Dolar BIST'i Yabancı İçin Ucuzlatıyor!

07.06.2023 09:20
  •  A 

Seçim bitti ve artık yükseliş etkisi seçimi etkilemeyeceği için, döviz kurlarının üzerindeki baskı kaldırıldı. Netice peki? Dolar şu an için 22.88, euro da 24.34! Hani Dolar 4-5-6-7......12-15, olacakmış diyenler diyeceğim ama, herkes yerinde duruyor. Neyse fazla söz söylemeye gerek yok. Ne istediysek onu yaşıyoruz. Şimdi hal böyle iken, bu sene için enflasyonda düşüş beklemeyin. Mayıs ayı verisi gibi sıfır çıkan enflasyon verisine de siz inanmak isterseniz inanırsınız. Bukadar cari açık varken, bu denli başta enerji olmak üzere üretimin hemen her alanında ithalat bağımlısı bir ülke iken, bir haftada %20'ye yakın yükselen kur sonrası yeni zamları beklemek kötümserlik değil. Neyse, bunu bekliyordum. Beklediğim yani faiz ve döviz kurları birlikte yükseliyor. Ama tüm bunların öncesinde uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını, hatalı ve güven duyulmayan TCMB uygulamalarıyla da pekiştiğini bilmenizi isterim. Lakin fatura tüm ülkeye ve hepimize kesiliyor.

Borsa kısmına dönecek olursak ise, yeniden uluslararası kabul edilebilir, öngörülebilir, şeffaf, güven ve istikrara yönelik politika ve kadrolar öne çıkacaksa, yabancı açısından kur yükselişi ile daha da ucuzlayan bir borsa hazırlamış oluyoruz. Ben yabancı alımlarının kademe kademe ve artarak sürmesini bekliyorum. Ama asıl Mehmet Şimşek'in kadro ve programlarını açıklamasını beklediklerini düşünüyorum. Dün kısmen kar satışları yaşadı. Hala Şimşek'ten çalışacağı kadrolarla ilgili atama kararları çıkmayınca bu nedenle kar satışları yaşanmış olabilir. Ama Şimşek, açıklamalarına uygun çalışacak olursa, yakında politika değişimlerini gösteren karar ve atamaları duymaya başlarız.

Bu nedenle ben dolar bazında dünden bugüne kur artışı yüzünden ucuzlayan BIST'in alımlara sahne olmasını bekliyorum. Bakalım kurlar nerede zirve yapacak göreceğiz. Sanırım olası faiz artışının boyutuna göre bu netleşecek. Faizler ne kadar yüksek artarsa kurlardaki artış o kadar az olacak. Ama hala TCMB başkanı ve kadrolarında değişimlerin olmaması ''hayır olsun'' dedirtiyor.

Neyse, şu an yurt dışı, FED falan çok önemli değil bizim için. Kendi içimizdeki gelişmler daha önemli. FED için 25 baz puanlık bir artış daha yapmalarını bekliyorum. İlk ya da sonraki toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artışı ile bu işi bitirirler düşüncesindeyim. Bana göre ilk toplantıda yapmaları daha doğru olur.

BIST'in açılışına emin olamıyorum ama yükselişini sürdürmesini bekliyorum. Yani açılış farklı olacak olursa da, kapanışta yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Lakin diğer taraftan tekniklere baktığım zaman da hemen hemen hisselerin genelinin realizasyon dirençlerinde olduğunu görüyorum. Bu nedenle de geceden yaptığım teknik paylaşım sayılarım çok azalmış durumda. Artık gelişmelere göre seans içinde de paylaşımlarımla sizlere destek vermeye devam ederim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.06.2023
    09:08

    Mehmet Şimşek'in ekonomide uluslararası kabul edilebilir normlara dönmek, şeffaflık, liyakat, öngörülebilirlik, TCMB özerkliği, fiyat istikrarı, enflasyonun kontrol altına alınması yönünde kararlı olacakları açıklamaları bile CDS risk primimizi 600'l... Devamı »

  • 05.06.2023
    02:39

    Yeni kabine açıklandı. Beklendiği gibi Mehmet Şimşek yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Bakan Mehmet Şimşek'in; ''Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesinden başka çare kalmamıştır'' sözü, nihayet ülke ekonomisinin uygulanan yan... Devamı »

  • 02.06.2023
    09:28

    Yazımı direkt site yönetim panelinden yazıyorum. Tam yazımı tamamlayıp yollayacakken, tümünü sildim. Bu nedenle yazım gecikti. Piyasalardaki en büyük sorun ekonomi kadrolarına ve politikalarına olan güvensizlikti. Eğer Şimşek ve Mehmet Şimşek'in kuracağı ye... Devamı »

  • 01.06.2023
    09:23

    Dün aranızda yoktum. Şu an ekran başındayım. 13 yıl sonra köpeğimiz Lucky'siz güne başladım. İş rutinimde Lucky ile konuşmadan, onunla ilgilenmeden güne başlamak tuhaf geldi bana. Maalesef 13 yıldır evimizin canlı olarak bir ferdi olan Lucky, dün sabah kendiliğinden aram... Devamı »

  • 30.05.2023
    09:36

    Seçim belirsizliği bitti. Şimdi sıradaki en önemli belirsizlik yeni kabine ve politikaları olacak. Özellikle de ekonominin başına geçecek ekip ve açıklanacak ekonomi politikaları piyasaların yönünde etkili olacak görüşündeyim. Eğer aynı ya da b... Devamı »