BIST'deki Tepki Sınırlı Kaldı!

05.05.2023 09:13
  •  A 

Herkese günaydın. Bir günlük aradan sonra yeniden aranızdayım. Çarşamba sabahı 07:30'da uyanmıştım. Çarşamba akşamı arkadaşım 22:00 civarlarında arayıp hadi olta ile balığa çıkalım deyince, 23:30'da İzmir'de evden çıkıp, Bodrum Güllük limanında 03:00 gibi tekne ile denize açıldık. Gecenin kalan zamanı ve perşembe 16:00 civarına kadar otla attık. Dün akşam 21:15 civarı eve dönmüş oldum. Yemek, duş hemen sonra 22:30 civarı kafayı yastığa bir koydum, 08:00'de köpeğimiz Lucky'nin havlama sesi ile uyandım. Yaklaşık 38 saat uykusuzluk sonrası deliksiz bir uyku uyumuşum.

Bu arada BIST perşembe günü 4578 seviyesine kadar tepki vermiş ama sonra bu tepkinin devamını sürdüremeyince yeniden 4484 seviyesinden kapanış yapmış. Paylaştığım teknikleri takip ediyorsanız rakamların nasıl teknik çalıştığını görüyorsunuzdur.

BIST'in tepkisini sürdürememesinde dış borsaların düşmesinin etkisi de olmuş olabilir. Dow j. da, FED sonrası 33000'lere kadar kar realizasyonu yaşamış. Bir önceki beklenti yazımda FED kararını yorumlarken ABD borsaları için düşüncelerimde bu risklere değinmiştim. Kısacası Dışarıdan etkilenmiş olsun ya da olmasın, zaten kendi özelimizde çok önemli bir seçime çok az bir süre kalmışken, bu baskılar maalesef sürebilir. Seçimin sonrasında da çıkacak tabloya göre bir süre daha bu baskının sürdüğünü de görebiliriz, bir anda yabancı alımlarının geldiğini de.

Bu nedenle seçim sonuçlarına göre çok değişken gelişmeler olabileceğini detaylı şekilde yazıyorum. Ama öncesinde inanın net bir şey söylemek imkanımız yok. Biraz daha sabretmek zorunda kalacağız. Dün belirttim, bilmeniz gereken en önemli şey; bu düşüşlerin ana nedeni hisselerin ve borsanın çok pahalı olmasından kaynaklanmıyor. Çok kez yazdığım seçim öncesi ve sonrası detaylı gelişmelerin etkilerinden kaynaklı düşüşler yaşıyoruz. Ben seçimler sonrası yeniden çok parlak bir Türkiye vizyonu yaşanmasını, BIST'in de yeni TL ve sonra da döviz bazında rekorlara yelken açmasını bekliyorum. Sadece az daha sabır göstermemiz gerekiyor. Sandıktan kim çıkarsa çıksın, BIST yükseliş tepkilerini verecek. Sadece seçeneceklerden birinde yükselişinin gücü ve süresi çok daha uzun olacak görüşündeyim. Ama kazanan iktidar olur ve sonrasında onlar da bir süredir uyguladıkları ve Türkiye'nin son 1,5 yıldır yaşamak durumunda kaldığı ekonomik, finansal sorunların ana nedeni olduğunu düşündüğüm politikalardan vazgeçmesi durumunda da BIST'in yükselişi uzun sürelere ve seviyelere kadar devam edebilir. Ama iktidar kazanır fakat aynı politikalarla devam ederse, ilk yükseliş tepkisi sonrası yine finansal ve ekonomik stresin devam etmesini beklediğim için yükseliş sınırlanacaktır görüşündeyim.

Hepimiz hangi etnik kökenden, inançtan olursak olalım bu ülkenin insanları olduğumuz için, demokratik bir Türkiye, bizler, evlatlarımız ve gelecek nesillerimiz için de seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum.

Hafta sonu bir arkadaşımızın küçük oğlunun düğününe katılmak için eşim ve küçük kızımla birlikte Deniz'liye gidip geleceğiz. Gördükçe teknik ve temel paylaşımlarıma devam edeceğim. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.05.2023
    00:01

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan artış yaparak, politika faizlerini %5 - %5.25 aralığına yükseltti. Böylece son 16 yılın en yüksek faizine yükselmiş oldular. Başkan Powell şu açıklamaları yaptı; "Enflasyon hala hedefi Devamı »

  • 03.05.2023
    09:26

    Şırnak ilimizin Silopi ilçesi içinde yer alan Cudi-Gabar petrol sahalarındaki keşif tam da seçim öncesi heyecan yarattı gerçekten. Günlük 100 Bin varile ulaşması beklenen bir üretim beklentisi var. İlk okul yıllarından beri, aslında birçok b&oum... Devamı »

  • 02.05.2023
    09:22

    Maalesef bir süredir uyardığım teknik riskler tetiklenmeye başladı. 4680 ve 4601 seviyelerinin önemine dikkat çekmiştim. 5000 üstüne atamadık ve bu destekleri arka arkaya kırdık. Omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış oldu. DD(Destek-Direnç) Tab... Devamı »

  • 28.04.2023
    09:17

    Üç aylık bilançolar başladı. Maalesef seçim sürecinin başlaması nedeniyle yıl sonu bilançolarındaki gayet güzel rakamlar karşılığını göremeden, üç aylıklarda açıklanan düşük karlar ya da zararlar hisselerde yeni bir baskı n... Devamı »

  • 27.04.2023
    09:22

    Yıllardır yazıyoruz, her alanda güven ve liyakat esastır diye. Eğer bunlara önem vermezseniz güveni sarstınız mı, bir daha geri kazanmak kolay olmaz. Uzun zamandır yaşadıklarımız bu nedenle yaşanan sorunlar. Benzer şekilde kurların baskısını kontrol edemediğimiz, TL swap faizlerinin %... Devamı »