Alıcılı Açılış Bekleniyor!

11.04.2023 09:20
  •  A 

BIST dün günü 5092 kapanışla tamamladı. Alımların geldiğini gördük. Bu durum BIST'in şu an sıralı dirençleri olan 5117-5137 seviyelerini geçmesi halinde genele yayılabilir. Her nedense, partilerin milletvekili listelerini açıklaması sonrası borsanın alışa döndüğünü görüyoruz. Kim bilir, belki de açıklanan listelere bakınca, eskinin AKP'li isimlerini muhalefet listelere koymuş. Yenilerini de zaten AKP koyuyor. Sandıktan her şekilde en kazançlı iktidar çıkar, böyle bir tabloda ilerisi için mecliste iktidar hakimiyeti olur diye mi düşünüldü bilemiyorum. Ama millet vekili listeleri borsa tarafından ilk anda olumlu tepki almış görünüyor.

Siyasi Tiyatro Oynanıyor!
              Ergenekon, Balyoz davaları döneminin Adalet Bakanı gibi dönemin iktidar bakanlarını, o gün eleştiren ana muhalefet listelerinin adayları olarak görüyoruz. Zaten masanın diğer bir çok üyesi de, zamanında muhalefetin fazlası ile hedef yaparak eleştirdiği dönemin iktidar temsilcileriydi. Bu nasıl iştir anlamak mümkün değil! Ben bu durumu hiç bir şekilde onaylamıyorum. Sonra kendiniz yeniden seçilmelerinin önünü açacaksanız, eskiden söyledikleriniz nedeniyle artık bundan sonra size güven kalır mı? Bu durumun aynısı iktidar için de geçerli! Şu anki cumhurbaşkanı yardımcıları, içişleri bakanı, finans danışmanları, ittifak ortakları gibi birçok isim cumhurbaşkanını ve iktidarı inaılmaz sözlerle eleştiriyorlardı. aynı şekilde de cumhurbaşkanı onları çok sert eleştiriyordu. Ama bakın sonra yıllardır birbirlerini yerden yere vuranlar, sonra yan yana ittifaklar kuruyorlar. Ben bu siyasi tabloyu, benzer oluşumları, sahneleri hiç bir şekilde onaylamıyorum. Türkiye yerinde sayıyorsa, sorunlarını aşamıyorsa sebebi eleştirilen siyasilerden bir türlü kurtulamayışımız olarak görüyorum.

Bu nedenle bu tablonun düzelmesi için, demokrasi gerçek manada siyasete de girmeli. Aday adayları her alanda partilerin sayısı 1300 civarı olan, her türlü menfaatla kararları etkilenebilecek sayıdaki kişiye bırakılmamalı. Bunun yerine partilerin üyelerinin oyları ile ve ön seçimle belirlenmeli. Yani belediye başkanı, milletvekili, parti genel başkanı, seçimde aday olacak başkan, cumhurbaşkanı adayları partilerin mahaldeki ve ülke genelindeki isteyen ve çok sayıdaki üyelerinin oyları ile belirlenmeli. Sonra da diğer partilerin adayları ile nihai seçime gidilerek seçilmeli. Böyle yapmayı başardığımız anda, gerçekten de halkın istediği kişiler ülkeyi yönetmek için seçilmiş olur. Bun konuyu daha sonra daha detaylı işleriz.

Neyse, şu an borsada bir alım havası var. Güne de alıcılı başlangıç yapılmasını bekliyorum. Zaten dün de bu görüntü nedeniyle yeni öngörülerimi paylaşmaya başlamıştım. Devamı uygun gördüğüm hisselerde sürebilir. 

Dün Bakan Kurum İstanbul'da 1,5 Milyon konutun kentsel dönüşümde yıkılarak yenileneceğini açıkladı. Yani demem o ki, depremin vurduğu yerler başta, İstanbul ve diğer şehirlerde başlayacak dev bir kentsel dönüşüm başlayacak. İnşaat sektörü hisseleri bu nedenle uzun süre göz önünde olacaktır. Şu an bazıları baskılanıyor ama sonrasında bu durumun tersine dönmesini, yani çimento, seramik, demirçelik, hatta mobilya, cam, dış cephe kaplama, çatı ve çatı enerji üretimleri gibi birçok alandaki şirketin ciddi büyüme göstermesini bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.04.2023
    09:02

    Açıkçası çok zor bir durum bu. Görüyorsunuz, Eximbank kredisine ulaşmak için TL taşıma, döviz bozma baskıları, zorunlu karşılıklarda TL taşıma oranlarına uymayanlara daha yüksek karşılık getirilmesi, yüksek komisyon şarj edilmesi, kurumlara gü... Devamı »

  • 07.04.2023
    09:44

    Bugün güne geç başladım. Çok geç yattığım için Ramazan artık yoruyor sanırım. Ee, yaşlanıyoruz devamlı. 60'a 3 basamak kaldı. İzmir'de iki gündür yağan yoğun yağmur bugün de var diye görülüyordu ama, hava açılmış. Yağ... Devamı »

  • 06.04.2023
    09:13

    Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ortak yayınla birçok tv kanalına yaptığı canlı bağlantıda, Mehmet Şimşek organizasyonunda yeni bir ekonomi ekibi kurulduğunu söyledi. Benim anladığım, mevcut ekonomi politikalarının ülkeye yaşattığı fatura artık iktidar tarafından da görüld&u... Devamı »

  • 05.04.2023
    09:43

    BIST 5500 seviyesinden Mart başından itibaren yaşadığı satışlarla pazartesi günü 4680 seviyesini görmüştü. Sonra 4839 seviyesinden kapandı. Dün ise açılıştan güzel bir başlangıç yaparak 4984 kapattı. Peki bu, yani BIST'in yaptığı zirve sonrası bir... Devamı »

  • 04.04.2023
    09:50

    Geçen yıl KKM uygulamasında politika faizi üzerine +3 puan sınırı varken, KKM'den çözülme riski artınca faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu durum seçime giden ülkemizde, olası seçim risklerini almak istemeyenlerin borsadan KKM'ye yönelmesi... Devamı »