Alım Öngörülerim Sürecek!

19.04.2023 09:09
  •  A 

BIST'de bayram öncesi fazla kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas riskinin cuma günü bitmesine, hatta dün alım yapanların para ödemeleri 24 Nisan Pazartesiye kalacak olmasına rağmen dün de satışlar sürdü. Zaten düne ait beklenti yazımda da düzeltmenin sürmesini beklediğimi yazmıştım. İlk kademede 4992 bollinger ve altında 4956 ile 4890 desteklerinin olduğunu görüyorum. Bu desteklere indikçe benden yeni alım öngörüleri geldiğini görebilirsiniz.

Anlaşılan o ki, seçimler sonuçlanıp da, sandıktan kimin çıkacağını görmeden BIST'e huzur yok. Şu sıra dövize her cepheden uygulanan aşırı baskı, faizleri de yukarı çekmiş durumda. KKM ve döviz borçlanma faizleri sürekli artarken, borsanın böyle baskılanması gayet normal görülmeli. 

Şimdi hemen belirtmek istiyorum; seçimlerden Millet İttifakı kazançlı çıkarsa, sonrasında çok ciddi bir yabancı fon girişlerinin başlamasını beklediğimi biliyorsunuz. Ama bu sandıklar açıldı, kazanan görüldü yarın hurraa diye beklenmesin. Evet sonuç bir şekilde birileri tarafından alınabilir. Ama aynı şekilde bu sonucu beklemeyenler tarafından da satıp, borsadan çıkma kararları da olabilir. Hangi tarafı isteyen yatırımcılar ne kadar güçlü ise, yansımaları da öyle olacaktır. Bu nedenle geçici düşüşleri de görebiliriz. 

Ayrıca, yeni dönemde Türkiye'ye gelmek isteyecek yabancı fonlar ve yatırımcılar da, önce yeni hükümetin oluşumunu, ekonomi, maliye kadrolarını ve ilan edecekleri politikaları görmek isteyeceklerdir. Bu esnada kur ve faizde birlikte de bir yükseliş görebiliriz. İşte hem faiz, hem de dövizde yeni zirveler olur mu beklentisi nedeniyle seçim sonrası da bir süre izlenecek, sonra uzun sürelere yayılacak dış kaynak ve yatırım girişleri başlayacaktır görüşündeyim. Ama gördüğüm o ki, son dönem satanlar yabancıdan ziyade yerliler. Sebebi konusunda görüşlerimi de yazıyorum zaten. 

Cumhur ittifakı seçimi yeniden kazanırsa, mevcut politikaları sürdürebileceğini sanmıyorum. 2021 sonu başlatılan para-faiz politikalarının sonucu ortada. Dünyanın en yüksek enflasyonlarından birine maruz kaldık. Net rezervler eksiye döndü. Düşüreceğiz dedikleri faiz politika faizi olarak %8.5'e inerken, diğer tarafta kkm faizi %25-%28 aralığına yükselmiş. Mevduat faizleri ve kredi faizleri de benzer şekilde devamlı artıyor. Döviz borçlanma faizlerinde duyduğum faiz oranları ise çok daha kötü. Yani dendiği gibi düşürülen bir faiz olmadığı gibi, bu hatalı politikanın devlete ve her bir vatandaşına getirdiği yükler çok daha yüksek oldu. Hayatımızın her alanında sayısız zorluk yaşıyoruz. Kira, satın alma, okul paraları, gıda, seyahat, sağlık vs harcamaları iki yıl önce ile kıyaslayınca inanılmaz yükselmiş durumda. Ama cumhurbaşkanı dün yaptığı bir açıklamada ''Türkiye Ekonomi Modelinden dönüş yok'' dedi.

İşte bu açıklamaların paralelinde sandıktan mevcut iktidar galip çıkarsa, yabancı girişlerinin çok istekli olacağını sanmıyorum. Şu an içeride krediye erişimde yaşanan sorunlarla kredi faizleri %40'ları bile görüyor. Böyle bir tablo ile aynı politikalar nasıl sürdürülür göreceğiz. Ama ben kim kazanırsa kazansın bu politikalardan dönüş kesin olmak zorunda diye düşünüyorum.

Böyle bir ortamda BIST'i tahmin etmek çok da kolay bir iş değil gördüğünüz gibi. Her şekilde seçimlerin sonuçlarını görmek zorundayız. Ülkemiz için en hayırlısı neyse o olsun diyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.04.2023
    09:00

    Perşembe günü yarım gün açık olacak borsada takas işlemi gerçekleşmeyeceği için, kredililerin son satış tarihi dün yani 17 Nisan Pazartesi günüydü. Bu nedenle son iki işlem günü gelen satışların bir kısmı bu nedenle yaşanmış olabilir.... Devamı »

  • 17.04.2023
    08:56

    Geçen hafta düzeltme uyarılarımı yazmaya başlamıştım. Cuma yazımın ilk paragrafından bir kesit, ''Ama dirençlere yönelik yazmış olsam da, şimdilik bu hareketi beklemiyorum. Daha ziyade realizasyon yaşanıp, kısmi bir düzeltme olmasını bekliyorum. Bu yüzden te... Devamı »

  • 14.04.2023
    09:28

    İki gün önce bankalar devreye girecek gibi dedik, öyle oldu. Dün de, dirençlerdeyiz alımlar olsa da, sonrasında kar realizasyonları riski yüksek görüntüler var demiştim, aynen böyle oldu. Demek ki, artık normale dönmeye başladık. Böylesi ... Devamı »

  • 13.04.2023
    09:22

    Depremin de etkisi ile Şubat ayı sanayi üretiminde aylık %-0.6, yıllık %-8.2 daralma yaşadık. Gelecek üç aylık bilançoların büyük kısmında bu daralmanın izlerini görebiliriz. Depreme yönelik hızlı satış gerektiren perakende, market, ilaç, tekstik gi... Devamı »

  • 12.04.2023
    09:22

    BIST 5137 direncini dün zorladı. Hatta bir ara 5143 seviyesini gördü ama sonrasında bu seviyenin altında kapandı. Bugün yine yukarıyı zorlamasını bekliyorum. Hareketin 5230 - 5291 seviyelerine devam etmesi için banka hisselerinin de oyuna girmesi gerekir gibi geliyor bana.... Devamı »