PPK Faizlerde Değişiklik Yapacak mı?

25.05.2023 09:08
  •  A 

Bugün TCMB Para Piyasası Kurulu faiz kararı açıklanacak. Sayın cumhurbaşkanı seçilirse faiz indirimlerine devam edileceğini açıkladı. Ama seçimlerin öncesinde bugün faize dokunulmayacağını düşünüyorum. Bununla birlikte düşürmeye devam edeceğim denen faizler politika faizlerinde %8.50 belki ama, bunun dışında her alanda coşmuş durumda. KKM'de bile %40'lara ulaşmış faiz uygulamarı var. Bununla birlikte altın hesabını kkm'ye çevirenlere de %5 ek nakit prim uygulaması başlatan bankalar varmış. Mevduat faizleri bankalara göre %30-%40 arasında değişiyor. Kredi faizlerinde ise bu seviyelerin çok üstünde faiz uygulamaları var. Borsa işlemlerinde kredi kullanan yatırımcılar için %70'lere varan kredi faizi uygulamaları duyuyorum. Bir diğer uçan faiz de, dövizde yaşanıyor! Dolarını 90 gün vadeye bağlayanlara %10.5 faiz uygulayan bankalar da varmış. Ben tamamen borsaya inanmış biri olduğum için TL ya da döviz faizine yatırılmış hiç param olmadı. Genelde hep hisse senetinde değerlendiririm. Boşta kaldığı zaman ise borsa para piyasasında kısa günlük repo yaparım. Ama maalesef uzun zamandır yanlış kararlarla yönetilen bir ülke ekonomisi olduğu için, bu tarzımdan zarar görüyorum. Ama elim bir türlü başka ülke parasına yatırım yapmaya gitmiyor. Enflasyon denen illetin insanları buna mecbur bıraktığını bildiğim için kimseye bir şey demiyorum. Ama benim elim 1994 krizi de dahil aradaki dönem hiç bir zaman döviz hesabına gitmedi.

Yaşadığımız bu kur ve faiz baskılarının ana nedenlerinden bir tanesi TCMB'nın özerkliğinin zedelenmesinden kaynaklanıyor. Bu konuya en başından beri çok önemli diye dikkat çektim hep. Özerkliği zedeleyen kararlar sonrasında da olası olumsuz etkilerini yazdım. Maalesef sayın cumhurbaşkanının ''seçilirsem faiz indirmeye devam edeceğiz'' sözleri bile özerkliğin zadelenmesi demek. Çünkü bu kararları TCMB PPK üyelerinin ekonominin gereklerine bakıp almaları gerekiyor. Ama bizde bu yapılmadığı için enflasyona rağmen faiz indirmeye başladığımız günden beri haftalık politika faizleri düşmesine rağmen, diğer faizler bugünkü seviyelerine çıkmış oldu. Aynı dönem içinde 8.50 civarında olan Dolar da 19.90 seviyelerine dayanmış oldu. Hatta bankalarının satış fiyatlarına, ya da serbest piyasa rakamlarına bakınca 21.50'ye varan rakamlar görüyoruz. 

TCMB özerkliği, güven, liyakat ne kadar önemli hepimizin bunu bilmesi lazım. Çünkü bu inatlaşma sürerse, bunun olumsuz yansımaları tüm ekonomi ve tüm cüzdanlara yansımaya başlar. Ülke insanı olarak fakirleşmeye devam ederiz. Döviz cinsinden fakirleşmeyi de Bin TL'niz ile aldığınız döviz miktarına bakarak kolayca bulabilirsiniz. 20 sene evvel 600 Dolar civarı bir karşılığı olan Bin TL'miz, arada 869 Dolar'a kadar çıkmış olsa da, şu sıralar sadece 50 Dolar'a denk geliyor! Bu para cinsi olarak. Diğer taraftan konut fiyat ve kiraları, araç fiyatları, satın almak durumunda kaldığımız her şey için verdiğimiz paraların gelirimize oranına bakınca da ne denli fakirleştiğimizi görürsünüz. İsterseniz bu hesabı gram altınla yapın, isterseniz ev kiraları ya da tüketimini yaptığınız diğer birçok ihtiyaç malzemesi ile yapın durum farklı çıkmaz.

Bu konunun önemini iyi bilmeniz lazım. Dış ticaret yapan tüm şirketlerimiz için ikili kur ve yüksek faize rağmen TL krediye ulaşamama sorunları bilançoları bozucu etki yapıyor. Dövizini satmak zorunda bırakılan şirketlerin satım fiyatları ile, daha sonra üretimde kullandığı ithal arama mal alımları için ihtiyaç duyduğu dövizi alım fiyatı arasındaki makas yüzünden direk zarar yazdıklarını bilin.

Tabii tüm bu riskler ve sorunlar ülke CDS primlerimizin yeniden 700'leri geçmesine neden oldu. Bu nedenle seçim bir an önce sonuçlanmalı ve ekonominin gereklerinin yapılması için seçilecek başkan ve ekonomi kadroları hızla gerekenleri yapmaya başlamalı. Yoksa sonra borsa şirketlerinin düşmesinin sebeplerini şirketlerin kendilerinde aramayalım!

ABD Adım Adım Temerrüte mi Gidiyor?
              Hala anlaşamadılar. Taraflar arasında uzlaşı için ciddi anlaşmazlıkların görülmesi nedeniyle ABD borsalarında düşüşler yaşanıyor. Ama diğer taraftan FED üyelerinin faiz artışları konusunda bölünmesi, bir kısmının faiz artışlarının bitmesi gerektiğini söylemesine rağmen, diğer kısmının yeni faiz artışlarının zorunlu olduğunu dile getirmeleri ons altının düşmesine neden oluyor. Ama Dolar endeksi ise 104 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Parite ise, FED fazi artışları sürecek endişesi ile düşmeye devam ediyor. Şu an için 1.073 civarında bir parite görüyoruz. Bildiğiniz gibi 1.10 civarında iken paritenin düşmesini beklediğimi FED endişelerimle dile getiriyordum. Tüm dünya algılarla yatırımcıların manipüle edildiği bir alan maalesef. En yetkili kişiler bile gerçek dışı açıklamalarla piyasaları manipüle ediyorlar. Sonra ise tam tersi gelişme ve açıklamalar yaşanıp, duyulunca bu durumlar yaşanıyor. 

Ben yine de son ana kadar borç limiti konusunun çözüleceğini düşünüyorum. Ama ABD dolarının tüm risklerine rağmen tüm dünyayı bu şekilde para basa basa sömüren düzenin büyük bir adaletsizlik olduğu ve bunun bir şekilde değişmesi gerektiğine inanıyorum. Maalesef şu ana kadar çözümü bulamayan gelişmişler dahil bir dünya var.

ABD bu sorunu çözemez ve ülke temerrütü yaşanırsa, sorun bir anda dünyanın sorunu haline dönüşür. Ödenemeyen ABD tahvilleri nedeniyle AB ve gelişmekte olan tüm ülkelerin finansman sorunu haline gelir. Tabii ABD Dolar'ına olan güven bir kez daha zedelenmiş olur. Dünya karşılıksız bastığı dolar ile kendisini sömüren ABD ve parasına bir çare aramalı ve bu çareyi de gecikmeden bulmalıdır. Zamanında altın karşılığı basılan para uygulamasından vazgeçilip, kontrolsüz para basılması sonrası dünya bu duruma geldi maalesef.

İşte dışarıdaki gelişmeler bu iken, içeride de seçime çok az bir süre kaldığı için borsa üzerindeki baskı sürmeye devam ediyor. Ben de hala en az %50 nakit ile seçim sonuçları görülmesi görüşümü koruyorum. Hisseler düştükçe ucuzluyor ama, yanlış kararlardan dönüş olmadığı takdirde, bilançoların bozulması nedeniyle uğranılacak zararlar bu iskontoların bir kısmını yok edecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.05.2023
    09:17

    Nisan başında yabancı takası %28,26'ya inmişti. Sonrasında altılı masanın uzlaşması ile yabancı alımları başlamıştı. İlk tur öncesi anketler Millet İttifakını önde gösterince yabancı takası %30.21 seviyesine ulaştı. Özel bankalar ve holdingler 3-4 günde %40'lar d&uum... Devamı »

  • 23.05.2023
    09:04

    Seçimlere yaklaştıkça siyasette işler karışıyor. Dün cumhurbaşkanı adaylarından biri olan Sinan Oğan, Cumhur ittifakı adayı Sayın Erdoğan'a destek vereceğini açıkladı. Seçimlere kadar ve hatta hemen seçimlerden sonra bile Hüdapar ile ittifak yapan Cum... Devamı »

  • 22.05.2023
    09:12

    Siz siz olun, sakın araç muayene sürenizi kontrol etmeyi atlamayın! Cuma akşamı İstanbul'da rutin bir çevirmeye denk geldim. 1,5 ay civarı muayene süresini geçirmişim. 951.00 TL cezayı yedim. 7 gün izin tanıdılar. İzmir'den araç muayene randevumu he... Devamı »

  • 18.05.2023
    09:39

    Seçimde o kazandı, bu kazandı, kazanamadı bunlar işin siyasi boyutu. Ama herkesin bilmesi gereken işin ekonomi ve finansman kısmında çok büyük sorunlara doğru gidiyoruz. Kasım 2021 sonunda başlatılan para politikası sonrası çok kötü bir süreç yaşa... Devamı »

  • 17.05.2023
    09:17

    Seçim öncesindeki anketler doğrultusunda iktidar değişimi olacağını düşünerek alıma geçen yabancılar, düşündüğünün tersi tablonun çıktığını görünce satışa geçtiler. Seçim öncesi ve sonrası yazılarımda olası bu ... Devamı »