BIST 5500 seviyesinden Mart başından itibaren yaşadığı satışlarla pazartesi günü 4680 seviyesini görmüştü. Sonra 4839 seviyesinden kapandı. Dün ise açılıştan güzel bir başlangıç yaparak 4984 kapattı. Peki bu, yani BIST'in yaptığı zirve sonrası bir teknik düzeltme miydi? Bunun cevabını hareketin devamında göreceğiz. Eğer 5065-5074 - 5117 ve 5137 sıralı dirençleri de aynı şekilde kırıp üstüne kapanış yaparsak cevap evet olacak.
Umarım öyledir. O zaman seçim öncesi daha önce gördüğümüz zirveleri yine görme şansını yakalarız. Bu sayede seçimlere nakit girmek isteyip de bunu yapamamış olanlar bir şans daha bulmuş olurlar. 4601 benim için de önemli bir destek olduğu için, düzeltmeye uygun bir hareket yaptık diyebilirim. Ama işlemlerin şekline bakınca ise, pek de teknik bir düzeltme hareketi gibi gelmedi bana. Çünkü aradaki desteklerde gelen alıcılar hemen karşılanıyorlardı. Dün de, başlangıçta satıcı olan kurumlar aynı bir gün evvel 4680 seviyesini gördükten sonra yaptıkları gibi, bir anda verdiklerini geri alıp genelde alıcı konumuna döndüler. Eğer bugün-yarın borsanın yükselmesine neden olacak bir haber çıkarsa o zaman konu değişir. Yoksa, sabit kurumlarla yapılan bu hareketleri çok güvenli bulmadığımı söylemek istiyorum. Neyse, sonuçta şimdilik tekniklere uygun bir tepki üreten BIST görüyoruz. Hareketlenen ve hareketli olabilecek hisselerin detaylı tekniklerini geceden paylaşmıştım inceleyebilirsiniz.
Otomotiv Mart'ta rekor satış gerçekleştirdi. Bunun nedenlerdinden birisi seçim sonrası kurlar ve faizlerde yaşanması beklenen yükseliş öncesi taleplerin öne çekilmesi olduğu ifade ediliyor. Benim de kur ve faiz artışları beklediğimi biliyorsunuz. Bu açıdan bakınca mantıklı bir gelişme olabilir. Ama eğer öyle ise, seçim sonrası bu beklentinin gerçekleşmesi halinde talep ve cirolarda düşüşler olacaktır. Yani yaşanan yükselişlerin devamı sınırlı kalabilir. Dirençlere bu gözle bakmakta yarar olabilir.
ABD Fabrika Siparişleri Beklentilerin Altında Kaldı!
Beklenti %-0.5 daralma iken %-0.7 daralma açıklanınca Dolar Endeksi DXY 101.4'e kadar düşüş yaşadı. Veri sonrası resesyon kesin görüşü karşı tepki olarak ons altında alım tepkilerinin yaşanmasına neden oluyor. Ons altında 1959$ üzerinde kalınması kalinde 2009$ - 2059$ ve 2070$ sıralı dirençleri var. 2026$ seviyesinde işlem gören ons için üstünde yer alan diğer iki direnç yakın vade sınırları olarak kalabilirler. Resesyon halinde ons altına yatırım tepkisi çok sınırsız olmaz. Ama teknik olarak ihtimali de bilmek lazım. 2070$ direnci geçildiği takdirde, 2150-2250$ seviyelerinin de hızla görülmesi beklenebilir. Dediğim gibi, ben şimdilik 2059$-2070$ dirençlerinin yakın üst dirençler olacağını düşünüyorum. FED'in yeni faiz artışları yapamayacak olması, piyasaya yeniden para vermeye başlayacak anlamı taşımayabilir. FED, bankacılık ve resesyon riski nedeniyle, enflasyondaki düşüş netleşmeden hızlı bir faiz indirim sürecine döner ve yeniden piyasaya likidite vermeye kalkacak olursa, bu durum enflasyonun yeniden artmasına neden olur. Diğer taraftan brent petroldeki yükselişler de zaten bir enflasyon riski yaratıyorken, üstüne bir de FED faiz indirimleri enflasyonun canlanmasını tetiklemiş olur. Bir süre daha bunun FED tarafından tercih edilmeyeceğini düşünüyorum.
ABD'deki olası bir resesyonun ons altında olumlu yansıması gibi ilk anda borsalarındaki yükselişin de devamlılığını uzun soluklu beklemiyorum. Çünkü eğer resesyona rağmen enflasyon daha öncelikli olursa, resesyona giren bir ekonominin şirket bilançolarında da bozulmalar yaşanacaktır. Bu durumda borsada satış baskılarını görebiliriz. Ama yeni bankacılık iflasları olursa, o zaman güvenli liman olarak görülen ons yükselişi sürecektir.
BIST'in yaşadığı bir düzeltme sonrası tepki ise, bugün yükselişin devamı gelir. Ama yaşanan bir düzeltmeden ziyade, seçim öncesi borsadan muhtelif sebeplerle çıkmak isteyen yatırımcılarsa, bugün ilk anda alıcılı başlasak da, devamında dünün kar realizasyonlarını görebiliriz. Bu yüzden lütfen temkinli olmayı bırakmayınız.
Açık öngörülerimdeki hisseler ve beklentilerim belli. Yeni öngörü serisine geçmek için, kırılması halinde çok daha derin satışların yaşanma riski olan 4500-4484 seviyelerini görüp, görmeyeceğimizi anlamak için bekliyorum. Eğer bu olursa, o zaman çok daha düşük fiyatlar görülür.
Ama sonuçta BIST ve hisseler ciddi iskontolu görüşümü koruyorum. Açık beklentilerimde değişiklik yok. Sorun seçim belirsizlikleri, KKM ve mevduat faizlerinin yukarı çekilmesinin baskıları diyorum.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_