FED Faizleri Sabit Bıraktı!

15.06.2023 09:24
  •  A 

Beklenti de zaten %5.00-%5.25 aralığında olan faizlerin sabit bırakılmasıydı. O şekilde de oldu. Ama Powell'dan gelen açıklamalar, benim görüşlerimi destekledi. Powell fiyat istikrarı tam sağlanmayan ekonomi kimsenin işine yaramaz diye önemli bir uyarı yaptı. Aynı zamanda da 2023 sonuna kadar tek bir üye bile faiz indirimini dile getirmedi diyerek, bu yıl için faiz indirimi bekleyenleri üzmüş oldu. Ayrıca enflasyon düşüyor olsa da, hedef olan %2 seviyesine inmek için yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık iki faiz artışı daha bekleniyor. Powell'ın açıklamaları sonrası ABD borsalarında sert kayıplar yaşandı. Dow.J. 33793 seviyesine kadar düşmesine rağmen, şu an yeniden 34284 seviyelerine çıkmış görünüyor. Özellikle dow ve S&P endekslerinde dirençlerde olunduğunu görüyorum. Bu seviyelerin üzerindeki yükselişler zorlama olur. Ben ABD borsalarında kısmi yükseliş yaşanırsa bile asıl realizasyon riskinin daha çok olduğu görüşündeyim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Benim görüşüm belli. Ama Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'a yetkiyi verdik. Kararlarını destekleyeceğiz''dedi. Piyasalarda yaşanan neden hala bir karar ve ekip ataması yapılmıyor endişeleri bu açıklama sonrası kısmen dağılsada, ilk anda gelen alımlar sonrası yeniden endeks eksiye döndü ve eksi kapattı.

Mehmet Şimşek cuma günü bankacılar ve TUSİAD yöneticileriyle bir görüşme gerçekleştirecek. Hafta sonu şekillenecek kararların önümüzdeki hafta açıklanmaya başlanacağını düşünüyorum. Zaten TCMB'nın normal toplantısı da 22 Haziran Perşembe tarihinde olacaktı. Anlaşılan normal tarihe uyacaklar.

Bu arada ben faizlerin en az %25-%30 civarına çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten piyasa çok daha üzerinde bir mevduat ve kredi faizi uyguluyor. Böyle bir artış diğer faizleri aslında yukarı çekmez. Sadece bankaların karının azalmasına neden olur. Onlar da çok uzun süredir yapılan gelir transferi ve ekstra karlara saysınlar. İstikrar sağlanır, güven mekanizması yeniden tesis edilirse, bundan çok daha fazla yarar görürler. 

Bu gelişmeler içinde BIST için görüşlerimi biliyorsunuz. Bu bir düzeltmedir ve gayet sağlıklıdır. Sonrasında 5730 direncinin de kırılıp 6000-6500 ve daha üstüne doğru yeni TL zirve arayışları yaptığımızı göreceğiz görüşündeyim. sorun öncesinde yaşanan bu düzeltme nereye kadar olacak cevabında yatıyor! Aşağıda sırası ile 5146 ve 5007 diye iki gap boşluğumuz da olduğu için, iyimser olmama rağmen bir tedirginlik de yaşıyorum. Gönlümde yatan düzeltmeniin birkaç gün daha sürerek en azından 5007 gapini de kapatması, sonra yukarı dönmesi yönünde. Ama olur mu bilemem. Aradaki 5314 ve 5198 seviyelerinde de destekler var. 

Şimşek ve Erkan'dan yeni politika kararlarını duysak, o zaman beklentilerimiz daha rahat şekillenecek. Şu an hiç bir adım atılmaması endişe verip, piyasaların düşmesine neden oluyor. Uygun gördüğüm zaman yeni öngörüleri paylaşacağım ama, dünkü düşüş sonrası BIST parabolic olarak satış sinyali verdi. Bu durumun neticesini en azından bugün de görmek istiyorum. O yüzden alıcı da açılsak izlemeden kalmak niyetindeyim.

Yeni Vergi ve Zamlara Hazır Olun!
              Bu arada Mehmet Şimşek'in ilk açıklamasındaki gibi hem büyüyecek hem de enflasyonu düşüreceksek, uzun süredir uygulanan hatalı politikaların yarattığı yük ve açıkların bir şekilde kapatılması gerekecektir. Bu nedenle çok yakında birçok alanda yeni vergiler, bir defaya masus ek vergi almalar, vergi dilimlerinde artışlar, alkol, tütün, araçlarda yeni zamlar ve ötv artış kararları duyabiliriz. Özel iletişim vergisinde ve teknoloji ürünlerinde yeni vergi artışları açıklanabilir. Kısacası bize 2021 sonrası çok yanlış bir dönem yaşattılar. Bu dönemin yansımalarını kurda baskılamak için de, her türlü uygulama ile döviz sattırdıp bu baskıyı suni şekilde sürdürdüler. Şimdi tüm bunların faturası karşımıza gelecek. Bu faturayı da bir şekilde ödeyecek olan bizler ve şirketlerden tahsil yöntemlerine karar vereceklerdir. İşte yeni ekonomi kabinesinde gecikmenin nedenini bu olarak görüyorum. Ekonomi ve finansman için açıklanacak yeni kararlar bu nedenle benim için çok önemli. Temkinli durmak istememin nedeni kimler ne boyutta açıklanacak kararlardan olumsuz etkilenecek belirsizliğinden kaynaklanıyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.06.2023
    08:51

    Öncelikle bu yazımdan önce dün paylaştığım düne ait ''Yaşanan Sağlıklı Bir Teknik Düzeltmedir!'' başlıklı ikinci yazımı da muhakkak okuyunuz. BIST seçimler esnasında düşmüş olduğu 4400 seviyelerinden %30 civarı bir yükseliş yaparak ... Devamı »

  • 13.06.2023
    14:19

    BIST 25 Mayıs tarihinde 4404 seviyesini gördüğü zaman, stochastic aşırı satım seviyesi olan 20 nin altına inmişti. Sonrasında %30'lık bir yükselişle 5730 seviyesine kadar çıkan bir BIST gördük. 2 Haziran'da 5146 seviyesinin üstüne çıkıldı... Devamı »

  • 13.06.2023
    09:04

    Dün TL bazında 5730 ile yeni zirve gören BIST, bu seviyeyi koruyamadı ve yeniden önceki zirve olan 5704 seviyesinin altına indi. Kar satışlarının gelmesi sonrası 5588 ile günün düşüğünden kapanış yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın oluşturacağı ek... Devamı »

  • 12.06.2023
    09:14

    Mehmet Şimşek Ekonominin, Hafize Gaye Erkan da TCMB'nın başına geçti. Artık gecikmeden ülkenin ve piyasaların beklediği kararlar açıklanmalı. M.Şimşek'ten her an OVP(Orta Vadeli Program) açıklamasının gelmesini bekliyorum. Hatta bana göre çok daha ö... Devamı »

  • 09.06.2023
    09:24

    TCMB başkanlığı için Cumhurbaşkanlığı atama kararnamesi nihayet çıktı. Hafize Gaye Erkan, Türkiye'nin ilk kadın TCMB Başkanı oldu. ABD'de bankacılık ve sigortacılık alanında parlak bir geçmise sahip ama bunun dışında kendisini ilk kez tanımış olduğum için, ek... Devamı »