Yine Seçim Haftasındayız

22.05.2023 09:12
  •  A 

Siz siz olun, sakın araç muayene sürenizi kontrol etmeyi atlamayın! Cuma akşamı İstanbul'da rutin bir çevirmeye denk geldim. 1,5 ay civarı muayene süresini geçirmişim. 951.00 TL cezayı yedim. 7 gün izin tanıdılar. İzmir'den araç muayene randevumu hemen aldım. Çarşamba günü yaptıracağım. Şimdi orada da gecikme ile ilgili ceza ilavesi olacak. Genelde pek trafik cezası yemem. Kurallara uyan bir sürücüyüm. Anlaşılan uzun zamandır trafik çevirmesine de denk gelmemişim ki, ruhsata gözüm hiç ilişmemiş. Telefonuma 2 yıl sonrası için uyarıyı şimdiden gireceğim. Nasıl ihmal ettim üzüldüm gerçekten.

Bu arada güne gözümü açtım, sitemizin sanal pos hesabını kontrol ediyorum, 4.500 TL civarı sanal pos bakım ücreti kesmişler. Ne güzel dünya değil mi? Kullandığım bir cihaz da yok. Sanal pos için bile kafalarına göre rakam yazıyorlar. Hep alıyorlardı ama bedeli çok ciddi arttırmışlar. Yeni siteyi zamanında bitirsek, iş bankası sanal pos ile işimiz kalmayacaktı. Sadece eft ödeme açık olacak. Onun dışında iyzico ile tüm kartlar için ödeme yapabileceğiniz, iyzico ile aranızda taksitlendirme imkanı olan bir uygulamaya geçeceğiz.

Yeni site konusunda da bilgi vereyim; maalesef yeni siteyi tamamlama işi çok ama çok uzadı. 2022 Ekim-Kasım civarı bitecekti, hala üzerinde çalışılıyor. İstanbul'a gelmişken o konuda da toplantım oldu. Cumartesi günü 3,5 saat civarı bir toplantı yaptık. Eksiklikleri tek tek konuşup netleştik. On gün civarında bir sürede artık bitiririz diye umuyorum. Tamamlayınca öncesinde isimlerini aldığımız üyelerimizle hafta sonu test çalışması yapıp, varsa son göze çarpanları da düzeltip ondan sonra yeni siteyi aktif etmeyi planlıyoruz.

Yeni Bir Seçim Haftasındayız!
              Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu pazar günü yapılacak. Ata İttifakı liderlerinden Sinan Oğan kararını 17:00'de açıklayacağını ve Ümit Özdağ'dan farklı karar verebiliriz şeklinde açıklaması oldu. Ümit Özdağ ise, Ak Parti'den Numan Kurtulmuş ile yarın görüşme yapılacağını söyledi. Gayet ciddiyetsiz tavırlar olarak görüyorum. Ülke için bu kadar önemli bir konuda kendinize güvenmiş seçmenlere görüş belirtmek için bu süreleri geçirmeye gerek yok. Neyse açıklamalarını yapınca kararlarını göreceğiz. Sonuçta seçmenler asıl kararı verecekler. İlle de desteklenen kişiye oy kullanılacak diye bir beklenti doğru olmaz.

Neyse, bir an önce bitsin ki, yapılması gereken çok iş, çözülmesi gereken çok sorun var. İlk tur sonuçları ve ilk tura etkisi neredeyse yok kadar az olan masanın zayıf üyelerine bol kepçe dağıtılan vekillik sayılarına baktıktan sonra, cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci tur şansını daha yüksek görüyorum. Artık kim kazanacaksa ülkemiz ve milletimiz için hayırlısı neyse onu yapsın diyorum.

Seçim sonrası çok ciddi sorunlarımız var! Öncelikle seçim politikaları da devreye girince planlanan bütçe açığı da ciddi boyutta aşılacak diye görüyorum. Bütçe 2022 Nisan'da 50 Milyar TL açık vermişken, 2023 Nisan için bu açık 132 Milyar TL açık düzeyine çıkmış durumda. Geçen yılın ilk dört ayındaki açık toplamı 19.3 Milyar TL iken, bu yılın ilk dört ayındaki bütçe açığı toplamı 382.4 Milyar TL'ye ulaşmış durumda. 2023 yılı toplamı için 659 Milyar TL olarak öngörülen toplam bütçe açığının %58'i ilk dört ayda tamamlanmış durumda. Seçim vaatleri de dikkate alınınca, yılın toplamı için 1.8 Trilyon civarı bir açık seviyesine ulaşılabilir endişesi ve beklentisi var. Tabii seçim sonrası bütçe gelirleri için önlemler alınır, yeni vergiler salınır da bu olası açık düşürülürse onu bilemem. Ama zaten cari dengede ciddi bir açık varken, üstüne bir de bütçe açığının bu denli artarak gelmesi çok önemli bir sorun. İşte bu nedenle seçim bir an önce bitmeli ve kim kazanacaksa hiç gecikmeden ekonomi kadrolarını ve programlarını ilan etmeli. Sayın Erdoğan, yeniden kazanması halinde faizi düşürmeye devam edeceklerini açıkladı. Böylece enflasyon da düşmeye devam edecek diyor. 2021 Kasım sonrası bu düşüncenin yansıması pek öyle olmadı. Bakalım yeniden politika faizleri düşürülürse, kurları nasıl tutabileceğiz? Kurlarda yeni yükselişler yaşanacak olursa, enflasyon nasıl düşecek? KKM, mevduat, döviz kredi faizleri bu denli yüksek artıyorken, düşen sadece haftalık politika faizleriyse, onu da sadece TCMB'dan kredi kullanan bankalar alabiliyorsa buna faiz düşmesi demek ne kadar doğru o da ayrı bir durum!

Böyle bir tabloda yeni bir haftaya başlayacak BIST'in teknikleri yine riskli seviyelerde bulunuyor. Eğer 4484 seviyesi altına inerse, satışlar yine artabilir. Olası teknik seviyeleri DD(destek-direnç) tablomuzda paylaştım. Oradan bakabilirsiniz. Ama hisselerin genelinde riskli görüntüler var. Eğer haftaya 4500 seviyesini destek yapıp, yükselişle başlarsak, mevcut seviyeler çoğu hisseler için destekler olur. Ama emin olamadığım için, ben açık öngörülerle yetinerek haftaya başlamayı ve izlemede kalmayı düşünüyorum. Gerçekleşen öngörüler olursa, kapatıp geçerim. Her türlü TL kredi ve döviz pozisyonları üzerinde çok ciddi baskılar uygulanıyor. Yüksek tutarlı döviz mevduatlara %7,5 - %8 net faiz rakamları telaffuz ediliyor. KKM faizleri de çok ciddi boyutlarda. Buna rağmen döviz kurlarının yükselişi yine de sürüyor. CDS risk primlerimiz düştüğü 450 seviyelerinden yeniden hızlı yükselişe geçti. Bugün ise önceki kapanış olan 590 seviyesine göre 540'lara inmiş durumda.

Ancak, geçen hafta biterken bir anda getirilen TL kredi kartı limit ve nakit çekim ile kredi limit sıkıştırmalarından vaz geçildi. Hatta BIST para piyasasında bile bu amaçla yapılan kredi kullanımını zorlaştıran uygulamalar geri çekildi. Eğer geçen cuma bu uygulamalar nedeniyle satışlar geldiyse, geri çekildiği için alıcılı bir piyasa açılışı da mümkün. Ama sonrası önemli. TL limit ve nakit çekimlere getirilien sınırlamaların, döviz alımına yönelecek parayı sınırlamak için yapıldığını, nakit bulamayınca da, nakit ihtiyacı için döviz satılacağını umduklarını düşünüyorum. Ama düşünüldüğü gibi olur mu bakalım göreceğiz! 

ABD Borç Tavanı Sorunu Devam Ediyor.
             1 Haziran'a kadar bu sorun çözülmezse ABD hükümeti borç temerrütüne düşecek. Bu durumun 8 Milyon kişinin işsiz kalması, kredilerin tıkanması, resesyon riskinin kesinleşmesi demek olacağından ABD ekonomisi için ciddi bir risk. Bu durumda ABD borsasında da sert kayıplar yaşanması bekleniyor. Açıkçası bunu göze alabileceklerini düşünmüyorum. Son tarih öncesinde uzlaşıya varacakları görüşündeyim. Ama riskinin ciddi olduğunu bilmenizi isterim. Böyle bir hafta hepimize hayırlı olsun. Ama bizim önceliğimiz kendi seçimlerimiz olacaktır. 

Şu an İstanbul'dayız. İzmir'e dönüş programımız pazartesiymiş. Ben pazar diye hatalı biliyormuşum. Seans açılışını görüp, sonrasında yola çıkmayı planlıyoruz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.05.2023
    09:39

    Seçimde o kazandı, bu kazandı, kazanamadı bunlar işin siyasi boyutu. Ama herkesin bilmesi gereken işin ekonomi ve finansman kısmında çok büyük sorunlara doğru gidiyoruz. Kasım 2021 sonunda başlatılan para politikası sonrası çok kötü bir süreç yaşa... Devamı »

  • 17.05.2023
    09:17

    Seçim öncesindeki anketler doğrultusunda iktidar değişimi olacağını düşünerek alıma geçen yabancılar, düşündüğünün tersi tablonun çıktığını görünce satışa geçtiler. Seçim öncesi ve sonrası yazılarımda olası bu ... Devamı »

  • 16.05.2023
    09:31

    Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi olarak ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü bir kez daha sandığa gidip oy kullanacağız. O ya da bu kazandı ayrı bir konu. Ama sevindirici yanı büyük bir olgunlukla gerçekleşen bir seçim olması. Olaysız bir seçim yapılmış... Devamı »

  • 15.05.2023
    09:50

    Günaydın. Sonuçlar hala netleşmedi. Sayılamayan çok oy var daha. Ama ilan edilmiş son durum borsada çok sert satışlara neden olacak gibi duruyor. Hemen her hisse için durum aynı gözüküyor. Eğer tabanlar olursa şaşmayın. Ama ben tabanlardan alım yap... Devamı »

  • 15.05.2023
    03:24

    Henüz resmi sonuçlar tamamlanmadığı için bu sözü sarf ettim. Şu anki tabloya göre ikinci tura kalma ihtimali de var gibi duruyor. Bu seçim bir şeyin altını bir daha çizdi! Türk seçmen sol partiye ve adaya oy veremiyor. Sağ seçme... Devamı »