FED 25 Baz Puan Artış Yaptı!

04.05.2023 00:01
  •  A 

ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan artış yaparak, politika faizlerini %5 - %5.25 aralığına yükseltti. Böylece son 16 yılın en yüksek faizine yükselmiş oldular. Başkan Powell şu açıklamaları yaptı;

"Enflasyon hala hedefin üzerinde seyrediyor"

Powell konuşmasında bundan sonra da verileri takip ederek adımları atacaklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını söyledi.

Enflasyonun hala hedefin üzerinde seyrettiğini belirten Powell “geçen yılın ortalarından beri enflasyon yavaşladı ama hala yüksek kalmaya devam ediyor. Enflasyonu hedefe döndürmekte kararlıyız, önümüzde uzun bir yol var” ifadesini kullandı.

          Beklentilerde faiz artışlarının sona erdiği açıklaması bekleniyordu. Ama para politikasında sıkılaştırmanın süreceği açıklandı. Yani faizler artmasa da, likiditeyi azaltarak enflasyonu baskılamayı sürdürecek bir FED var. Bu durum ABD borsalarının ve ons altının tam istediği açıklama değil. Bu nedenle ons altın tekniği için ortada bir görüntü var. Ama parabol alım yönüne dönmüş. Eğer 2048$ yukarı kırılacak olursa 2059$ ve 2074$ zirvelerini test edebilir. Bir şekilde üst direnç olan 2074$ geçilirse, bu takdirde 2150$ ve 2200$ zirvelerine giden bir ons altın görmemiz teknik olarak mümkün olur. Ancak, ben Powell'ın açıklamalarındaki detaylar nedeniyle, şimdilik ons tepkisinin sınırlı kalacağını, ilk iki direnç görülecek olursa da, bunları geçmeyebileceğini düşünüyorum. Ama yine de teknikleri bilin istedim. Gevşeme halinde ise 2003$'da bollinger desteği var. Daha altında 1974$ ve 1950$ destekleri mevcut. Tekniklerde kırılan direnç ise sonraki sıralı üst dirençler, kırılan destek ise alttaki sıralı destekler yeni teknik hedefler olurlar. 

          ABD borsalarının da özellikle Powell'in açıklamaları sonrası yeni bir satış baskısı görebileceğini düşünüyorum. Dow J. için 33347 desteği çok önemli. Eğer bu destek kırılacak olursa, 33000 ve 32863 seviyesine doğru satışların sürdüğünü görebiliriz. Önce 34000, sonra da 34363 dirençleri geçilecek olursa, Dow yeni bir yükseliş trendine başlar. Ama ben bunu şimdilik beklemiyorum. Tam tersi ABD borsaları için kar satışlarının daha büyük bir risk olacağı görüşündeyim.

          BIST'de Yeni Bir Teknik Risk Oluştu!
          Kasım 2022 sonrası BIST 4456-5700 aralığında işlem gördü. Uzun bir süre 5000-5500 aralığında takıldıktan sonra, 5000 desteğini aşağıya kırdı. Sırası ile dikkat çektiğim 4680 desteğini kırıp omuz baş omuz denen düşüş formasyonunu başlattı. Sonra 4601'deki desteği kırıp, dikkat çektiğim 4484 seviyesinin de altında  4311'e kadar düşüş yaşayıp sonra tepki vererek 4485 seviyesinde kapanış yaptı.

           Şu an teknik olarak 4456 - 4500 seviyeleri çok önemli. Eğer 4456 ve 4484 seviyelerin üstüne kalır, sonra da 4500 üstüne kendisini atarsa biraz nefeslenme imkanı buluruz. Seçimler bitmeden çok fazla yukarı tepki vermesini şimdilik zor görüyorum. Ama bu dirençlerin üstüne atamaz ve altında kalırsak, bu sefer Kasım 2022'de 4456 desteği ile 5500 aralığında oluşan kanalı aşağıya kırmış oluruz. Bu durumda BIST'in sırası ile 4300 - 4230 - 4131 - 4055 ve 3880 seviyelerine doğru yeni bir satış dalgası riski güç kazanır. Bu durum maalesef birçok hissede yeni ve sert ek düşüşler demek olur.

           Bankaların gelen karları, ilk çeyrek karını geçen yılın ilk çeyreğine göre %98 artıran thyao dahil, çok sayıda bilanço BIST'i destekliyor. BIST ve şirketler her şekilde çok ciddi iskonto içeriyorlar. Lakin seçim riskleri nedeniyle yerlilerden satışların sürdüğünü görüyoruz. Bunun nedeni seçimlerde iktidarın değişmesinden çekinen bir takım çevrelerin satışa geçmiş olması diye düşünüyorum. Nedenlerini önceki yazılarımda çok kez yazdım. Maalesef seçimler bitene kadar bu baskı sürebilir. Sonrasında oluşan tabloya göre görüşlerimi ayrıca detaylıca açıklayacağım. Şimdilik bu düşüşlerin gerçekten çok ciddi iskonto içeren BIST ve hisselere rağmen olduğunu bilmenizi ve bana göre bu durumun seçimlerden sonra düzeleceğine inancımın sürdüğünü söylemek istiyorum. Mecburen sabır göstermek zorunda kalacağız.

           Seçimler öncesine kadar, ya da belirttiğim olası alt desteklere düşme riski halinde bu seviyelerde oluşabilecek fiyatlara kadar yeni öngörü vermeden izlemede kalmayı düşünüyorum. Nasılsa açık çok sayıda öngörümüz var. Ben düşeceğini düşünmüyorum alım yapmak istiyorum diyenler, açık öngörülerdeki düşen hisseleri refarans alabilirler. 

         Perşembe Günü Aranızda Olmayacağım!
         Maalesef bu ortamda gördüğünüz gibi yazı yazıp gelişmeleri yorumlamak dışında elden çok şey gelmiyor. Bu nedenle perşembe gününe ait yazımı şimdiden yazıp, az sonra geceden başlayacak olta balık avı için Söke-Bodrum rotasına yola çıkacağım. Az önce arkadaşım aradı, Bodrum Güllük'ten gece balığa çıkacağız gel hadi, biraz kafanı dinlendirirsin dedi. 03:30 civarından sabaha kadar levrek için, gündüz olunca da akşama kadar çipura için olta atacağız. En azından bir gün piyasaları düşünmeden gün geçirmiş olacağım. Belli mi olur, bakarsınız yokluğumda BIST yükseliş yaşar, totem denemiş oluruz:)

           Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.05.2023
    09:26

    Şırnak ilimizin Silopi ilçesi içinde yer alan Cudi-Gabar petrol sahalarındaki keşif tam da seçim öncesi heyecan yarattı gerçekten. Günlük 100 Bin varile ulaşması beklenen bir üretim beklentisi var. İlk okul yıllarından beri, aslında birçok b&oum... Devamı »

  • 02.05.2023
    09:22

    Maalesef bir süredir uyardığım teknik riskler tetiklenmeye başladı. 4680 ve 4601 seviyelerinin önemine dikkat çekmiştim. 5000 üstüne atamadık ve bu destekleri arka arkaya kırdık. Omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış oldu. DD(Destek-Direnç) Tab... Devamı »

  • 28.04.2023
    09:17

    Üç aylık bilançolar başladı. Maalesef seçim sürecinin başlaması nedeniyle yıl sonu bilançolarındaki gayet güzel rakamlar karşılığını göremeden, üç aylıklarda açıklanan düşük karlar ya da zararlar hisselerde yeni bir baskı n... Devamı »

  • 27.04.2023
    09:22

    Yıllardır yazıyoruz, her alanda güven ve liyakat esastır diye. Eğer bunlara önem vermezseniz güveni sarstınız mı, bir daha geri kazanmak kolay olmaz. Uzun zamandır yaşadıklarımız bu nedenle yaşanan sorunlar. Benzer şekilde kurların baskısını kontrol edemediğimiz, TL swap faizlerinin %... Devamı »

  • 26.04.2023
    09:24

    Seçimler yaklaşırken, ekonominin içinde olduğu durum hakkında yapılan yorumla bu yorumlar paralelinde kurları tutabilmek için her gün alınan polisiye kararlar, krediye ulaşmakta yaşanan sıkıntılar BIST'e satışların gelmesine neden oluyor. Dün de bu strese daha fazl... Devamı »