Her Şey Seçime Odaklı!

25.04.2023 09:32
  •  A 

BIST için ana kanal aralığımız 4600-5500 arasında. Yaklaşık kasım ayından bu yana bu kanal aralığında inip-çıkan bir borsa var. Son dönem ise bu kanalın direnci 5200-5291 seviyesine inmiş durumda. Bu durum bir yerden iyi! En azından yaptığımız alımların maliyetleri BIST'in 5500 seviyelerine göre daha düşük. Ama diğer taraftan ise riskli, çünkü yükselişin direnci düştükçe, olası bir bozulma ve satış dalgasında alt desteklerin kırılma riski de artıyor demektir. 

İşte maalesef seçimlere kadar bu tablo nedeniyle bekle ve gör döneminde kalacağız. Her şey seçim sonuçlarına göre değişecek. Kim kazanırsa kazansın mevcut para politikalarını değiştirmek zorunda. Ama bunu bir anda yapması ekonomiyi ve dolayısı ile borsa dahil tüm piyasaları alt üst edebilir. Bu sarsmanın etkileri de çok daha uzun sürebilir. İşte kim kazanacak, kazanırsa para politikaları konusunda tedbirleri ne olacak bunu görmemiz gerekiyor. Bunları görmeden sonrasını tahmin etmek çok zor. Çünkü yanlış kararlar ve yanlış kararlarda ısrar etmek, sağlıklı olan şirketleri de bozar. Kişilerin mevduat anlayışlarını da değiştirir. 

Bir an önce seçim gelse bitse de, tüm bu belirsizlikler seçilenleri ve politikalarını göreceğimiz için daha belirginleşse. Yazımın içeriğine bakıp da karamsar olduğumu düşünmeyin. Ben seçim sonrası için çok pozitif bir görüşteyim. Ama işin ciddiyetini herkesin bilmesi için riskleri de yazmam gerekiyor. Yanlış kararlar ve inatlaşmalar bugün yaşadığımız tüm zorlukların ana nedeni. Biz ülke ve vatandaşları olarak bunları yaşamamalıydık. Yapılması gerekenler yapılmayan bir ekonomide, bizlerin strateji belirlemesi, yol göstermesi ne denli zorlaşıyor umarım bunu görüyorsunuzdur.

Bilanço dönemindeyiz. Hisse ayrışmaları görülmeye devam edecektir. Otomotiv, sigorta, cam, seramik, çimento, gıda, perakende hisseleri öne çıkabilir. Enerji maaliyetlerinin düşmesi yüksek enerji kullanan çimento, seramik ve camları demirçelikten daha da hızlı olumlu etkileyebilir. Ama yine de her biri için seçim sonrası politikalar ve bu politikaları uygulayacak kadrolar fiyat beklentilerini etkileyecektir. Bu nedenle bu sıra daha kısa teknik beklentilere göre davranmak doğru olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.04.2023
    09:11

    Artık piyasa seçime kilitlenmiş durumda. Bu kadar önemli bir seçim önümüzde iken, seçim sonuçlarını görmeden ne desek nafile olur. Çünkü seçimden kimin kazanarak çıkacağına ve seçim sonrası açıklanacak ... Devamı »

  • 20.04.2023
    09:20

    Dün endeks olarak artı eksi diye bir aşağı, bir yukarı giderken bir anda gelen Halkbank haberi kamu bankalarının tavan olmasına neden oldu. Devamında diğer bankaların da ciddi yükselişler yaptığını gördük. Bu sayede BIST de artı kapattı. Gelişme şu; ABD yüksek mahkemesi,... Devamı »

  • 19.04.2023
    09:09

    BIST'de bayram öncesi fazla kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas riskinin cuma günü bitmesine, hatta dün alım yapanların para ödemeleri 24 Nisan Pazartesiye kalacak olmasına rağmen dün de satışlar sürdü. Zaten düne ait beklenti yazımda da d&uu... Devamı »

  • 18.04.2023
    09:00

    Perşembe günü yarım gün açık olacak borsada takas işlemi gerçekleşmeyeceği için, kredililerin son satış tarihi dün yani 17 Nisan Pazartesi günüydü. Bu nedenle son iki işlem günü gelen satışların bir kısmı bu nedenle yaşanmış olabilir.... Devamı »

  • 17.04.2023
    08:56

    Geçen hafta düzeltme uyarılarımı yazmaya başlamıştım. Cuma yazımın ilk paragrafından bir kesit, ''Ama dirençlere yönelik yazmış olsam da, şimdilik bu hareketi beklemiyorum. Daha ziyade realizasyon yaşanıp, kısmi bir düzeltme olmasını bekliyorum. Bu yüzden te... Devamı »