Liyakat İşte Bu Nedenle Önemli!

02.06.2023 09:28
  •  A 

Yazımı direkt site yönetim panelinden yazıyorum. Tam yazımı tamamlayıp yollayacakken, tümünü sildim. Bu nedenle yazım gecikti.

Piyasalardaki en büyük sorun ekonomi kadrolarına ve politikalarına olan güvensizlikti. Eğer Şimşek ve Mehmet Şimşek'in kuracağı yeni bir ekip ve politika değişimi söz konusu olursa, piyasalar buna çok güçlü destek verecektir. Ama sadece ekip esas değil, fikirler ve politikalar önemli olacaktır. Bu nedenle açıklanacak kadroda Şimşek var mı diye bakıldıktan sonra, Şimşek'in kuracağı kadrolar da takip edilecektir. Sonra da bu kadroların uygulamaya alacağı politikalar önem kazanacaktır. Çok sert artışlar olmasa da, faiz artışı yapılacak ortodoks para politikalarına dönülmesi gerekir. Ama uygulanan hatalı politikalar yüzünden bir anda çok yüksek faiz artışı yapılması ekonomiye daha da büyük hasar vereceği için, kontrollü bir faiz artışı yapılması gerekir. 

2021 sonunda göreve gelen TCMB Başkanı dahil, birçok ekonomi bürokratının değişmesini bekliyorum. Özellikle TCMB başkanı kesin değişmesi gerekiyor ve en kısa zamanda olacaktır. Ama unutmadan hemen uyarımı yapayım, Şimşek tek başına yeterli olmaz. Uygulayacağı politikalar tahmin edildiği için bu desteği almış durumda. Ama politika değişimlerine izin verilmezse, bürokraside kadro değişimlerine onay alamazsa istenen gelişmeler eksik kalır.

Şimşek kabinede yer alır ve TCMB gibi birçok alanda kadrolarını kurarsa ki, bunu çok kısa zamanda yapmasını bekliyorum. Yabancı çok ciddi bir geri dönüş yapmaya başlar. Kısa sürede yabancı takasının %27'lerden %40'lara ulaştığını görürüz. Ama devamı için politika değişimlerinin de olması gerekir. Mehmet Şimşek bunun onayını almadan görevi kabul etmezdi diye düşünüyorum. Kabul ettiğine göre kendi fikirlerini uygulamakta serbets olacağını düşünüyorum. Ama Nağci Ağbal zamanında da böyle olmuş fakat kısa sürede Ağbal görevden alınmıştı. Yani Mehmet Şimşek göreve gelirse, yine de yabancı tümden piyasalara dönmez. Kontrollü bir dönüş yapıp, Şimşek ve ekibinin ne kadar kalıcı olacağını da görmek isteyecektir. Ama ilk andaki tepkisi bile BIST'e yeni TL rekorları kırdırmaya yeter.

İşte bu nedenle Şimşek kabinede yer alırsa, BIST için çok ciddi yükselişlere hazır olun. Yabancıların hedef alanlarında başta özel bankalar, büyük holdingler, derin gsm şirketleri, tuprs, petkm gibi büyük kimyacılar, çimentolar, demirçelikler, thyao ve pgsus gibi ulaştırma şirketleri, hava meydanı işletmeleri, Bımas, Mgros,Sokma gibi büyük perakande-market zincirleri, otomotiv ve yan sanayi şirketleri vs. birçok sektör hisseleri çok ciddi bir yükselişe başlarlar. Yabancı geri dönünce, derin ve likit hisselerde oyun sahası kalmayan yerli spekülatörler de, yine kendi alanlarına dönüp, ikinci grup tali hisselere geri dönerler. 

Yani demem o ki, yabancı geri gelirse küçük hisselere gelmez. Büyük ve derin hisselere gelir. Ama bunun etkisi ile bizim yerli fon ve spekülatörler de diğer hisselerini çok daha sert almaya başlarlar. 

Tekrar uyarıyorum! Sadece Şimşek ve ekibi yeterli değil, asıl politikaları önemlidir. Şimşek gelir ama politika değişimi yapmaz, yapamazsa, ilk andaki destek kısa sürede tersine döner. Yabancı ilk alacağı payla kalır devamını getirmez. Politika değişimi görmezse de, aldıkların-alacaklarını kısa süre sonra geri verir. Ben Şimşek gelirse bu değişime onay almadan gelmeyeceğini düşündüğüm için, para ve maliye politikalarında da ciddi değişimler olmasını bekliyorum. Bunlar olmak zorunda. Eğer yapılmazsa, zaten ülke olarak çok büyük bir ekonomik, finansal gelişme ile yüzleşmek durumunda kalırız.

Ben pozitif düşünüyorum. Çok iyi günler başlamak üzere. Umarım yanılmıyorumdur. Yazıma zaman bulunca ilk yazıp da yanlışlıkla uçurdğum kısımları ekleyeceğim. Son durumu okuyun uyarımı yaparım, yeniden okursunuz. Sert bir yükselişle açılışa hazır olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.06.2023
    09:23

    Dün aranızda yoktum. Şu an ekran başındayım. 13 yıl sonra köpeğimiz Lucky'siz güne başladım. İş rutinimde Lucky ile konuşmadan, onunla ilgilenmeden güne başlamak tuhaf geldi bana. Maalesef 13 yıldır evimizin canlı olarak bir ferdi olan Lucky, dün sabah kendiliğinden aram... Devamı »

  • 30.05.2023
    09:36

    Seçim belirsizliği bitti. Şimdi sıradaki en önemli belirsizlik yeni kabine ve politikaları olacak. Özellikle de ekonominin başına geçecek ekip ve açıklanacak ekonomi politikaları piyasaların yönünde etkili olacak görüşündeyim. Eğer aynı ya da b... Devamı »

  • 29.05.2023
    12:38

    En büyük belirsizlik nedeni olan seçimler bitti. Mahalli seçimler sonrası büyük şehirleri kaybeden iktidar, genel seçimleri de kaybeder beklentisi ve uygulanan hala hatalı olduğunu düşündüğüm para politikaları yüzünden yabancı uz... Devamı »

  • 29.05.2023
    09:37

    Seçimdeki sonuçların milliyetçi duygulara göre şekillendiğini düşünüyorum. Çünkü seçimi etkileyen en yüksek seçmen grubu olan alt gelir grubunda asgari ücret artışı, memur-emekli maaşları, bu açıklanan tüm ... Devamı »

  • 28.05.2023
    22:12

    İkinci tur seçimleri de bitti. Sayın Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Sonuçlar ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur umarım. Seçimin galibini belirleyen ülkenin siyasi dağılımını dikkate almadan adaylık ısrarından vazgeçmeyen, yıllardır kat... Devamı »