Bilançolarda Deprem Etkisi Görülüyor!

11.05.2023 09:39
  •  A 

Açıklanan bilançolarda ülkemizde çok sayıda can ve mal kaybına neden olan deprem felaketinin etkileri görülüyor! Ciddi bir süre ülke genelinde arz ve talepte, iş gücünde daralma yaşandı. Bu etkinin bir tarafı. Diğer kısmı da, depremin etkilerinin en kısa sürede giderilmesi için, deprem bölgesine giren şehirlerin dışında kalan bölgelerdeki kurumlar vergisi mükelleflerinden bir kereye mahsus bir deprem vergisi getirilmişti. 

22 Bin civarında olduğu tahmin edilen tüm kurumlardan bu vergi tahsilatı yapılacaktı. Kurumların beyannamelerinde indirime konu olan tüm indirim ve istisnalar üzerinden %10 ek vergi bir kereye mahsus bilançolara girmiş oldu. 

Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle, kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurtdışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik vergi alınacak.

İşte bu ek vergi yükünün de bilançolara etkisi olduğu görülüyor. Bu durum bir kereye mahsus olduğu için, sonraki bilançolarda daha iyi rakamlar görülmesini bekliyorum. 

Son iki gündeyiz. Sonra seçim var. Seçimde çıkacak tablo sonrası için de önemli olacak. Muhalefet sandıktan çıkarsa da riskler var, iktidar kazanırsa da. İktidarın politika hataları, muhalefetin de ne kadar süre birlikte çalışabileceği riskleri var. Anlaşmazlık halinde yeni bir erken seçimi gerektirecek bir tablo riski olacak mı bunu da sonuçlar açıklanınca göreceğiz. 

İşte bu nedenle, seçim sonuçları alımların hızlanmasına neden olabileceği gibi, yeni seçim riskleri yaratacak olursa, yeni satış baskılarına da neden olabilir. Ben sonucu görmek için beklemeye devam ediyorum. İyimserim ama, ne olur ne olmaz! Arada az sayıda yeni öngörüm de olabilir. Belki çok önemli alım fırsatlarını kullanmamış olabiliriz ama, ekstra risklerden korunmak da çok önemli.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.05.2023
    09:31

    Yine bir bilanço dönemindeyiz. Benim bilanço dönemlerinin riskleri, sürprizleri nedeniyle çok sevmediğim bir dönem olduğunu ara ara yazarım. Peşin vergi tahsilatları yüzünden üç aylıklarda beklenmeyen bozulmalar görülebilir. Ka... Devamı »

  • 09.05.2023
    09:38

    Öncelikle BIST ve hisseler zaten çok iskontolular. Banka bilançoları gelen karlarla hala yüksek potansiyel taşıyorlar. Diğer sektör ve şirketlerde son çeyrek bilançolar deprem ve seçimin belirsizlikleri yüzünden beklentilerden düşü... Devamı »

  • 08.05.2023
    08:33

    Artık seçim öncesi son haftaya giriyoruz. Maalesef öncesinde gerilim iyice artmaya başladı. ''Kaos çıkartmak isteyenler için hazırlıklıyız, 15 Temmuz'da yarım kalan işi tamamlayacağız.'' şeklinde siyasilerden gelen açıklamalar, ''Ter&... Devamı »

  • 05.05.2023
    09:13

    Herkese günaydın. Bir günlük aradan sonra yeniden aranızdayım. Çarşamba sabahı 07:30'da uyanmıştım. Çarşamba akşamı arkadaşım 22:00 civarlarında arayıp hadi olta ile balığa çıkalım deyince, 23:30'da İzmir'de evden çıkıp, Bodrum Güllük ... Devamı »

  • 04.05.2023
    00:01

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan artış yaparak, politika faizlerini %5 - %5.25 aralığına yükseltti. Böylece son 16 yılın en yüksek faizine yükselmiş oldular. Başkan Powell şu açıklamaları yaptı; "Enflasyon hala hedefi Devamı »