Hafize Gaye Erkan TCMB Başkanı Oldu!

09.06.2023 09:24
  •  A 

TCMB başkanlığı için Cumhurbaşkanlığı atama kararnamesi nihayet çıktı. Hafize Gaye Erkan, Türkiye'nin ilk kadın TCMB Başkanı oldu. ABD'de bankacılık ve sigortacılık alanında parlak bir geçmise sahip ama bunun dışında kendisini ilk kez tanımış olduğum için, ekstra bir yorumum yok. Mehmet Şimşek ile birlikte Ortodoks politikalara uygun davranmasını bekliyorum. Ama tabii Bakan Şimşek'in şeffaflık sözlerine uygun olarak, bakalım TCMB'nın şu anki net durumunu izah eden açıklamalarını duyabilecek miyiz!

Bu arada bana göre bir doğrunun yanında, bir de yanlış atama var! TCMB Başkanı olan Kavcıoğlu, bu görevden alınarak BDDK(Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu)Başkanlığına atanmış. Bu kararı doğru bulmuyorum. Şimşek'in de kendisi ile çalışmak isteyeceğini sanmıyorum. Göreve geldiğinden sonra kurlar, faizler ve MB rezervleri ortada. Başından beri yaptığı birçok açıklamanın tersine kararlar uygulanan bir döneme neden oldu. BDDK Başkanlığına da, Mehmet Şimşek'in tasarrufunda birinin atanması daha doğru olurdu. Belki de bir anda değil de, bir süre sonra bu görevden de alındığını duyabiliriz.

Neyse, sonuçta piyasaların istediği iki değişim oldu. Ekonominin dümeni M.Şimşek'e verildi. Beş yıl aradan sonra Mehmet Şimşek yeniden ekonominin başına geçti. Aynı zamanda da TCMB Başkanı değişmiş oldu.  Her ikisine de hayırlı olsun. 

Bana göre TCMB'nın 22 Haziran Perşembe toplantısı beklenmeden en kısa zamanda PPK toplantısı yapılarak gerekli değişim kararları açıklanmalı. Politika faizlerinin ilk anda en az 25 puan civarına çıkartılmasını bekliyorum. Daha üstü de olabilir ama altında kalacak bir faiz artışı güven sorununun sürmesine neden olur. Ülke ve piyasaların zaman kaybı lüksü olmadığını düşünüyorum.

Bugün sanayi üretimi verileri gelecek. Kurlardaki baskı ve krediye ulaşmakta yaşanan sorunlar sanayicilerimizi ne denli etkilemiş göreceğiz.

Bu arada BIST'de de kar realizasyonları yaşanıyor. İki gündür endeks seans içi ciddi realizasyonlar yaşayıp sonra yeniden toparlanıyor. Dün de birkaç kez artı eksi oldu. Hatta bu eksiler dün bir ara 100 puan civarlarına çıktı. Böyle bir seans sonrası dün günü 17 puan eksi ile 5554 seviyesinde kapatan bir borsa endeksi gördük. 

Dün teknik uyarımı yapmıştım. 5500 önemli bir destek. Üzerinde kalınması halinde 5651 ve 5704 seviyelerindeki dirençlere yönelebiliriz. Hatta son direncin kırılması halinde 6000-6500 seviyelerine doğru yeni TL bazlı rekorlar görülebilir. 

Lakin 5500 desteğinin altında ise sırası ile 5439 - 5146 - 5007 gap boşluklarımızın olması, 5500 desteğinin kırılması halinde bu gaplarin kapanması endişelerini tetikliyor. Olur mu, olmaz diyemem. Ekonomi ekibinin kararları bunun belirleyicisi olacaktır. Bu sıralı teknikleri DD Tablomuzda bulabilirsiniz.

Ama otomotiv, savunma, kimya, demirçelik, bankalar, holdingler gibi alanlarda alımların da sürdüğünü görüyorum. Şimdilik yabancı hala nette satıcı olarak gözüküyor. Geçen hafta yine az da olsa kısmi satıcılar. Mehmet Şimşek ve TCMB politikaları açıklandıktan sonraki tepkiler piyasalar için referans olacaktır.

Ancak yine de başta dikkat çektiğim bir konuya bir kez daha dikkat çekerek yazımı sonlandırmak istiyorum! Sayın Kavcıoğlu'nun TCMB Başkanlığından alınmış olsa da, BDDK Başkanlığına atanmış olması müdahalelerin sürdüğünü gösteriyor. Bu görüntü borsa ve yabancı yatırımcılar için olumlu bir görüntü değil. İki gündür yaşanan realizasyonlara bu gelişmenin bilgisi neden olmuş olabilir.

Ben uygun gördükçe teknik paylaşımlarımla destek vermeye devam edeceğim. Son bir hafta içinde 25, son bir ay içinde de 80 gerçekleşme ile kapanan öngörümüz var. Yani bir şekilde piyasaları yakalamayı sürdüyoruz. Umarım bu gerçekleşmeler çok daha fazla olarak tüm açık öngörülerin de kapanmasını sağlar.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.06.2023
    09:23

    Bakanlar Kurulu üyeleri de yeminlerini etti. Artık Kadrolar ve programlar gecikmeden açıklanmalı. Orta Vadeli Ekonomi Programını en kısa sürede duymalıyız. Yoksa görüyorsunuz, bir süre bankalardan döviz satışları durunca kurlar bir anda fırladılar. M.Şimşek TCMB ... Devamı »

  • 07.06.2023
    09:20

    Seçim bitti ve artık yükseliş etkisi seçimi etkilemeyeceği için, döviz kurlarının üzerindeki baskı kaldırıldı. Netice peki? Dolar şu an için 22.88, euro da 24.34! Hani Dolar 4-5-6-7......12-15, olacakmış diyenler diyeceğim ama, herkes yerinde duruyor. Neyse... Devamı »

  • 06.06.2023
    09:08

    Mehmet Şimşek'in ekonomide uluslararası kabul edilebilir normlara dönmek, şeffaflık, liyakat, öngörülebilirlik, TCMB özerkliği, fiyat istikrarı, enflasyonun kontrol altına alınması yönünde kararlı olacakları açıklamaları bile CDS risk primimizi 600'l... Devamı »

  • 05.06.2023
    02:39

    Yeni kabine açıklandı. Beklendiği gibi Mehmet Şimşek yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Bakan Mehmet Şimşek'in; ''Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesinden başka çare kalmamıştır'' sözü, nihayet ülke ekonomisinin uygulanan yan... Devamı »

  • 02.06.2023
    09:28

    Yazımı direkt site yönetim panelinden yazıyorum. Tam yazımı tamamlayıp yollayacakken, tümünü sildim. Bu nedenle yazım gecikti. Piyasalardaki en büyük sorun ekonomi kadrolarına ve politikalarına olan güvensizlikti. Eğer Şimşek ve Mehmet Şimşek'in kuracağı ye... Devamı »