Seçim İkinci Tura Kaldı!

16.05.2023 09:31
  •  A 

Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi olarak ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü bir kez daha sandığa gidip oy kullanacağız. O ya da bu kazandı ayrı bir konu. Ama sevindirici yanı büyük bir olgunlukla gerçekleşen bir seçim olması. Olaysız bir seçim yapılmış olması sevindirici bir gelişmedir. 

Borsaya yansıması seçim gecesi sabaha karşı paylaştığım beklenti yazımdaki ve sonra dün seans öncesi kısa yazımın içeriğinde belirttiğim şekilde oldu. Seçimi Millet İttifakı kazanır diye yabancıların bir süredir alımlarını görüyorduk. Bunun ana nedeni uygulanan para-kur-faiz politikalarında değişim beklentileriydi bence. Bu beklenti ile özel banka ve holdingleri almaya başlamışlardı. Seçim sonucunda beklentileri olmayınca, aldıklarını aynı şekilde vermeye kalktılar. Bu nedenle de holding ve özel bankalar taban oldu. Ama aynı şekilde, öncesinde iktidar değişiminden tedirgin olan yatırımcıların sattıkları hisselerde ise, ilk anda tam tersi tepkileri gördük. Yani seçim öncesi verilen hisseleri aldılar. 

Ama sonuçta cumhurbaşkanlığı seçimi hala risk taşıdığı için, yerlilerin alımları da sınırlı kaldı. Dün ülk anda yaşanan ciddi yükselişler sonrasında aldıkları hisselerde realizasyona gittiklerini gördük. Bugün de yabancı satışının sürmesini bekliyorum. Bu nedenle tekniklerde bir risk görüyorum. 4484 seviyesinin altına inen BIST, önemli bir yatay kanal kırmış olur. Bu kanalın düşüş riskleri 4300-4100-3880 ve alt seviyelere düşebilecek bir teknik görüntü veriyor. Bu konuda temkinli olunmasında yararlı olur. 

Bunun dışında bir an önce seçim bitmeli ki, kurulacak yeni kabinede maliye-ekonomi kadrolarını görmeli, alacakları politik kararları duymalıyız. Piyasalar için bunlar çok önemli olacaktır. Eğer iktidarın yeni kuracağı kabinede, maliye ve ekonomi konusunda oluşturacağı ekip, uygulamada olan politikalarda yaşanan sorunlara çözüm bulursa bu durum yabancı satışlarının durmasına destek olur. Yoksa yine yabancının uzak duracağı, kendi yağımızla kavrulacağımız bir borsa olarak devam ederiz. Onda da görüyorsunuz bilançolarına rağmen hisseler en ufak bir risk korkusunda bile ne şekilde düşebiliyorlar.

Bu yüzden çok ciddi belirsizlikler yaşamaya devam ediyoruz. Ben son durumda meclis de İktidarda kalmışken, cumhurbaşkanlığı seçiminde artık bir değişim olmasını beklemiyorum. Ama yine de bitmesi ve dikkat çektiğim ekonomi ağırlıklı kadroların netleşmesine kadar çok rahat değilim. Bu nedenle paylaşımlarım bir süre daha sınırlı kalacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.05.2023
    09:50

    Günaydın. Sonuçlar hala netleşmedi. Sayılamayan çok oy var daha. Ama ilan edilmiş son durum borsada çok sert satışlara neden olacak gibi duruyor. Hemen her hisse için durum aynı gözüküyor. Eğer tabanlar olursa şaşmayın. Ama ben tabanlardan alım yap... Devamı »

  • 15.05.2023
    03:24

    Henüz resmi sonuçlar tamamlanmadığı için bu sözü sarf ettim. Şu anki tabloya göre ikinci tura kalma ihtimali de var gibi duruyor. Bu seçim bir şeyin altını bir daha çizdi! Türk seçmen sol partiye ve adaya oy veremiyor. Sağ seçme... Devamı »

  • 12.05.2023
    09:02

    M.İnce'nin adaylıktan çekileceği söylentileri ile haftaya yükselişle başlayan BIST, dün İnce'nin çekildiği açıklaması ile çok sert bir yükseliş yaşadı. 1,5-2 aydır yazılarımda belirttiğim kchol öncülüğünde holdingler, Isctr&... Devamı »

  • 11.05.2023
    09:39

    Açıklanan bilançolarda ülkemizde çok sayıda can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin etkileri görülüyor! Ciddi bir süre ülke genelinde arz ve talepte, iş gücünde daralma yaşandı. Bu etkinin bir tarafı. Diğer kısmı da, depremin etki... Devamı »

  • 10.05.2023
    09:31

    Yine bir bilanço dönemindeyiz. Benim bilanço dönemlerinin riskleri, sürprizleri nedeniyle çok sevmediğim bir dönem olduğunu ara ara yazarım. Peşin vergi tahsilatları yüzünden üç aylıklarda beklenmeyen bozulmalar görülebilir. Ka... Devamı »