Düzeltmeler Tedirgin Etmesin. Ama!

14.06.2023 08:51
  •  A 

Öncelikle bu yazımdan önce dün paylaştığım düne ait ''Yaşanan Sağlıklı Bir Teknik Düzeltmedir!'' başlıklı ikinci yazımı da muhakkak okuyunuz. 

BIST seçimler esnasında düşmüş olduğu 4400 seviyelerinden %30 civarı bir yükseliş yaparak önceki TL zirve olan 5704 seviyesini de geçip, 5730 düzeyine çıkmıştı. Ancak orada tutunamadı ve kar realizasyonu yaşıyor. Tekniklerde birçok indikatör dirençlerde olduğu için bu çok normal ve sağlıklı bir düzeltme. Düzeltmelerden endişe duymayınız. Ama bizler böyle desek de, tabi ki satışlar moral bozar. Fakat endeksin daha üst hedeflere yönelebilmesi için güç toplaması gerekir. Şu an için henüz yoğun bir yabancı girişi başlamış değil. %27.45'lerden %28.18'lere çıkmış olan kısmi bir yabancı takası artışı var. Eğer yabancı girişleri hızlansaydı, o zaman bu düzeltmeleri daha üst seviyelerde beklerdik. Ama Mehmeh Şimşek ve Gaye Erkan'ın görevlerinin başına geçmelerine rağmen halen yeni OVP(Orta Vadeli Program), ve TCMB Para Politikası konusunda olası değişiklikler açıklanmadığı için bu durum piyasaları kısmen tedirgin ediyor.

Ben de bu gecikmelerden tedirginim. Aslında yeni göreve gelen bakan Şimşek ve TCMB H.Gaye Erkan'ın önce bir durum tespiti yapması, sonra da mevcut tablonun sorunlarına göre bir çözüm programı açıklamayı düşünmesi gayet normal. Ama yaşanan para politikası sorunlarından sonra önceki MB Başkanı Sayın Kavcıoğlu'nun BDDK'nın başına atanmış olması, bizlerin tedirginliğine neden olan konulardan birisi. Sonuçta TCMB BDDK ile uyumlu çalışması lazım. Kavcıoğlu'nun uyguladığı para politikasını gördüğümüz için, Sayın Şimşek ve Sayın H.Gaye Erkan ile bir uyum sağlamasını beklemiyorum. O zaman bu atama neden oldu, faiz konusunda rasyonel kararlar yine alınamazsa bu zaten sorun yaşadığımız ekonomi üzerinde yeni sorunlar yaratır. 

Umarım en kısa zamanda yapılması gereken rasyonel dönüşlerin her alanda başladığını, gerekli kararların alındığını görmeye başlarız. 

İşte bu durumun ve endeksin de %30'luk yükselişinin etkisi ile şu an teknik ve sağlıklı bir düzeltme yaşandığı görüşündeyim. Bu esnada ilk alt gap boşluğunu kapattık. Şimdi düzeltme sürecek olursa altta yer alan 5146 ve 5007 gap seviyelerinin de kapanma riski var. Ama olur da 5300 seviyesinin altına inmeye kalkarsak, benden yeni teknik alım öngörüleri gelmeye başlar diye düşünüyorum. 5000 seviyesi aşağı kırılmadığı takdirde ki, ben bunu beklemiyorum, endeks için bir sorun görmüyorum. Endeks destek bulacağı seviyeyi çok düşmeden bulması halinde, sonrasında M.Şimşek ve TCMB faiz kararlarının açıklanması ile birlikte 5730 olarak gördüğümüz TL bazlı yeni zirveyi de kırıp, 6000-6500 seviyelerine doğru yükselmesini bekliyorum.

Bugün FED'den faiz kararı açıklanacak. Dün gelen TÜFE %4.1 olan beklentiye paralel %4 olarak geldi. Bu durum FED'n faiz konusunda pas geçeceği beklentileri iyice arttırmış durumda. Ben de pas geçme ihtimalini güçlü buluyorum. Ama bana kalsa 25 baz puanlık bir artış daha yapıp, sonrasında faiz artışlarını bitirdik dese çok daha güçlü bir mesaj vermiş olurdu diye düşünüyorum. Pas geçerse, yine de enflasyondaki gelişmeleri takip edip, gerekirse sonraki toplantıda yeni artış yapabiliriz açıklaması ile sözlü yönlendirmeyi tercih edebilirler. FED'in açıklamaları sorularımızı cevaplayacak.

BIST olarak güne yatay başlanmasını bekliyorum. Ama ben düzeltmenin biraz daha sürmesinin doğru olacağını düşündüğüm için, olası alımlarda temkinli durmaya devam edeceğim. Bu nedenle seans önceki değil de, seans esnasında teknik durum paylaşımlarımı yapacağım.

NOT: 10:00 civarı Ekotürk Tv.'de sevgili Harika Ertunç ile skype bağlantısı yapacağım. Güncel konuları birlikte değerlendireceğiz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.06.2023
    14:19

    BIST 25 Mayıs tarihinde 4404 seviyesini gördüğü zaman, stochastic aşırı satım seviyesi olan 20 nin altına inmişti. Sonrasında %30'lık bir yükselişle 5730 seviyesine kadar çıkan bir BIST gördük. 2 Haziran'da 5146 seviyesinin üstüne çıkıldı... Devamı »

  • 13.06.2023
    09:04

    Dün TL bazında 5730 ile yeni zirve gören BIST, bu seviyeyi koruyamadı ve yeniden önceki zirve olan 5704 seviyesinin altına indi. Kar satışlarının gelmesi sonrası 5588 ile günün düşüğünden kapanış yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın oluşturacağı ek... Devamı »

  • 12.06.2023
    09:14

    Mehmet Şimşek Ekonominin, Hafize Gaye Erkan da TCMB'nın başına geçti. Artık gecikmeden ülkenin ve piyasaların beklediği kararlar açıklanmalı. M.Şimşek'ten her an OVP(Orta Vadeli Program) açıklamasının gelmesini bekliyorum. Hatta bana göre çok daha ö... Devamı »

  • 09.06.2023
    09:24

    TCMB başkanlığı için Cumhurbaşkanlığı atama kararnamesi nihayet çıktı. Hafize Gaye Erkan, Türkiye'nin ilk kadın TCMB Başkanı oldu. ABD'de bankacılık ve sigortacılık alanında parlak bir geçmise sahip ama bunun dışında kendisini ilk kez tanımış olduğum için, ek... Devamı »

  • 08.06.2023
    09:23

    Bakanlar Kurulu üyeleri de yeminlerini etti. Artık Kadrolar ve programlar gecikmeden açıklanmalı. Orta Vadeli Ekonomi Programını en kısa sürede duymalıyız. Yoksa görüyorsunuz, bir süre bankalardan döviz satışları durunca kurlar bir anda fırladılar. M.Şimşek TCMB ... Devamı »