BIST Stresi Kaldıramıyor!

26.04.2023 09:24
  •  A 

Seçimler yaklaşırken, ekonominin içinde olduğu durum hakkında yapılan yorumla bu yorumlar paralelinde kurları tutabilmek için her gün alınan polisiye kararlar, krediye ulaşmakta yaşanan sıkıntılar BIST'e satışların gelmesine neden oluyor. Dün de bu strese daha fazla dayanamayan BIST sert bir kayıp yaşadı. Bu kayıp teknik olarak pek iyi olmadı. Eğer bugün yeniden 5000 seviyelerinin üstüne atamazsak, kayıpların arttığınız görebiliriz.

Gördüğünüz gibi, dış etken belirsizlikleri ve riskleri artınca borsada gözler ederleri görmüyor. Gördüğü fiyata satışlar gelebiliyor. Maalesef bu durum seçimlerin sonucunu görene dek böyle olacak gibi görünüyor. Bu ortamda uzun zamandır tekrarladığım uyarımı bir kez daha söylemek istiyorum! Kredili işlemlerden uzak durun. En çok %50 hisse pozisyonunu geçmeyin. %50'de döviz ve faiz içeren ürünlerde olun ki, KKM bunu içeren bir ürün. Kur düşerse faizi, çıkarsa döviziniz garanti.

Bunun dışında hisse bazlı düşüşlere sebep aramaya gerek yok. Geneldeki yaşanan satışların özelde yansımaları çok daha fazla ya da az olabilir. Hatta bu arada bazı hisselerde tavanları da görebiliriz. Nihayetinde hisselerin genelinde çok yüksek ederler var. Ama fiyatları bu ederlere göre oldukça yüksek iskontolar içermelerine rağmen, yine de düştüklerini görüyoruz. Ama bir taraftan da şirketlerin geri alımları var. Bu nedenle hisseler düşerken bile, bir anda dönüp Ismen, ısdmr gibi tavan olduğunu da görmemiz mümkün. Ama bu yükselişler de uzun soluklu olmaz.

Mecbur çoğunda seyirci kalacağımız bir sürecin bitmesini beklemek durumundayız. Referans almanız için çok sayıda hissenin son durum tekniklerini paylaştım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.04.2023
    09:32

    BIST için ana kanal aralığımız 4600-5500 arasında. Yaklaşık kasım ayından bu yana bu kanal aralığında inip-çıkan bir borsa var. Son dönem ise bu kanalın direnci 5200-5291 seviyesine inmiş durumda. Bu durum bir yerden iyi! En azından yaptığımız alımların maliyetleri BIST'in 550... Devamı »

  • 24.04.2023
    09:11

    Artık piyasa seçime kilitlenmiş durumda. Bu kadar önemli bir seçim önümüzde iken, seçim sonuçlarını görmeden ne desek nafile olur. Çünkü seçimden kimin kazanarak çıkacağına ve seçim sonrası açıklanacak ... Devamı »

  • 20.04.2023
    09:20

    Dün endeks olarak artı eksi diye bir aşağı, bir yukarı giderken bir anda gelen Halkbank haberi kamu bankalarının tavan olmasına neden oldu. Devamında diğer bankaların da ciddi yükselişler yaptığını gördük. Bu sayede BIST de artı kapattı. Gelişme şu; ABD yüksek mahkemesi,... Devamı »

  • 19.04.2023
    09:09

    BIST'de bayram öncesi fazla kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas riskinin cuma günü bitmesine, hatta dün alım yapanların para ödemeleri 24 Nisan Pazartesiye kalacak olmasına rağmen dün de satışlar sürdü. Zaten düne ait beklenti yazımda da d&uu... Devamı »

  • 18.04.2023
    09:00

    Perşembe günü yarım gün açık olacak borsada takas işlemi gerçekleşmeyeceği için, kredililerin son satış tarihi dün yani 17 Nisan Pazartesi günüydü. Bu nedenle son iki işlem günü gelen satışların bir kısmı bu nedenle yaşanmış olabilir.... Devamı »