Kabine ve Politikaları Yön Verecek!

30.05.2023 09:36
  •  A 

Seçim belirsizliği bitti. Şimdi sıradaki en önemli belirsizlik yeni kabine ve politikaları olacak. Özellikle de ekonominin başına geçecek ekip ve açıklanacak ekonomi politikaları piyasaların yönünde etkili olacak görüşündeyim. Eğer aynı ya da benzer politikları sürdürecek bir ekip açıklanırsa, BIST'in satış yediğini ve kurlardaki yükselişin sürdüğünü görürüz görüşündeyim. Bu nedenle kabine ve ekonomi politikaları açıklanana kadar temkinli olun derim. 

Ama ekonomiye cumhurbaşkanının dediği gibi uluslararası itibarı olan birisi gelecek olursa, para politikalarında da değişim kararı çıkarsa, borsa bundan çok ciddi fayda görür. Uzun zamandır ülkemize mesafeli duran yabancı girişleriyle çok hızlı yükselen bir borsa görebiliriz. Teknik olarak 5000 seviyesi çok önemli bir direnç şu an. Bu seviye yukarı kırılırsa ikili dip denen bir yükseliş formasyonu başlatır. Yıl başından sonra yaşadığımız kayıpların hızla telafi edildiğini ve yüzlerinizin güldüğünü görürüz. Umarım bu yaşanır. 

Aksi halde, yani aynı ekonomi ve para politikaları ile sürdüreceğiz diyen bir kabine açıklanırsa, bir çok alanda sorunlar artmaya başlar. Kurların artmaya devam etmesi yüzünden enflasyonu düşürmek zorlaşır. Hatta yeni enflasyon artışları yaşarız. Artan enflasyon bir süre sonra durgunluğa neden olur. İnsanlar tasarrufa yönelip, gelecek kaygısı duyarlar. Bu da ekonomide daralmayı beraberinde getirir. Durgunluk-küçülme ile birlikte artan enflasyon stagflasyon yaşatır. Bu kısmı çok kez yazılarımda yazdım. Çok sorun çıkartır. Ödemeler dengesi sorunları artar. İç-dış kaynak problemleri büyür. Bütçe açığı devamlı bir artış çizgisinde gider. 

Şu an yeniden seçildiği için, tüm batılı ülkelerden Sayın cumhurbaşkanına ekstra bir ilgi var. Bu ortamı doğru değerlendirip, mevcut ekonomi politikalarında değişime gidilirse, bir anda her alanda düzelen piyasaları görmek varken, bu ortamın fırsatını kullanmamak hata olur. Ama uzun süredir bu hatayı sürdürdükleri için, kabine ve politika açıklamalarını duymak istiyorum.

Bunun dışında yeterince yeni ve açık öngörümüz var. Gerçekleştikçe onları kapatacağız. Seçim öncesi ve sonrasındaki ilk gün yönü doğru görüp zamanında yeni öngörü paylaşımlar yaptığımız için bir nebze de olsa yükselişin yararını görmüş olduk. Umarım düşündüğüm değişim olur da, çok daha yüksek borsa hedeflerini yeniden konuşmaya başlarız.

NOT: Yarın yokum biliyorsunuz. Gece 02:00 civarı Bodrum'a doğru doğru yola çıkacağım. Bu sefer iki arkadaş ve kaptan üç kişi, küçük bir tekne ile Güllük civarından denize açılacağız. Benim de kendim için en önemli stres atma hobim balık tutmam ve deniz. 

Bu arada her zaman programlarımı sizlere önceden açıklıyorum. Nihayetinde uzun süreli çalışanların 28 gün civarı izin hakları var biliyorsunuz:) Benim yokum dediğim günlerin toplamı bu sürenin çok altında kalır. O yüzden, hayat size güzel demeyin sakın. Çok yoğun çalıştığım için, bu stres azaltma faaliyetlerimi aksatmadan yapmam lazım. İki gündür belim tutulmuş durumda. Oturmak, kalkmakta zorlanıyorum. Bakalım gideceğim dediğim programıma gidebilecek miyim! Geniz akıntısı yüzünden özellikle gece artan öksürük esnasında sinir sıkışması olabilir. Ya da, köpeğimiz artık çok yaşlandı. Rahat ayağa kalkamıyor. Kalkmak istediği zamanda ısrarla havlıyor. Gündüz zaman zaman, geceleri de ısrarlı havlamaları yüzünden birkaç kez kalkıp bahçeye inip onu kaldırıp yürümesini sağlıyorum. Biraz ağır olduğu için acaba kaldırırken o mu zorladı belimde sinir sıkıştı bilemiyorum. Ama hesapta olmayan bir rahatsızlık yaşıyorum. Kısmet artık, gidemezsem yarın aranızda olurum.

Borsanın güne yine hızlı bir yükselişle başlamasını bekliyorum. Mehmet Şimşek ile dün gece görüşme olmuş. Ama tekrar ediyorum. Tek başına isimler sorunları çözmez. Aynı zamanda politika değişimlerinin de kur riski algısını düşürmesi gerekir. Rezerv arttıracak önlemler çıkması gerekir. Bu yapılmazsa yeni isimler kim olursa olsun etkisi sınırlı kalır. Çözüm olmaz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.05.2023
    12:38

    En büyük belirsizlik nedeni olan seçimler bitti. Mahalli seçimler sonrası büyük şehirleri kaybeden iktidar, genel seçimleri de kaybeder beklentisi ve uygulanan hala hatalı olduğunu düşündüğüm para politikaları yüzünden yabancı uz... Devamı »

  • 29.05.2023
    09:37

    Seçimdeki sonuçların milliyetçi duygulara göre şekillendiğini düşünüyorum. Çünkü seçimi etkileyen en yüksek seçmen grubu olan alt gelir grubunda asgari ücret artışı, memur-emekli maaşları, bu açıklanan tüm ... Devamı »

  • 28.05.2023
    22:12

    İkinci tur seçimleri de bitti. Sayın Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Sonuçlar ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur umarım. Seçimin galibini belirleyen ülkenin siyasi dağılımını dikkate almadan adaylık ısrarından vazgeçmeyen, yıllardır kat... Devamı »

  • 26.05.2023
    09:13

    Son bir seans daha yaşayıp, pazar günü ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimine gideceğiz. Kim kazanırsa kazansın, yeter ki sonrasında doğruları yaparak ülkeyi içinde bulunduğu finansal risklerden çıkartsın. Umarım özellikle ekonomi kabinesinde piyasaları sakinle... Devamı »

  • 25.05.2023
    09:08

    Bugün TCMB Para Piyasası Kurulu faiz kararı açıklanacak. Sayın cumhurbaşkanı seçilirse faiz indirimlerine devam edileceğini açıkladı. Ama seçimlerin öncesinde bugün faize dokunulmayacağını düşünüyorum. Bununla birlikte düşürmeye dev... Devamı »