Siyaset Toz Duman!

23.05.2023 09:04
  •  A 

Seçimlere yaklaştıkça siyasette işler karışıyor. Dün cumhurbaşkanı adaylarından biri olan Sinan Oğan, Cumhur ittifakı adayı Sayın Erdoğan'a destek vereceğini açıkladı. Seçimlere kadar ve hatta hemen seçimlerden sonra bile Hüdapar ile ittifak yapan Cumhur İttifakı için büyük eleştiriler yapıp, Ata İttifakı sayesinde sayın Erdoğan ilk turda seçilemedi diyordu. Ama şimdi kendisi tüm dediklerini unutup, bu kararı almış gibi görünüyor. Gelen tepkiler; sayın Oğan'ın iktidara kızanların oylarını Kılıçdaroğlu'nda birleştirmesi halinde ilk turda seçimini engellemek için aday olmuş şeklinde. İktidara kızan sağ seçmene alternatif bir aday olmak için ortaya çıkmış deniyor. Açıkçası insanın kafası karışmıyor değil. Kendi yorumumdan değil, Sinan Oğan'ın Atatürk milliyetçiliği, sığınmacı politikaları, Anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesi için görüşleri, ekonomi yönetimi için dediklerine bakıp, sonra nasıl oluyor da bu eleştirileri yaptığı adayı desteklemek kararı alıyor şaşmamak mümkün değil.

Diğer taraftan Adalet Partisi Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladı. Ata İttifakının diğer bir partisi olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, bazı şartları Kılıçdaroğlu'na ileterek, bunların karşılanması halinde Kılıçdaroğlunu destekleyebileceklerini söyledi. Şartlar altılı masanın diğer üyeleri ile değerlendirilip cevap verilecek. Bugün 13:00'de Ümit Özdağ da kararını açıklayacak. Bakalım seçimler öncesi siyasette daha ne gibi gelişmeler olacak göreceğiz.

Ne diyelim; ülkemiz için hayırlısı olsun. Tabi seçmenler görüşlerini değiştiren partilerinin oy verdikleri liderlerini takip edecekler mi onu da öğrenmiş olacağız.

BIST son gelişmeleri sevmedi. Ki, satışlarla 4466 seviyesinden kapanmış durumda. Teknik olarak 4484 seviyesi, hatta az daha üzerinde 4500 seviyesi altında kalması halinde yatay kanal kırmış olacağı için düşüş baskısının artabileceği uyarılarımı biliyorsunuz. Şu an teknik olarak bu risk sürüyor. Olası teknik alt destek risklerini DD tablomuzdan görebilirsiniz. 

Bu arada yaşanan tedirginlikler nedeniyle KKM'de yaklaşık 120 Milyar Dolar büyüklüğüne denk gelen bir para toplanmış durumda. KKM faizleri %30'ları geçmiş. Liralaşma hedefi ile yaratılan KKM nedeniyle Türkiye olmadığı kadar dolarize olmuş durumda. Neredeyse herkes elindeki parasını ya dövize, ya da döviz garantisi veren KKM'ye yatırıyor. Yani hiç olmadığı kadar Dolarize olmuş durumdayız.

Bu ortamda, seçim sonuçlarını görene dek mümkün olduğunca izlemede kalmayı planlıyorum. Ama sert düşüşler halinde yeni öngörüler ekleyebilirim. Ama hepinizin bilmesi gereken, yapacağınız alımları en az orta vadeyi göze alarak yapmanız gerekiyor. Ayrıca, tüm beklentilerimiz iktidara gelecek kişinin uygulayacağı politikalara göre değişebilir. Özellikle para politikası başta, ekonomi ve finans alanındaki uygulamalar bir süre sonra dövize yönelişi tersine döndüremezse, tüm piyasa için ciddi riskler yaratmaya başlar. Bu durumda borsa şirketleri için de önemli bilanço kayıpları oluşabilir. Dün Sayın Oğan'ın açıklaması sonrası ülke risk primlerimiz yeniden 700 puanın üzerine çıkmış durumda. 

En kısa sürede seçimlerin bitip, sonrasındaki ekonomi kadrolarının ve uygulanacak politikaların netleşmesi çok önemli. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.05.2023
    09:12

    Siz siz olun, sakın araç muayene sürenizi kontrol etmeyi atlamayın! Cuma akşamı İstanbul'da rutin bir çevirmeye denk geldim. 1,5 ay civarı muayene süresini geçirmişim. 951.00 TL cezayı yedim. 7 gün izin tanıdılar. İzmir'den araç muayene randevumu he... Devamı »

  • 18.05.2023
    09:39

    Seçimde o kazandı, bu kazandı, kazanamadı bunlar işin siyasi boyutu. Ama herkesin bilmesi gereken işin ekonomi ve finansman kısmında çok büyük sorunlara doğru gidiyoruz. Kasım 2021 sonunda başlatılan para politikası sonrası çok kötü bir süreç yaşa... Devamı »

  • 17.05.2023
    09:17

    Seçim öncesindeki anketler doğrultusunda iktidar değişimi olacağını düşünerek alıma geçen yabancılar, düşündüğünün tersi tablonun çıktığını görünce satışa geçtiler. Seçim öncesi ve sonrası yazılarımda olası bu ... Devamı »

  • 16.05.2023
    09:31

    Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi olarak ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü bir kez daha sandığa gidip oy kullanacağız. O ya da bu kazandı ayrı bir konu. Ama sevindirici yanı büyük bir olgunlukla gerçekleşen bir seçim olması. Olaysız bir seçim yapılmış... Devamı »

  • 15.05.2023
    09:50

    Günaydın. Sonuçlar hala netleşmedi. Sayılamayan çok oy var daha. Ama ilan edilmiş son durum borsada çok sert satışlara neden olacak gibi duruyor. Hemen her hisse için durum aynı gözüküyor. Eğer tabanlar olursa şaşmayın. Ama ben tabanlardan alım yap... Devamı »