BIST Değişimi Fiyatlıyor!

12.05.2023 09:02
  •  A 

M.İnce'nin adaylıktan çekileceği söylentileri ile haftaya yükselişle başlayan BIST, dün İnce'nin çekildiği açıklaması ile çok sert bir yükseliş yaşadı. 1,5-2 aydır yazılarımda belirttiğim kchol öncülüğünde holdingler, Isctr'nin öncülüğünde özel bankalar bu yükselişin ana hisse ve sektörleri oldular. Bu tabloya göre BIST, değişimi fiyatlıyor diyebiliriz. 

Haftanın diğer gelişmelerinde, açıklanan sanayi büyümesinde daralma, cari dengede de süren cari açık verilerini duyduk. Uzun zamandır süren cari açık artışının net hata ve noksan fazlası ile yarısının karşılandığını görüyorduk. Ama son ay net hata ve noksan da eksi geldi. Bu tablo acil bir reaksiyon gösterilmesini gerektiriyor. Ama hazine ve maliye bakanı Nebati, faiz artışı kesinlikle söz konusu değil diye açıklama yaptı. Kurlarda da artış senaryolarının asılsız olacağını ifade etti. Benzer şekilde Dolar 3 TL iken, 5 TL iken, 6 TL iken, 10 TL iken bu sözleri her kademedeki siyasilerden duyduk. Ama maalesef şu an BDDK'nın ve TCMB'nın tüm karar ve baskılarına rağmen 19.57 olan resmi Dolar kurunu görüyoruz. Serbest piyasada ise çok daha üzerinde kur seviyeleri olduğunu duyuyoruz.

Kısacası Kasım 2021 tarihinde başlattığımız para piyasası uygulamaları ülkeye çok büyük bir finansal yük getirmiş durumda. En kısa sürede bu uygulamayı düzeltmezsek bu çok daha yüksek döviz kuru ve enflasyonda yeni artışlar demek olur. Maalesef bu tablo ile iktidara muhalefet de gelse, yepyeni ve liyakatli kadrolar da kursa, ilk anda kur ve faizlerde yeni zirvelere neden olacak gelişmeler göreceğimizi düşünüyorum. Bunlar düzeltilmeyecek sorunlar değil. Yeter ki, ekonomi ve finansal alanda bu yaşadıklarımızın nedeni için doğru tespitler yapılıp, tedbirleri de alınsın. Umarım bunların yapıldığını görürüz. Uygulanan kontrolsüz yabancı sığınmacı politikası kira ve konut fiyatlarında ülke insanını zora sokacak fiyatlamalara neden olurken, bir de kurlarda yeni yükselişler yaşanırsa, tam da düşüyor mu diyeceğimiz enflasyonda yeniden artış süreci başlar. Herhangi bir partiye ve onun liderine gönül vermek, inanmak herkesin en doğal vatandaşlık hakkıdır. Saygı duyulması gerekir. Ama diğer taraftan da, ülkenin gerçeklerini, yaşanan sorunların nedenini doğru analiz edip ona göre de davranmak gerekir. 

Seçimin sonuçlarını ancak sandıklar açılınca öğrenmiş olacağız. Bu nedenle son gün borsa için ekstra bir öngörüm olmayacak. Açık öngörülerim gerçekleşirse kapatıp, seçim sonuçlarını görmeyi düşünüyorum. Sonrası için görüşlerimi çok kez yazdım. İlk turda bitmesi beklenen bir seçim inancı varsa borsanın bugün de alımlara sahne olduğunu görebiliriz. Ama ikinci tura kalma endişeleri daha güçlü olursa, birkaç gündür yaşanan yükselişin kar satışları da bugün gelebilir. İnancın hangi yönde olacağını yaşayarak görmüş olacağız.

Gece geç saatlere kadar hisselerin tekniklerini paylaştım. Olası teknik gelişmelerin detaylı teknik destek ve dirençlerini DD Tablomuzda bulabilirsiniz. Kim kazanırsa kazansın ilk turda biten bir seçim olursa, pazartesi ekstra alımlarla başlanmasını bekliyorum. Ama ikinci tura kalan bir seçim sonucu halinde pazartesi satıcılı bir borsa görürüz görüşüm var.  

Pazar günü böyle bir ortamda ülkemiz için çok önemli bir seçime gidiyoruz. Ülkemiz ve insanlarımız için gelecek umutlarımızı, demokratik bir ülke yapımızı güçlendirecek bir seçim yaşanmasını dilerim. Hepiniz için sağlık ve huzur içinde geçireceğiniz güzel bir hafta sonu olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.05.2023
    09:39

    Açıklanan bilançolarda ülkemizde çok sayıda can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin etkileri görülüyor! Ciddi bir süre ülke genelinde arz ve talepte, iş gücünde daralma yaşandı. Bu etkinin bir tarafı. Diğer kısmı da, depremin etki... Devamı »

  • 10.05.2023
    09:31

    Yine bir bilanço dönemindeyiz. Benim bilanço dönemlerinin riskleri, sürprizleri nedeniyle çok sevmediğim bir dönem olduğunu ara ara yazarım. Peşin vergi tahsilatları yüzünden üç aylıklarda beklenmeyen bozulmalar görülebilir. Ka... Devamı »

  • 09.05.2023
    09:38

    Öncelikle BIST ve hisseler zaten çok iskontolular. Banka bilançoları gelen karlarla hala yüksek potansiyel taşıyorlar. Diğer sektör ve şirketlerde son çeyrek bilançolar deprem ve seçimin belirsizlikleri yüzünden beklentilerden düşü... Devamı »

  • 08.05.2023
    08:33

    Artık seçim öncesi son haftaya giriyoruz. Maalesef öncesinde gerilim iyice artmaya başladı. ''Kaos çıkartmak isteyenler için hazırlıklıyız, 15 Temmuz'da yarım kalan işi tamamlayacağız.'' şeklinde siyasilerden gelen açıklamalar, ''Ter&... Devamı »

  • 05.05.2023
    09:13

    Herkese günaydın. Bir günlük aradan sonra yeniden aranızdayım. Çarşamba sabahı 07:30'da uyanmıştım. Çarşamba akşamı arkadaşım 22:00 civarlarında arayıp hadi olta ile balığa çıkalım deyince, 23:30'da İzmir'de evden çıkıp, Bodrum Güllük ... Devamı »