip ama bunun dışında kendisini ilk kez tanımış olduğum için, ek... Devamı »

  • 08.06.2023
    09:23

    Bakanlar Kurulu üyeleri de yeminlerini etti. Artık Kadrolar ve programlar gecikmeden açıklanmalı. Orta Vadeli Ekonomi Programını en kısa sürede duymalıyız. Yoksa görüyorsunuz, bir süre bankalardan döviz satışları durunca kurlar bir anda fırladılar. M.Şimşek TCMB ... Devamı »

  • 07.06.2023
    09:20

    Seçim bitti ve artık yükseliş etkisi seçimi etkilemeyeceği için, döviz kurlarının üzerindeki baskı kaldırıldı. Netice peki? Dolar şu an için 22.88, euro da 24.34! Hani Dolar 4-5-6-7......12-15, olacakmış diyenler diyeceğim ama, herkes yerinde duruyor. Neyse... Devamı »

  • 06.06.2023
    09:08

    Mehmet Şimşek'in ekonomide uluslararası kabul edilebilir normlara dönmek, şeffaflık, liyakat, öngörülebilirlik, TCMB özerkliği, fiyat istikrarı, enflasyonun kontrol altına alınması yönünde kararlı olacakları açıklamaları bile CDS risk primimizi 600'l... Devamı »