Bilançolar mı, Seçim mi?

10.05.2023 09:31
  •  A 

Yine bir bilanço dönemindeyiz. Benim bilanço dönemlerinin riskleri, sürprizleri nedeniyle çok sevmediğim bir dönem olduğunu ara ara yazarım. Peşin vergi tahsilatları yüzünden üç aylıklarda beklenmeyen bozulmalar görülebilir. Kaç bilançodur artarak giden karlar nasıl oluyor da bir anda ters yüz olup bozuluyor? Aynı şekilde devamlı kötü gelen bilançolar nasıl oluyor da bir anda beklentilerin tamamının tersine, ya da çok üstünde kar açıklanabiliyor? Bunu bu kadar yıl tecrübem olmasına rağmen ben hala çözebilmiş değilim. Tabii birçok cevap var. Hep diyoruz ya, esas olan güvendir diye. Her kurumda bu güven alt yapısının sağlanması lazım.

Neyse, bugün yine çok sayıda bilanço açıklanmış. Alark, Arsan(12 aylık bilançosu), Doas, Dgnmo, Egpro, Isctr, Orge, Ulker, Tcell bilançolarının pozitif yönde gözüme çarpanlar olduğunu söyleyebilirim. Isctr'de iki gündür yaşanan yükseliş açıklanan bilanço ile desteklenmiş oldu. Tüm özel bankalarda iyi bilançolar var. Zaten iyi de beklediğimizi biliyorsunuz. (Not:İlk anda alkım karını da geçen yıldan yüksek olarak görmüştüm. Bu nedenle onu da saymıştım ama, şimdi baktığımda geçen yıla göre düşüş gördüğümden listeden çıkarttım)

Peki Seçim Mi, Bilançolar mı?
             Öncelikle esas olan bilançolardır. Ama gelen çok iyi bilançolarda bile hisselerin iki gün öncesine kadar çok sert kayıplar yaşadığını gördük. Yani birileri bilanço beklentilerini düşünmeden satışlarını yapmışlar. Sebebini de yazılarımda elimden geldiğince izah etmeye çalıştım. Bilançosu çok iyi açıklanan Isctr'yi bilanço ile ifade edebiliriz. Ama üç aylık bilançosuna bakınca aynı şeyi Kchol için diyemeyiz. Buna rağmen en sert yükselişlerden birisinin kchol'de yaşandığını görüyoruz. Neredeyse gördüğü tarihi dirençleri kırmak üzere. 

09/03/2023 tarihli Piyasalar Seçim İstiyor başlıklı yazımın bir paragrafındaki uyarım; ''Bu arada seçimden muhalefet galip çıkarsa düşüncesinin koç grubu hisselerine, başta Isc olmak üzere özel bankalara, Dohol'e yaradığı-yarayacağı görüntüsü varken, yönetimi ve sahipliği kamuya ait olan hisselerde ise satış basklıları görülüyor. Bunun nedeni eğer muhalefet kazanırsa, uzun yıllardır aynı partinin yönetimi olduğu için, kamu bürokrasisinde ciddi ve hızlı bir değişim beklentisi ve sonrasında tüm kamu kurumlarında ciddi bir denetim süreci başlayacağı beklentisi, şu an bilanço ederleri çok yüksek olan Thyao dahil, başında kayyum bulunan şirketler ve kamu bankaları da dahil satış baskılarının yüksek olmasına neden oluyor olabilir.''

Yani demem o ki, bilançolar esas olsa da, şu sıra en önemli öncelik seçim ve seçim sonrası olacaktır! Kazanan kim olursa, sonrasında yaşanacak gelişmeler, uygulamalar, açıklanacak kararlar, kur-faiz kararları, ötv, tasarruf planları, dış kaynak açıklamaları, ilan edilen ekonomi-finans kadroları piyasalar için çok önemli olacaktır.

İktidar değişimi halinde yukarıdaki paragrafta dikkat çektiğim hisseler, yabancı gelince öncelikle tercih edecek olduğu özel bankalar, holdingler, ana sanayi şirketleri öncelikli tepki verenler içinde olurlar. İlk anda birçok spekülatif ya da, daha küçük hisseler geçen yıl sonu çok iyi bilançolarla kapatmış olsalar da ilgi görmeyebilirler. Hatta, öncelikli hisseler için parite yapanlar yüzünden baskı da devam edebilir. Ama sonra geçen yıl sonu bilançosunun eder karşılığına göre ciddi iskonto içermesine rağmen, düşen diğer hisselere de sıra gelir. Onlara döndüklerinde tavanlamalarla bile alındıklarını görebiliriz. Ama seçimin galibi iktidar olursa, bu takdirde de daha küçük olan ikinci grup hisselerde toparlanma tepkilerini daha sert ve öncelikli görebiliriz. Hele bir seçimlerin sonucunu görelim. Henüz çok ciddi belirsizlikler ve riskler içeriyor. Sonucu görmeden şu olacak demek çok zor. Kısacası ilk anda geri kalan, ya da bilançosunda beklenti altında kalan karlar sizleri çok üzmesin. Sonra onlar da bunun telafisini yapacaklardır. 

Bu arada dün öğleden sonra başladığım teknikleri gece yarısı sonrası tamamladım. Bir kısmı bugünde gibi gözükmesin diye, son paylaşımlarımı da salı gecesi olarak girdiğimden, dünkü teknik paylaşımlarım da geçerli ve günceldir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

 

 Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.05.2023
    09:38

    Öncelikle BIST ve hisseler zaten çok iskontolular. Banka bilançoları gelen karlarla hala yüksek potansiyel taşıyorlar. Diğer sektör ve şirketlerde son çeyrek bilançolar deprem ve seçimin belirsizlikleri yüzünden beklentilerden düşü... Devamı »

  • 08.05.2023
    08:33

    Artık seçim öncesi son haftaya giriyoruz. Maalesef öncesinde gerilim iyice artmaya başladı. ''Kaos çıkartmak isteyenler için hazırlıklıyız, 15 Temmuz'da yarım kalan işi tamamlayacağız.'' şeklinde siyasilerden gelen açıklamalar, ''Ter&... Devamı »

  • 05.05.2023
    09:13

    Herkese günaydın. Bir günlük aradan sonra yeniden aranızdayım. Çarşamba sabahı 07:30'da uyanmıştım. Çarşamba akşamı arkadaşım 22:00 civarlarında arayıp hadi olta ile balığa çıkalım deyince, 23:30'da İzmir'de evden çıkıp, Bodrum Güllük ... Devamı »

  • 04.05.2023
    00:01

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan artış yaparak, politika faizlerini %5 - %5.25 aralığına yükseltti. Böylece son 16 yılın en yüksek faizine yükselmiş oldular. Başkan Powell şu açıklamaları yaptı; "Enflasyon hala hedefi Devamı »

  • 03.05.2023
    09:26

    Şırnak ilimizin Silopi ilçesi içinde yer alan Cudi-Gabar petrol sahalarındaki keşif tam da seçim öncesi heyecan yarattı gerçekten. Günlük 100 Bin varile ulaşması beklenen bir üretim beklentisi var. İlk okul yıllarından beri, aslında birçok b&oum... Devamı »