Yabancı Satışlarını Yerliler Alıyor!

17.05.2023 09:17
  •  A 

Seçim öncesindeki anketler doğrultusunda iktidar değişimi olacağını düşünerek alıma geçen yabancılar, düşündüğünün tersi tablonun çıktığını görünce satışa geçtiler. Seçim öncesi ve sonrası yazılarımda olası bu gelişmleri detaylı yazmıştım. Tam da düşündüğüm gibi gelişiyor. İlk gün yabancının karşısında ısrarlı olmayan yerliler, dün yabancının satışlarının azaldığını görünce alıma geçtiler. Dün taban kalan ısctr, aefes gibi diğer hisselerde de bugün yabancı satış ağırlığının bitmesini ve yerli alımlarının yükseliş tepkileri yaratmasını bekliyorum.

Konuyu yabancı takası olarak izah etmek gerekirse, Nisan 12'de %28.51 oranında olan yabancı takas payı, 15 Mayıs'a girdiğimizde %30.21 seviyesine çıkmıştı. Şu an için ise yeniden %29.27 seviyesine inmiş durumda. Ki, dün ve bugünün satışları da eklenince Nisan takasına ya da, daha alt seviyelere indiğini göreceğiz diye düşünüyorum. Yabancının satışlarını ise seçim öncesi iktidar değişiminden korktuğu için satan yerliler, korkularının gerçekleşmediğini görünce almaya başladılar. Yabancı satışı bugün muhtemelen tamamlanacağı için, endeksin genele yayılan bir yükselişi sürebilir. Ama yine de seçim öncesi realizasyon gelecektir. Seçim riskini göze almak istemeyenler çok fazla ısrarcı olmadan yükselişte kar realizasyonunu tercih edeceklerdir görüşündeyim. Yerlilerin asıl ikinci tur seçim sonuçlarında da aynı durum devam ederse alım hızları artacaktır diye düşünüyorum.

TCMB'ndan Yeni TL Tedbiri!
              Diğer taraftan ikinci tur seçimlerine kurlarda ekstra yüksek seviyelerle girilmesinin önüne set çekmek isteyen TCMB, bankaların gerçek kişi yabancı mevduat fonlarından, TL mevduat fonlarına dönüş oranında hedef verdiği %10 oranını %30'a yükseltti. 28 Temmuz günü dahil, bu süreye kadar bu dönüşü gerçekleştirememiş bankalara, ilgili katılım fonlarının %10'u kadar ek mekul kıymet karşılığı ayırma zorunluluğu getirildi. Anlayacağınız, dövizdeki rezerv sıkıntısını yine baskı yöntemleri ile çözmeye çalışıyorlar. Bu tedbirlerin çözümden ziyade ek riskler yaratacağını göz ardı etmemek gerek. Cari açık sürdüğü müddetçe, hesaplardaki yabancı paraları zorlama tedbirlerle sattırırsanız, günü gelip bu tedbirler de yeterli olmazsa, bu takdirde dövizini sattırdığınız kişilerin dövizlerini yerine koymak istekleri serbest kalırsa kurlarda çok sert yükselişler yaşanır. Bu sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, ya çok yüksek bir döviz girişi kaynağı bulmak zorundasınız, ya da faiz politikasını değiştirip, enflasyona paralel faiz artışlarına dönmeniz gerekir. Neyse biz yine yanlışı yazalım da, sonra bu kurlar neden yükseliyor, ileride sorunlar yaşandığında neden dendiğinde sebepleri şimdiden bilinsin.

Yurt dışında ise malum enflasyon riski devam ediyor. ABD'de gelen beklentiden iyi verilerde enflasyon riskinin sürüyor olması borsalarının ve ons altının satış yemesine neden oldu. Aynı anda borç limitinin yükseltilmemesi nedeniyle süren temerrüte düşme riski de piyasalarını baskılıyor. Borç limiti sorununu son anda aşarlar. Ama canlı ekonomi ve bunun faiz baskısı sorunu bir süre daha devam eder. Bu nedenle bu yıl faiz indirimi beklentileri için erken diyorum. Olursa ancak yılın sonunda gündeme gelebilir.

Bu ortamda gördüğüm hisselerde yeni teknik öngörü paylaşımlarım sürebilir. Ama seçimden önce yukarı revizeler yapmayı düşünmüyorum. İlk öngörü dirençlerini gördüklerinde kapatacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.05.2023
    09:31

    Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi olarak ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü bir kez daha sandığa gidip oy kullanacağız. O ya da bu kazandı ayrı bir konu. Ama sevindirici yanı büyük bir olgunlukla gerçekleşen bir seçim olması. Olaysız bir seçim yapılmış... Devamı »

  • 15.05.2023
    09:50

    Günaydın. Sonuçlar hala netleşmedi. Sayılamayan çok oy var daha. Ama ilan edilmiş son durum borsada çok sert satışlara neden olacak gibi duruyor. Hemen her hisse için durum aynı gözüküyor. Eğer tabanlar olursa şaşmayın. Ama ben tabanlardan alım yap... Devamı »

  • 15.05.2023
    03:24

    Henüz resmi sonuçlar tamamlanmadığı için bu sözü sarf ettim. Şu anki tabloya göre ikinci tura kalma ihtimali de var gibi duruyor. Bu seçim bir şeyin altını bir daha çizdi! Türk seçmen sol partiye ve adaya oy veremiyor. Sağ seçme... Devamı »

  • 12.05.2023
    09:02

    M.İnce'nin adaylıktan çekileceği söylentileri ile haftaya yükselişle başlayan BIST, dün İnce'nin çekildiği açıklaması ile çok sert bir yükseliş yaşadı. 1,5-2 aydır yazılarımda belirttiğim kchol öncülüğünde holdingler, Isctr&... Devamı »

  • 11.05.2023
    09:39

    Açıklanan bilançolarda ülkemizde çok sayıda can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin etkileri görülüyor! Ciddi bir süre ülke genelinde arz ve talepte, iş gücünde daralma yaşandı. Bu etkinin bir tarafı. Diğer kısmı da, depremin etki... Devamı »