Yabancı İlk Tur Öncesi Aldıklarını Sattı!

24.05.2023 09:17
  •  A 

Nisan başında yabancı takası %28,26'ya inmişti. Sonrasında altılı masanın uzlaşması ile yabancı alımları başlamıştı. İlk tur öncesi anketler Millet İttifakını önde gösterince yabancı takası %30.21 seviyesine ulaştı. Özel bankalar ve holdingler 3-4 günde %40'lar düzeyinde yükseliş yaşadılar. Ancak seçimlerin ilk turunda anketlerin tersi bir durum oluşunca, yabancı aldıklarını aynı hızla satmaya başladı. Bir ara yerliler biraz alım tepkisi gösterdiler. Ama sayın cumhurbaşkanı seçilince faizleri düşürmeye devam edeceğiz açıklamasını yapınca, yerliler de seçim sonrasını beklemeye başladılar. Velhasıl yabancı takası tüm bunlara paralel yine %28.39 seviyesine kadar indi. Dün ise hafif bir toparlanma ile %28.55'e yükselmiş. 

Yabancının en büyük korkusu, siyasi iktidardan ziyade uygulanan para ve ekonomi politikaları. Enflasyonun dünyanın tersine bir modelle düşürülme iddiasının sonuçlarını gördükleri için, başlarına bir kza gelmesin diye ülke varlıklarını her alanda satıyorlar. Ancak, yine Mehmet Şimşek ile anlaştılar haberlerini okuyoruz. Para politikalarında geri dönüş kabul edilmediği takdirde, Mehmet Şimşek'in görevi kabul edeceğini düşünmüyorum. Yani bu haberler seçim öncesi spekülasyonları olabilir. Ama eğer anlaşma olursa, yani Mehmet Şimşek ekonominin başına gelecek olursa, o zaman uygulanan hatalı politikalardan geri dönüş olacak demektir. Böyle bir durum yabancı ve yerlide borsa ve Türk varlıklarında alım etkisi yaratır görüşündeyim. Ama tabii, Naci Ağbal zamanında olduğu gibi, böyle bir değişim uzun soluklu olabilir mi, yoksa bir süre sonra yine ekipler değişip güven bozulur mu bilemem! İktidarın en büyük sorunu kadrolardaki liyakat sorunu. Buna önem vermeye başladığı takdirde piyasa tepkisi olumlu yansır.

Ümit Özdağ Kemal Kılıçdaroğu'na desteğini açıklayacak mı?
              Haberler uzlaşı olduğu ve bunun iki lider tarafından 11:00'de açıklanacağı yönünde. İkinci tur oylarında Kemal Kılıçdaroğlu'na olumlu etkisi olabilir ama ilk tur öncesi yapılsaydı çok daha yararlı olurdu. Şu an meclis tablosu ve ilk tur cumhurbaşkanlığı oy oranları görülmüşken, seçmeni sandığa götürecek aynı etkiyi yaratır mı göreceğiz. Kılıçdaroğlu en zayıf halka olarak bana göre hatalı bir adaydı. Bunu öncesinde de yazdım. İYİ Parti ve Saadet Partisi ortaklığı doğruydu. Ama üstüne masanın diğer üyelerini de alarak hatasını sürdürdü. Bunun yerine M.İnce ve Ümit Özdağ ile anlaşsa, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile seçime gitse çok daha farklı tablo olurdu.

Artık bu vakitten sonra sandığı tahmin etmek zor. Geçersiz oy ve sandığa gitmeyen seçmen sayısı çok yüksek. Bunlar sandığa giderse tablo değişir. Ama ben ikinci tur için muhalefetin işinin ilk turdan daha zor olduğu görüşündeyim.

Bu ortamda teknik olarak borsa 4484 seviyesinin az altında riski seviyede bulunuyor. M.Şimşek uzlaşması seçim öncesi açıklanması halinde alım etkisi yaratabilir. Ama resmi açıklanmadan inanmak doğru olmaz. Bankalar ve holdinglerin teknikleri alıma gayet uygun. Ama seçim biter yine aynı politikalar ve kadrolarla yola devam edilecek denirse, 4484 altında düşüş riski de yüksek olduğunu bilmek gerekir. Teknik tablolarımızda detaylı alt riskleri görebilirsiniz.

Bu ortamda yeni öngörü yapmadan seçime girmeyi düşünüyorum. Ama yine de belli olmaz. Uygun görürsem ya da düşüncem gelişmelerle değişirse yeni öngüler yapabilirim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.05.2023
    09:04

    Seçimlere yaklaştıkça siyasette işler karışıyor. Dün cumhurbaşkanı adaylarından biri olan Sinan Oğan, Cumhur ittifakı adayı Sayın Erdoğan'a destek vereceğini açıkladı. Seçimlere kadar ve hatta hemen seçimlerden sonra bile Hüdapar ile ittifak yapan Cum... Devamı »

  • 22.05.2023
    09:12

    Siz siz olun, sakın araç muayene sürenizi kontrol etmeyi atlamayın! Cuma akşamı İstanbul'da rutin bir çevirmeye denk geldim. 1,5 ay civarı muayene süresini geçirmişim. 951.00 TL cezayı yedim. 7 gün izin tanıdılar. İzmir'den araç muayene randevumu he... Devamı »

  • 18.05.2023
    09:39

    Seçimde o kazandı, bu kazandı, kazanamadı bunlar işin siyasi boyutu. Ama herkesin bilmesi gereken işin ekonomi ve finansman kısmında çok büyük sorunlara doğru gidiyoruz. Kasım 2021 sonunda başlatılan para politikası sonrası çok kötü bir süreç yaşa... Devamı »

  • 17.05.2023
    09:17

    Seçim öncesindeki anketler doğrultusunda iktidar değişimi olacağını düşünerek alıma geçen yabancılar, düşündüğünün tersi tablonun çıktığını görünce satışa geçtiler. Seçim öncesi ve sonrası yazılarımda olası bu ... Devamı »

  • 16.05.2023
    09:31

    Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi olarak ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü bir kez daha sandığa gidip oy kullanacağız. O ya da bu kazandı ayrı bir konu. Ama sevindirici yanı büyük bir olgunlukla gerçekleşen bir seçim olması. Olaysız bir seçim yapılmış... Devamı »