Düzeltme Sürüyor!

20.06.2023 08:48
  •  A 

Geçen hafta başlayan düzeltme çarşamba günü 5322 seviyesinden bankalara gelen alımlarla bana göre olması gerekenden daha üstten yeniden yükseliş tepkisi ile kesilmişti. Ama hala Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'dan beklenen açıklamalar, atamalar gelmeyince, piyasada düşük oranlı faiz artışı spekülasyonları da artınca, BIST yeniden düzeltmeye döndü. Öncelikle bu yazımı okuyanlar, önceki yazılarımdan ''Düzeltme'' ifadesi geçenleri de okusunlar. Tekrarlama yapmamış olayım.

Benim için bu düşüşler 5730 seviyesine kadar kısa bir ralli yapan endeksin sağlıklı bir düzeltmesidir. Stochasticlerin alıma uygun yerlere(aşırı satım seviyeleri) inmesi için altta bırakılan sıralı 5146 ve 5007 seviyelerindeki gaplerin kapanması çok iyi olur. Olacak mı, eğer bu yaşanırsa, biraz daha aşağıya kayar mıyız bunu yaşayarak anlayacağız.

Tüm bu görüşlerim için olası faiz artış oranı, PPK üye atamalarındaki tercihler vs çok önemli. Eğer düşük oranlı faiz artışı yapılırsa, piyasa güveninin kazanılması zor olur diye düşünüyorum. Birkaç gündür alım yaparak yabancı takasını %28.87 seviyesine çıkartan yabancı bile, aldıklarını geri vermeye kalkabilir. Kısacası ben faiz artışı konusunda kararlılık ve TCMB özerk görünümünü çok önemli diyorum. Bunu sağlayacak adımlar piyasa tarafından destek bulurken, aksi karar ve görüntüler ise piyasa tarafından olumsuz tepki görecektir görüşündeyim.

Sonuçta güveni yeniden temin edemezsek, enflasyonist baskı sürmeye ve piyasaları her alanda bozmaya devam edecektir. İlk anda serbest bırakılan kurlar, gelen taleple hızlı artınca yeniden döviz satışları ile müdahaleye geri dönüldü. Ama satımlarla müdahale etmeye yetecek rezervlere sahip olmadığımız için, rezervlerimizin artmasını sağlayacak, aynı zamanda da dövizden çıkmayı destekleyecek kararların, uygulamaların alınması doğru olur. Bunun yolu da her şekilde faiz artışı, tasarruf planları, yeni vergilerden geçer. Bunları ne kadar hızlı yapmaya başlarsak, o kadar çabuk normalleşiriz. Ben yapılacağı inancımı korumak istiyorum.

BIST güne nasıl başlar bu çok önemli değil. Dün alıcılı başladı ama sonrasını gördünüz. O nedenle ben teknik alt destekleri yazılarımda paylaştım. Özellikle altta kalan sıralı iki gap seviyesi görülse de sonra TCMB açıklamalarını duysak ve toparlansak harika olur diyorum. Bu arada düşüş esnasında teknikleri uygun yerlere gelen hisselerle ilgili yeni öngörülerim gelmeye başlayabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.06.2023
    09:13

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı H.Gaye Erkan'ın göreve gelmesinden sonra hala alacakları kararlar netleşmemişti. Bu hafta her ikisinin de önemli açıklamalar yapmasını bekliyorum. Hatta Şimşek üç önemli önceliğe dikkat çekti! Y&u... Devamı »

  • 16.06.2023
    08:47

    5730 seviyesinden kar satışlarına maruz kalan BIST, 5322 seviyesine kadar inip, bankalar öncülüğünde yeniden yukarı dönmüş gözüküyor. Bu realizasyon esnasında 5439 seviyesinde bulunan ilk gap'i kapattı. Ben daha da altta kalan 5146 - 5007 gap seviyele... Devamı »

  • 15.06.2023
    09:24

    Beklenti de zaten %5.00-%5.25 aralığında olan faizlerin sabit bırakılmasıydı. O şekilde de oldu. Ama Powell'dan gelen açıklamalar, benim görüşlerimi destekledi. Powell fiyat istikrarı tam sağlanmayan ekonomi kimsenin işine yaramaz diye önemli bir uyarı yaptı. Aynı zamanda d... Devamı »

  • 14.06.2023
    08:51

    Öncelikle bu yazımdan önce dün paylaştığım düne ait ''Yaşanan Sağlıklı Bir Teknik Düzeltmedir!'' başlıklı ikinci yazımı da muhakkak okuyunuz. BIST seçimler esnasında düşmüş olduğu 4400 seviyelerinden %30 civarı bir yükseliş yaparak ... Devamı »

  • 13.06.2023
    14:19

    BIST 25 Mayıs tarihinde 4404 seviyesini gördüğü zaman, stochastic aşırı satım seviyesi olan 20 nin altına inmişti. Sonrasında %30'lık bir yükselişle 5730 seviyesine kadar çıkan bir BIST gördük. 2 Haziran'da 5146 seviyesinin üstüne çıkıldı... Devamı »