Kar Realizasyonları Yaşanıyor!

01.06.2023 09:23
  •  A 

Dün aranızda yoktum. Şu an ekran başındayım. 13 yıl sonra köpeğimiz Lucky'siz güne başladım. İş rutinimde Lucky ile konuşmadan, onunla ilgilenmeden güne başlamak tuhaf geldi bana. Maalesef 13 yıldır evimizin canlı olarak bir ferdi olan Lucky, dün sabah kendiliğinden aramızdan ayrılmış. Sabah 07:30 civarı kızımın telefonu ile öğrenmiş oldum. İyi bir dost olarak bizde çok güzel anılar bıraktı. Huzur içinde uyusun.

BIST'de Kar Realizasyonları Yaşanması Çok Doğal!
              Seçim sonrası hızlı bir toparlanma yaşanan BIST'de dün kar realizasyonları yaşanmış ki, bu çok normal bir borsa tepkisidir. Teknik dirençlerinden 4982 seviyesini gören BIST, bu direncini geçemeyinde kar satışları ile düşmüş. Piyasalar ve borsadaki yükselişin devamlılığı için yeni ekonomi kabinesi ve açıklanacak ekonomi programı bekleniyor. Aynı program ve politikaların devamı halinde yaşanan satışların devamı gelir. Henüz bu belirsizlik ve risk sürdüğü için bu satışların olduğunu düşünüyorum. Ama kabine için umudumu koruyorum.

Cumhurbaşkanı milletvekili olan arkadaşlarımızla kabinede çalışmayıp, yeni arkadaşlarla devam edeceğiz demiş. Bu nedenle özellikle İç işleri, dış işleri, maliye, ekonomi ve savunma bakanlığındaki yüzler de değişecek demek. Bu kadrolara kimlerin geleceği merakla bekleniyor. 

Dün de çok sayıda açık öngörümüz gerçekleşmelerle kapanmış. Son hafta 31, son ay 53 öngörümüz gerçekleşme ile kapanmış. Yeniden gerçekleşme kapanışlarına dönmek beni mutlu etti. Zor bir süreçten yüzümüzün akı ile çıkmaya hazırlanıyoruz. Bir de iyi bir kabine ve özellikle düşündüğü, olması gereken politika değişiklikleri açıklanacak olursa, işte o zaman çok daha hızlı bir toparlanma başlar. Açık duran diğer öngörülerimiz de en kısa zamanda arka arkaya kapanmaya başlar. Ben inatlaşmanın ülkenin hayrına olmadığını ve bu takdirde ekonomide çok büyük zorluklar başlayacağı için, bunun sürdürülebilir olmayacağını düşündüğümden, değişiklikler olacak diye bekliyorum.

Eğer düşündüğüm olursa, yeniden mahalli seçimler sonrası değişecektir beklentisi ile mesafeli durdukları iktidarın yeniden seçildiğini gören batılı ve ortadoğulu ülkelerle sorunlu ilişkilerimizde de ciddi iyileşmelerin başladığını görmeyi bekliyorum. Ama sığınmacı politikamızda en kısa sürede ülkelerine dönmelerinin başlayacağı bir politik dönüş de dış ilişkilerimiz için çok önemli. Son durum, kontrolsüz ülkemize giren sığınmacıların çokluğu, benzer şekilde vatandaşlık verilenlerin sayılarının artması nedeniyle, batılı ülkeler vizelerini zorlaştırmış durumdalar. Türk pasaportlu sığınmacılara vize vermemek için vizeleri tümden zora soktular. Bunların yeniden düzelmesi gerekiyor.

Bugün tekniklere göre inişli çıkışlı, ayrışmalı bir gün olabilir. Gördüğüm tekniklere göre yeni öngörüleri her an yapabilirim. Ama yeni kabine benim için de çok önemli olduğu için, mümkün olduğunca doğru zamanlama yapmaya çalışıyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.05.2023
    09:36

    Seçim belirsizliği bitti. Şimdi sıradaki en önemli belirsizlik yeni kabine ve politikaları olacak. Özellikle de ekonominin başına geçecek ekip ve açıklanacak ekonomi politikaları piyasaların yönünde etkili olacak görüşündeyim. Eğer aynı ya da b... Devamı »

  • 29.05.2023
    12:38

    En büyük belirsizlik nedeni olan seçimler bitti. Mahalli seçimler sonrası büyük şehirleri kaybeden iktidar, genel seçimleri de kaybeder beklentisi ve uygulanan hala hatalı olduğunu düşündüğüm para politikaları yüzünden yabancı uz... Devamı »

  • 29.05.2023
    09:37

    Seçimdeki sonuçların milliyetçi duygulara göre şekillendiğini düşünüyorum. Çünkü seçimi etkileyen en yüksek seçmen grubu olan alt gelir grubunda asgari ücret artışı, memur-emekli maaşları, bu açıklanan tüm ... Devamı »

  • 28.05.2023
    22:12

    İkinci tur seçimleri de bitti. Sayın Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Sonuçlar ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur umarım. Seçimin galibini belirleyen ülkenin siyasi dağılımını dikkate almadan adaylık ısrarından vazgeçmeyen, yıllardır kat... Devamı »

  • 26.05.2023
    09:13

    Son bir seans daha yaşayıp, pazar günü ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimine gideceğiz. Kim kazanırsa kazansın, yeter ki sonrasında doğruları yaparak ülkeyi içinde bulunduğu finansal risklerden çıkartsın. Umarım özellikle ekonomi kabinesinde piyasaları sakinle... Devamı »