Şimşek Etkisi Görülmeye Başladı!

06.06.2023 09:08
  •  A 

Mehmet Şimşek'in ekonomide uluslararası kabul edilebilir normlara dönmek, şeffaflık, liyakat, öngörülebilirlik, TCMB özerkliği, fiyat istikrarı, enflasyonun kontrol altına alınması yönünde kararlı olacakları açıklamaları bile CDS risk primimizi 600'lerin altına indirmiş durumda. İş dünyası dahil her alanda bir heyecan var. 

Yeni kabinenin üyelerinin cv.lerine bakınca, uzun zaman sonra çok dolu bir kabine kurulduğunu görüyorum. Umarım yetkiler konusunda da sorun yaşamazlar ve kendi alanlarında yapılması gerekenleri en kısa zamanda uygulamaya başlarlar.

Şu an gözüm TCMB yönetiminde yapılacak değişiklikte. En kısa zamanda yeni bir başkan ve ekibinin atanmasını bekliyorum. Mevcut başkanın liralaşma politikasının ülkeyi getirdiği tablo ortada. Bunun bir an önce normalleşmesi lazım.

Kısacası benim ekonomi ve kadrolarında görmek istediklerim oluyor. Şimdi uygulamalarda da normalleşmeyi görmeye başlayacağımız görüşündeyim. Bu özellikle yabancı fonların borsaya girişinin başlamasına neden olacaktır. Yabancı fonların yeniden gelmesi halinde, ilk anda derinliği yüksek hisseler bu fonların hedefi olur. Kchol, sahol, alark, aghol gibi büyük holdingler, özel bankalar, tuprs, petkm, alkım, mercn, klkım gibi kimya ve petrokimyalar, thyao başta hava meydanı işletmecileri gibi ulaştırma sektörü, inşaat sektörü türevleri, otomotiv ve yan sanayi, perakandeciler, gıdalar, ilaçlar, enkaı ve tkfen gibi uluslararası taahhütçüler, özellikle yenilebilir alanda olacak büyük enerji şirketleri, sıse, asels, demirçelikler yabancı alımları ile kademeli kademeli alımlara sahne olabilirler. Eğer bu düşündüğüm olacaksa, bir süre sonra alımlar sürmeye devam edip, dirençler geçilmeye başlanacak. İşte sorun da burada olacak. Bir çoğumuz bu ısrarlı yükselişin bir düzeltmesi olması gerektiğini düşünüp, dirençlerde satışa yönelince, yabancının bu dirençleri kırdırıp, yükselişi sürdürdüklerini görebiliriz. Bu esnada sattıktan sonra yeni alıma cesaret edemezsek nakit kalacağız. Yükseliş sürdükçe de bu bizde tedirginlik yaratacak. Tüh vermeseydim, acaba bu fiyattan alsam mı gibi iç konuşmalarımız artacak.

Yabancı payı %27.54 seviyesinden %40'lara gitmesini beklediğim için bunları anlatıyorum. Çünkü bu düşündüğüm olacaksa, hisselerin genelinde kısa süre sonra %50-%100 civarı yükselişlerin olduğunu göreceğimizi düşünüyorum.

Ana hisselere yabancı ilgisi arttıkça, bu hisselerde de yoğunlaşmış yerli oyuncular kendi spekülatif tali hisselerine dönmeye başlayacaklar. Yani derinliği az olan diğer hisseler belki yabancı ilgisini görmeyecek ama onları da yerli yatırımcılar almaya başlayacaklar görüşündeyim. Bu dediklerimin yaşanması demek, BIST'in TL bazında 5704 civarı direnci kırıp, yeni TL rekorları kırmaya başlaması demek olacak. Bu dirence çok yakın olduğumuz için stresli seanslara hazır olun demek için bunları yazıyorum. Nasıl beklediğimizin üstünde bir düşüş yaşandı ve biz bir kısmına yakalandı isek, şimdi de yükselişte bu ısrar olursa, oyun dışı kalmamak için bu süreci önceden bilmek, öngörmek önemli.

Dün enflasyon açıklandı. Mayıs ayı enflasyonunun sıfırlandığını görüyoruz. Dün de yazdım, bugün de söylemek istiyorum. Bu oranın çıkması bedava dağıtılan doğalgaz nedeniyle yapılan hesaplamadan kaynaklanıyor. Ben algılar, hesap yöntemleri ile gerçek dışı verilere karşıyım. Sonuçta bana şu an kimse enflasyonun düşüş trendinde olduğunu kabul ettiremez! Çünkü, mayıs ortasında 19.50 TL olan Dolar kuru, şu an 21.50 civarına gelmiş durumda. Peki bu denli ithalata bağımlı olan bir ekonomide bu fiyatlara yansımayacak mı sizce? Bence kesinlikle yansıyacak. Bu nedenle enflasyonda suni tablolar vermek doğru değil. Sonra peşinden bir anda ekstra artışları açıklamak moralleri gereğinden fazla bozar. 

Şimşek sonrası kur ve faizlerin bir süre birlikte yükseleceğini yazdığımı biliyorsunuz. Yani enflasyon da bir süre yeniden artacaktır. Bütçenin, cari açığın yeniden kontrol altına alınması için yakında seri zamlar ve vergi artışları görebiliriz.

Ekonomi ile birlikte iktidarın en önemli önceliği kontrolsüz sığınmacılar ve konut alımları karşılığı verilen vatandaşlıklar olmalı! Son dönem bu kapsamda verilen vatandaşlıklar nedeniyle İran'lıların, Ortadoğu ülke insanlarının çok yoğun şekilde mülk edindiklerini görüyoruz. Bu hızla devam ederse, birçok bölge ve şehrimizde kendi insanımız azınlık kalacak. Demografik yapılar ciddi bozulacak. Yıllarca, tabelalar Türkçe olacak demişken, şimdi bazı bölge, şehir ve şehirlerdeki mahallelerde özellikle Arapça tabelaların patlamış olduğunu görüyoruz. Bunun artış hızını kontrol altına almazsak, toplumsal ve sosyal riskleri ön plana çıkmaya başlayacaktır.

Neyse, şimdilik yine borsaya döneyim. Ben endeks ve hisseler için iyimserim. Henüz M.Şimşek ekibini tamamlamadı. Bunu bitirip ekonomi programını açıklayınca, programın da yabancı ilgisi borsayı canlandırabilir. Olası teknik beklentilerimi DD(Destek-Direnç) Tablosunun detaylarında bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.06.2023
    02:39

    Yeni kabine açıklandı. Beklendiği gibi Mehmet Şimşek yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Bakan Mehmet Şimşek'in; ''Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesinden başka çare kalmamıştır'' sözü, nihayet ülke ekonomisinin uygulanan yan... Devamı »

  • 02.06.2023
    09:28

    Yazımı direkt site yönetim panelinden yazıyorum. Tam yazımı tamamlayıp yollayacakken, tümünü sildim. Bu nedenle yazım gecikti. Piyasalardaki en büyük sorun ekonomi kadrolarına ve politikalarına olan güvensizlikti. Eğer Şimşek ve Mehmet Şimşek'in kuracağı ye... Devamı »

  • 01.06.2023
    09:23

    Dün aranızda yoktum. Şu an ekran başındayım. 13 yıl sonra köpeğimiz Lucky'siz güne başladım. İş rutinimde Lucky ile konuşmadan, onunla ilgilenmeden güne başlamak tuhaf geldi bana. Maalesef 13 yıldır evimizin canlı olarak bir ferdi olan Lucky, dün sabah kendiliğinden aram... Devamı »

  • 30.05.2023
    09:36

    Seçim belirsizliği bitti. Şimdi sıradaki en önemli belirsizlik yeni kabine ve politikaları olacak. Özellikle de ekonominin başına geçecek ekip ve açıklanacak ekonomi politikaları piyasaların yönünde etkili olacak görüşündeyim. Eğer aynı ya da b... Devamı »

  • 29.05.2023
    12:38

    En büyük belirsizlik nedeni olan seçimler bitti. Mahalli seçimler sonrası büyük şehirleri kaybeden iktidar, genel seçimleri de kaybeder beklentisi ve uygulanan hala hatalı olduğunu düşündüğüm para politikaları yüzünden yabancı uz... Devamı »