Teknik Riskler Sürüyor!

02.05.2023 09:22
  •  A 

Maalesef bir süredir uyardığım teknik riskler tetiklenmeye başladı. 4680 ve 4601 seviyelerinin önemine dikkat çekmiştim. 5000 üstüne atamadık ve bu destekleri arka arkaya kırdık. Omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış oldu. DD(Destek-Direnç) Tablomuzda olası alt seviyelerini görebilirsiniz. 

Diğer taraftan bakınca yabancı takası düşmüyor, hatta yükseliyor. Yabancı takasını %29 olarak görüyoruz. Bu konuda da bir süredir uyarıyorum. Olası bir iktidar değişiminden rahatsız olan yerli yatırımcılardan nedense satışlar geliyor. Ana muhalefet adayı Kılıçdaroğlu, TUİK, TCMB, AFAD, TOKİ, SGK, YÖK, TRT Genel Müdürü, Rektörlerin bir kısmı dahil bir çok bürokratın değişeceğini ifade etti. Bunun olacağını zaten çok zamandır yazıyorum. Dün yaşanan bir gelişme ise, Halkbank Davası sonrası ülkeye törenle gelen ve daha sonra bir süre Borsa Genel Müdürlüğüne atanmış olan Hakan Atilla, yurt dışına çıkmaya kalkınca pasaportuna el konulup, çıkışına izin verilmemiş. Tüm bunlar yatırımcıları tedirgin edecek gelişmelerdir.

  Şirket geri alımlarına, Varlık Fonu alımlarına rağmen, yabancı takası yükselirken borsa düşüyorsa, satan yerli orası kesin. Bunu birkaç ay öncesinden risk olarak yazmaya başladım. Ama hisselerin bilanço ederleri yüksek olunca, maalesef elinizi tutuyor. Sonuçta sizin iktidar değişimi halinde bundan rahatsız olacak bazı çevreler nakite dönmeyi tercih edebilirler öngörünüz bir var sayım. Belki de yanılıyor olabilirsiniz. Bir de şirket ederleri yüksek olunca, düşük fiyatlara vermek istemiyor insan. Ama maalesef düşüşler sürüyor.

Bilançolar deprem ve son dönemin riskleri nedeniyle çok iyi gelmiyor. Faizler haftalık politika faizleri dışında her alanda yükseliyor. Kur dört koldan baskılansa da yükselmeye devam ediyor. KKM'ye giden paraların artması da BIST'i baskılıyor. Bu durum borsaya alternatif garanti bir gelir yaratıyor. 

Gelen bilançolar şu an için çok önemli değil. Seçim sonuçları onlar için de önemli. Karların düşmesi ederleri önceden de düşük kalan hisselerin düşmesine neden değildir. Ama zarar açıklanması bir nedendir. Kar düşüşü aslında olması gereken ederin sonrasında daha az artmasını beklemek demektir. Bu nedenle, olması gereken fiyatların çok altındaki hisselerde, gelen bilanço karları azalıyor diye fiyatların çok daha fazla düşmesi çok gerçekçi bir gelişme değil. Seçim sonrasında bir çok hisse bu kayıplarını geri alacaklardır. Ama şu an farklı risklerden düşüş baskısı içindeler.

Diğer taraftan seçim öncesi bütçeleri bozacak vaatler havalarda uçuşuyor. Bakın, önceki seçimlerde yapılmayan vaatler sıralanmaya başladı. Cari açık ve bütçe açığı katlanmaya başladı. 

Seçim öncesi açıklamalar da insanları geriyordur! Bir seçime neden gidilir? İktidar kazanıp devam etmek için, muhalefet ise, iktidarı alıp ülkeyi kendisi yönetmek için seçime girer. Yani muhalefet için amaç, iktidar partisini ve başta kim varsa onu yerinden etmektir. Hal böyle iken, iktidar bakanları dahil herkesten ''Muhalefetin tek amacı Erdoğan'ı ve AKP'yi iktidardan indirmek'' açıklamaları çok anlamsız değil mi? Zaten böyle olacak. Önce bunu hedefleyecekler, sonra da yanlış yapılanları düzeltip, doğru dediklerini yapmak hedefinde olacaklar. Seçmen her iki tarafa ve hayat şatlarına bakıp, kime oyunu vermek istiyorsa onu seçecek. 

Demokrasilerde Seçim En Önemli Organizasyondur!
              Halk kendisini kimin yöneteceğine sandıkta oyları ile karar verir. Kaybeden çekilir. Kazanan yönetir. Ama seçime giderken, iktidar kaybettiğinde çekilecek mi sorusu soruluyorsa, insanlar tedirgin olur. Borsa her türlü tedirginlikten rahatsız olur. 

Maalesef şu an piyasaları tedirgin edebilecek her türlü risk ve belirsizlik mevcut. Bu nedenle de düşüyoruz. Başından beri bu uyarıları yapıp, risk ve belirsizliklere dikkat çekiyorum. Ama bunun bir de seçim sonrası var. O nedenle de düşüşlerde alım öngörülerim sürdü. Bundan sonra da düşüş sürerken yeni öngörüler yapmaya devam edebilirim. Hisse asıl düşüşlerde alınır. Ama sabır göstermeyi bilmek gerekir. Şu an da bu durumdayız. Seçimleri bekleyip, sonrasında olmasını düşündüklerimiz için sabır göstermek gerekiyor. Keşke borsa hep yükselse ama olmuyor gördüğünüz gibi. Dirençlerde sattıramadığımız, satamadığımız bir çok hisse destekler kırılınca aklımızdan bile geçmeyen seviyelere düşüyor. Bu sefer de bu düşüş durmayacak mı endişeleri öne çıkıyor.

Bu ortamda ne desek boş. Seçim bitmeli. Kim kazanacak, politikaları ne olacak, bu politikaları hangi ekiplerle gerçekleştirecekler tüm bu detayların netleşmesi gerekiyor.

Enflasyon açıklamaları geliyor. Baz etkisinden düşüş yaşandığını görüyoruz. Ama ben enflasyonda yeniden artış riski olduğu endişesindeyim. Seçim sonrası kur riskleri bunun en önemli etkenlerinden birisi. 

Anlayacağınız, enflasyon, faiz, kur borsa için seçim çok önemli. Artık son düzlüğe yaklaştık. Son iki hafta. yaşayıp göreceğiz. Ama moralinizi yüksek tutun. Çünkü ek düşüşler canınızı sıkabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.04.2023
    09:17

    Üç aylık bilançolar başladı. Maalesef seçim sürecinin başlaması nedeniyle yıl sonu bilançolarındaki gayet güzel rakamlar karşılığını göremeden, üç aylıklarda açıklanan düşük karlar ya da zararlar hisselerde yeni bir baskı n... Devamı »

  • 27.04.2023
    09:22

    Yıllardır yazıyoruz, her alanda güven ve liyakat esastır diye. Eğer bunlara önem vermezseniz güveni sarstınız mı, bir daha geri kazanmak kolay olmaz. Uzun zamandır yaşadıklarımız bu nedenle yaşanan sorunlar. Benzer şekilde kurların baskısını kontrol edemediğimiz, TL swap faizlerinin %... Devamı »

  • 26.04.2023
    09:24

    Seçimler yaklaşırken, ekonominin içinde olduğu durum hakkında yapılan yorumla bu yorumlar paralelinde kurları tutabilmek için her gün alınan polisiye kararlar, krediye ulaşmakta yaşanan sıkıntılar BIST'e satışların gelmesine neden oluyor. Dün de bu strese daha fazl... Devamı »

  • 25.04.2023
    09:32

    BIST için ana kanal aralığımız 4600-5500 arasında. Yaklaşık kasım ayından bu yana bu kanal aralığında inip-çıkan bir borsa var. Son dönem ise bu kanalın direnci 5200-5291 seviyesine inmiş durumda. Bu durum bir yerden iyi! En azından yaptığımız alımların maliyetleri BIST'in 550... Devamı »

  • 24.04.2023
    09:11

    Artık piyasa seçime kilitlenmiş durumda. Bu kadar önemli bir seçim önümüzde iken, seçim sonuçlarını görmeden ne desek nafile olur. Çünkü seçimden kimin kazanarak çıkacağına ve seçim sonrası açıklanacak ... Devamı »