Bayram Satışları Bitti!

18.04.2023 09:00
  •  A 

Perşembe günü yarım gün açık olacak borsada takas işlemi gerçekleşmeyeceği için, kredililerin son satış tarihi dün yani 17 Nisan Pazartesi günüydü. Bu nedenle son iki işlem günü gelen satışların bir kısmı bu nedenle yaşanmış olabilir. Bugün alanlar için ise takas avantajı var. Bugün yapılan alımların takası 24 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek. Bu yüzden bugün daha iyi bir borsa görebiliriz. Ama teknik olarak bakınca ise, düzeltme 4984 seviyesine kadar sürebilir. Bu nedenle sadece takas avantajı olarak bakmak yanlış olabilir. Temkinli olmaya devam etmekte yine de yarar var diye düşünüyorum.

Bu arada yaşanan satışların ise yerli yatırımcıdan geldiği görüşündeyim. Yabancı takasına bakınca 5 Nisan'da %28.26, 11 Nisan'da 28.49 olan yabancı takası bugün %28.68 seviyesinde. Ama BIST düşüyor. Demek ki, satan yabancıdan ziyade yerliler. Maalesef seçim sonuçlarını kendisi için riskli gören bir takım yerli yatırımcılardan satışların bundan sonra da sürmesini bekliyorum. 

Üç Aylık Bilançolar Düşük Gelebilir!
              Yaşadığımız depremin yarattığı üretim ve talep düşüşleri nedeniyle büyüme oranında düşüşler yaşıyoruz. Bunun geçici de olsa üç aylık bilançolarda olumsuz etkisini göreceğiz. Bu yüzden üç aylık bilançolar açıklanınca, bazılarının bizleri üzeceğini bilmenizi isterim. Diğer taraftan, aynı şekilde yükselen tahvil faizleri, döviz kurları bankaları baskılıyor. Maalesef tüm bunların seçim sonuçlarını görene kadar etkilerini yaşayacağız. Seçimlerden sonra ise, kim kazanırsa onun uygulayacağı programlar ve açıklayacağı özellikle ekonomi kadroları bu sürecin kısa ya da daha uzun sürmesine neden olacak. Ben umutluyum. Belki bir-iki ay kurlar ve faiz seviyeleri zirve yapıp, oturana kadar sıkıntı olabilir ama sonrası için çok yoğun bir yabancı fon giriş dönemi yaşayacağımız görüşündeyim. Bu yüzden biraz daha sabır diyorum. Borsa sizleri son dönem üzdüyse de, sonrasında fazlası ile bunu telafi edecektir görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.04.2023
    08:56

    Geçen hafta düzeltme uyarılarımı yazmaya başlamıştım. Cuma yazımın ilk paragrafından bir kesit, ''Ama dirençlere yönelik yazmış olsam da, şimdilik bu hareketi beklemiyorum. Daha ziyade realizasyon yaşanıp, kısmi bir düzeltme olmasını bekliyorum. Bu yüzden te... Devamı »

  • 14.04.2023
    09:28

    İki gün önce bankalar devreye girecek gibi dedik, öyle oldu. Dün de, dirençlerdeyiz alımlar olsa da, sonrasında kar realizasyonları riski yüksek görüntüler var demiştim, aynen böyle oldu. Demek ki, artık normale dönmeye başladık. Böylesi ... Devamı »

  • 13.04.2023
    09:22

    Depremin de etkisi ile Şubat ayı sanayi üretiminde aylık %-0.6, yıllık %-8.2 daralma yaşadık. Gelecek üç aylık bilançoların büyük kısmında bu daralmanın izlerini görebiliriz. Depreme yönelik hızlı satış gerektiren perakende, market, ilaç, tekstik gi... Devamı »

  • 12.04.2023
    09:22

    BIST 5137 direncini dün zorladı. Hatta bir ara 5143 seviyesini gördü ama sonrasında bu seviyenin altında kapandı. Bugün yine yukarıyı zorlamasını bekliyorum. Hareketin 5230 - 5291 seviyelerine devam etmesi için banka hisselerinin de oyuna girmesi gerekir gibi geliyor bana.... Devamı »

  • 11.04.2023
    09:20

    BIST dün günü 5092 kapanışla tamamladı. Alımların geldiğini gördük. Bu durum BIST'in şu an sıralı dirençleri olan 5117-5137 seviyelerini geçmesi halinde genele yayılabilir. Her nedense, partilerin milletvekili listelerini açıklaması sonrası borsanın ... Devamı »