Bilançolar Üzebilir!

13.04.2023 09:22
  •  A 

Depremin de etkisi ile Şubat ayı sanayi üretiminde aylık %-0.6, yıllık %-8.2 daralma yaşadık. Gelecek üç aylık bilançoların büyük kısmında bu daralmanın izlerini görebiliriz. Depreme yönelik hızlı satış gerektiren perakende, market, ilaç, tekstik gibi alanlarda artan satışlar görülebilir ama diğer birçok alan ve sektörde ise ilk anda hem iş kayıplarından, hem de ülke nüfusunun ciddi bir kesiminin deprem nedeniyle tüketime ara vermesinden, hatta üretim yapamamış olmasından bilanço kayıpları yaşandığını görebiliriz. Bu durumun altı ve dokuz aylık bilançolarda düzelmesini bekliyorum. 

Bankalar Endeksten fazla arttı!
              Dün bankaların devreye girebileceklerini yazmıştım. Teknik görüntü buydu ve öyle de oldu. BIST ortalamasının üzerinde artan bir bankacılık endeksi gördük. Bugün de kısmen alıcılı başlayabilirler. Ama tekniklere bakınca çok az sayıda hissenin tekniğini uygun gördüm. Genelinde dirençlere çok yakınız. O yüzden, bankalarda da ilk anda bir alım görüp, devamında kar realizasyonlarına uğrayabiliriz. Bugün dikkatli olmamız gereken bir gün anlayacağınız. Hoş artık seçimlere kadar hergün dikkatli olmamız gerekiyor.

ABD'de TÜFE Düşüyor!
             Tüfe'de beklenenin üzerinde bir geri çekilme var. Şubat ayında %6'ya inen TÜFE, Mart ayı için %5.2 gelmesi bekleniyordu. %5.00 geldi. Enflasyonda beklenenden hızlı geri çekilme FED'in faiz artış kararlarını sınırlayabilir. Yani 25 baz puanlık bir artış daha yapsa da, devamında faiz artışlarını tamamladık, ya da bir süre gelişmeleri izlemek için ara veriyoruz diyebilirler. Bu durum ilk anda piyasalar ve ons altın için olumlu gibi görülüyor. Lakin eğer ülke ekonomisi resesyona girecek olursa, bu takdirde şirketlerin karlarında ciddi düşüşler yaşanacağı için ABD borsalarını da bir süre sonra baskılayacaktır diye düşünüyorum.

Neyse, biz kendi işimize bakalım. BIST güne alıcı başlasa, sonrasında daha üst direnç seviyelerini zorlasa da, sonrasında kar realizasyonu riski teknik olarak artmış durumda görüşündeyim. Zaten dirençleri kırıp daha da hızlanması halinde, zirve dirençlere gider. Bunun şimdilik olmasını beklemediğim için, mevcut teknikleri temkinli yorumluyorum. Ama dirençler kırılacak olursa, bu takdirde teknik ne diyorsa o olur. Yani sonraki sıralı dirençlere doğru yönelen BIST daha da güçlenmiş olur. Bana şimdilik erken geldiği için ben yine de dikkatli ve sakin olacağım. Ama bu esnada ana hisselerde ciddi toparlanmalar da yaşanıyor. Kayıpların telafisi için bu durumu kullanırsınız diye umuyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.04.2023
    09:22

    BIST 5137 direncini dün zorladı. Hatta bir ara 5143 seviyesini gördü ama sonrasında bu seviyenin altında kapandı. Bugün yine yukarıyı zorlamasını bekliyorum. Hareketin 5230 - 5291 seviyelerine devam etmesi için banka hisselerinin de oyuna girmesi gerekir gibi geliyor bana.... Devamı »

  • 11.04.2023
    09:20

    BIST dün günü 5092 kapanışla tamamladı. Alımların geldiğini gördük. Bu durum BIST'in şu an sıralı dirençleri olan 5117-5137 seviyelerini geçmesi halinde genele yayılabilir. Her nedense, partilerin milletvekili listelerini açıklaması sonrası borsanın ... Devamı »

  • 10.04.2023
    09:02

    Açıkçası çok zor bir durum bu. Görüyorsunuz, Eximbank kredisine ulaşmak için TL taşıma, döviz bozma baskıları, zorunlu karşılıklarda TL taşıma oranlarına uymayanlara daha yüksek karşılık getirilmesi, yüksek komisyon şarj edilmesi, kurumlara gü... Devamı »

  • 07.04.2023
    09:44

    Bugün güne geç başladım. Çok geç yattığım için Ramazan artık yoruyor sanırım. Ee, yaşlanıyoruz devamlı. 60'a 3 basamak kaldı. İzmir'de iki gündür yağan yoğun yağmur bugün de var diye görülüyordu ama, hava açılmış. Yağ... Devamı »

  • 06.04.2023
    09:13

    Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ortak yayınla birçok tv kanalına yaptığı canlı bağlantıda, Mehmet Şimşek organizasyonunda yeni bir ekonomi ekibi kurulduğunu söyledi. Benim anladığım, mevcut ekonomi politikalarının ülkeye yaşattığı fatura artık iktidar tarafından da görüld&u... Devamı »