Bakanlar Kurulu üyeleri de yeminlerini etti. Artık Kadrolar ve programlar gecikmeden açıklanmalı. Orta Vadeli Ekonomi Programını en kısa sürede duymalıyız. Yoksa görüyorsunuz, bir süre bankalardan döviz satışları durunca kurlar bir anda fırladılar. M.Şimşek TCMB başta ekonomi kurmaylarını artık ilan etmeli. Gecikme yaşandıkça insanın içine bir kurt düşüyor! Acaba yine mi engelleyen birileri var diye.
Umarım yoktur. Kurlarda bu denli sert yükselişin bize her alanda yine zam ve enflasyon olarak yansıyacağını herkes bilmesini istiyorum. Görüyorsunuz akaryakıt pompa fiyatlarına yine arka arkaya zamlar gelmeye başladı. Devamında dövizdeki artışın her alana yansıyan zam yağmurlarını duymaya başlayacağız. Maalesef TCMB rezervlerinin, kamu bankalarındaki kredi, döviz, açık pozisyonlarının ne olduğunu bilmediğimiz için yorum yapmakta da zorlanıyoruz. Ama işler çok yolunda, hiç bir sorunu olmayan bir ekonomi ve ülkede kurlar bu şekilde yükseliş yaşamaz. Kurların 3-4-5-6-7,10-14-15 TL seviyelerinde iken ciddi yükseliş riskleri olduğunu yazan kişilere her türlü tepkileri gösteren siyasiler ve o dönemin ekonomi yöneticileri kamu gücü ve medya etkisi ile tepki veriyorlardı. Ama sonuç ortada. Şimdi ithal ürünlerde zam yarışları başlayacak. Otomotiv, elektronik, ithal aramal kullanan her üründe kurlar yeni fiyat ayarlamaları yaptıracaktır. Peki bir kişinin çıkıp da hata yaptık dediğini görüyor musunuz? Hala TCMB atamalarını yapmamış olmak bu sözleri yazmama neden oluyor. Demek ki, hala hatalı politika uygulandığı kabul etmeyenler var ki, kadro ve politika değişimlerine direnç gösteriliyor.
Bu yaşananların tüm bilançoları etkileyecek gelişmeler olduğunu bilin. Eskiden dövizi yüksek ihracatçı şirketler avantajlı derdik. Ama dövizi yüksek şirketlere de dövizlerini satmalarına yönelik birçok uygulama getirildiği için, bu avantaj da aynı değil. Dövizini satmayana eximbank kredi faizleri daha yüksek uygulamak gibi birçok zorlama var.
Neyse, umarım gecikmeden M.Şimşek'in yaptığı şeffaflık, kabul edilebilirlik, öngörülebilirlik, güvenilirlik, uluslararası uygulamalara paralellik gibi krıterlere uygun ekiplerin ve programların en kısa zamanda devreye alındığını görürüz.
KKM ciddi bir risk teşkil etmeye başladı. KKM'ye para yatıranların kur garantileri yüzünden, kurlar arttıkça devletin aradaki kur farkından kaynaklanan maliyet yükü devamlı artıyor. Bu nedenle enflasyona endeksli bono çıkartılığını da görebiliriz.
Bu arada kurlar artıkça hisselerin de kur karşılığı değerlenmeleri sürecektir. Sorun bu denli artan kurlar hayatı çok ciddi pahalı hale getirdikçe, bir süre sonra bu durum her alanda talepte daralma yaşatacaktır. Bunu engellemek için yapılacak faiz artışları da bu durulmayı daralmaya çevirebilir. Ama yine de baştan dediğim gibi, eğer doğru program değişimleri açıklanırsa, bu takdirde başlayacak yabancı fon ve doğrudan yatırım girişleri ekonomiye yeni nefes olacaktır. Aynı şekilde artan kurlar turizm girdilerinin de artmasına imkan olacaktır.
Borsa için iyimserliğim sürüyor. Ama ekonomi olarak yeni zamlar, yeni vergiler olacak şekilde acı reçetelere hazır olmanızı isterim.
Tekniklerde görüntüler karışık. Dirençlerdeyiz. Buradan normalde kar satışları gelmesi beklenir. Ama geleneksel yöntemlere dönülecek diye yabancı alımları dirençlerde gelen satışların karşılanmasını sağlıyor. Bunun devamı dirençlerin kırılmasını sağlar. O zaman da yeni yükseliş dalgası gelir. BIST için 5500 önemli bir destek. Altına kırmaz, 5704 direncini yukarı kıracak olursak, bir anda 6000-6500 seviyelerine doğru yükseliş yaşanır. Ama 5500 desteği kırılacak olursa, 5000'e doğru gevşemeleri de görürüz.
Benim beklentilerim olumlu yöndeki gelişmelerin olacağı şekilde. TCMB yeni başkanı açıklanır ve başkanın görev süresince görevden alınamayacağının alt yapısı yeniden sağlanırsa, dirençler hızla kırılacaktır. Piyasalar güven istiyor. Güven de bu şekilde kurulur.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_