Yabancı da Satışa Geçti!

31.03.2023 09:50
  •  A 

Yabancılardan da satış gelmeye başladı. Yabancı takası %28.41 düzeyine inmiş durumda. Dikkat ederseniz, bir hisseye alıcı gelince önce kısmi bir yükseliş yaşanıyor sonra ardından hemen satışlarla karşılanıyor. Sanki bir yerlere alıcıların gelmesini bekliyorlar yeterli adetler oluşsun hemen verelim diye. O nedenle de yeni alım öngörüleri vermek için biraz daha izlemede kalmak istiyorum. Endişem, eğer 4750 seviyelerin altına sarkarsa 4601 - 4484 civarındaki destekler çok önem kazanır. Böyle ortamlarda satışlar hisselerin primli olmasından kaynaklı gelmiyor. Farklı endişe ve risklerden satışı tercih ediyorlar görüşündeyim.

Bir tarafta borsaya alternatif yaratılıyor. Mevduat faizleri %30'lara dayandı. KKM'deki faiz üst sınırını kaldırdılar. Böylece her iki alanda da yatırımcıya enflasyon altında bile kalsa garantili bir faiz sağlanmış oluyor. Eğer seçimin öncesi ve sonrasından çekinen varsa verip, seçimden sonra gelip artık fiyatlar neyse oradan alırım diye satıyor olabilirler.

Seçimler sonrası iktidar da çıksa bu para politikası ile KKM'nin sürmesini çok zor görüyorum ki, muhalefet kazanırsa zaten kkm ve para politikasını sonlandıracağız diyorlar. Aynı şekilde Varlık Fonunu da lav edeceğiz dediler. Bu nedenle seçimler sonrası dövizde %15-%20 arası bir yükseliş yaşanması, bununla aynı anda da faizlerde bir artış yapılması söz konusu olabilir.

Bunların hepsinden öte, yıllardır bir şekilde haksız bir kazanç elde edenler varsa, bu kazançlarıyla da borsada istedikleri gibi işlemler organize ediyorlarsa, şimdi eğer iktidar değişirse, SPK, TCMB, kamu kurumlarının başındaki yöneticiler, kamu bankalarının üst kadroları değişecektir. Bir süre sonra da geçmişteki birçok manipülatif işlem, organizasyon incelemeye alınacaktır endişesi bu satışlara yöneltebilir. Siyasi iktidar değişimin kendilerine de dokunacağından çekinenler varsa, hazır mevduat faizi de artıyorken, kurlarda seçim sonrası çok olmasa da %20 civarları bir artış yaşanacaksa, bu riskleri taşımayıp, nakite dönmek istiyor olabilirler gibi geliyor bana.

Ama her şey düz mantıkla işlemez. Bir bakarsanız, şimdi veren yabancı fiyatların geldiği bir seviyede birden alıma geçer. Zaten geri alımlar da var. Bir anda tavanlayan hisseler de görebiliriz. Artık seçimlere kadar bu belirsizlik ve riskler içinde günlerimiz geçecek.

Ben dediğim gibi, yeni öngörüler için daha alt destekler görülür mü, hatta çok önem verdiğim 4484 civarına iner ve hatta orayı da kırar mıyız diye teknik çekindiğim için beklemede-izlemede kalmayı tercih ediyorum. Ama hisse bilanço ederlerinden ise endişem yok. Endişelerim gördüğünüz gibi farklı konulardan. 

Yabancı da bu ortamda, seçim olsun bitsin, kim kazanacaksa, politika değişiklikleri ne olacaksa göreyim sonra alıma karar vereyim diyecektir diye düşünüğüm için, şimdiden çok ciddi bir yabancı alımı başlamasını da beklemiyorum. 

Anlayacağınız seçime kadar maksimum %50 hisse, %25 faiz, %25 döviz posizyonu ile seçimi beklemek tedbirli bir davranış olabilir. Olası yeni alımlarınızda da, yükseliş tepkisi durduğu yerde hemen karı realize etmek doğru olacaktır diye düşünüyorum. Yoksa beğenmediğimiz kar yüzdeleri, sonra bir anda zarara dönebiliyorlar.

Ben seçimler sonrası bir iktidar değişimi olacağını öngörüyorum. Sonrasında çok ciddi politika ve kadro değişimlerinin de olmasını bekliyorum. Bunlar netleşince faiz ve döviz göreceği zirveden orta-uzun vade düşüşe geçecektir. Borsa ise gördüğü düşükten yeni bir yükseliş trendine girecektir diye düşünüyorum. Bu yükselişi de yabancı alımlarının da desteklemesini bekliyorum. 

İktidar kazanırsa ise, politika değişikliği yapmazlarsa, şimdiye kadar yaşadığımız tüm enflasyon, kur, kkm, cari denge sorunları sürmeye devam edecektir diye düşünüyorum. Yerli-yabancı fon yöneticlerini yeniden borsaya çekmenin yolu kur-faiz politikasını yeniden enflasyona göre düzenlemekten geçiyor görüşündeyim. Ama tabi piyasanın itibar edeceği kadroları da iş başına getirmeleri şartı ile! Bunu yaparsa iktidar seçilince de, bir süre sonra alımlar başlar. Ancak aldıkları kararları nedensiz tam tersine çevirebildikleri, yine kendi seçtikleri tüm kadroları bir anda görevden alıp, tam tersi görüşteki kadroları göreve getirebildikleri için yeniden iktidarın kazanması yabancı açısından çok cazip olmayacaktır diye de düşünüyorum.

Her ne olacaksa, ülke bizim. Bizim ve ülkemiz için hayırlısı neyse o olsun diyorum. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.03.2023
    09:31

    Dün güne bir önceki günden destek kırarak başlamış olan BIST 4752 seviyesine kadar inmişken, aynı şekilde 4501 düzeyine inen bankacılık endeksindeki alımlarla toparlanması sayesinde 4943 seviyesinden kapanış yaptı. Xabank da 4687 kapattı. Kısacası BIST'de 4600-4500 seviy... Devamı »

  • 29.03.2023
    09:26

    Maalesef bir süredir BIST için teknik ve temel nedenlerle olabilecek düşüşler konusunda uyarmaya çalıştığımı görüyorsunuz. Çünkü 21 yıllık iktidarın değişmesinin yabancıdan öte, çok farklı nedenlerle yerli satış baskılarının oluşmas... Devamı »

  • 28.03.2023
    09:27

    Çok önemli bir seçime giriyoruz. Sandıktan kazançlı çıkacak adaya göre, seçim öncesi ve seçim sonrası farklı fırsatlar ve riskler mevcut. Bu nedenle çok defa tekrarladığım bir uyarıyı bir kez daha yazmak istiyorum! O da, seçim so... Devamı »

  • 27.03.2023
    09:11

    Yurt dışında bankalar batıyor, borsalar düşüyor-çıkıyor BIST düşerken tamam ama çıkarken aynı şekilde ayak uydurmuyor. Varlık fonu ve şirketlerin geri alımlarına rağmen endeks 5000 desteğinden hala çok uzaklaşabilmiş değil. Cuma kapanışı da 5031 seviyesinden kapan... Devamı »

  • 24.03.2023
    09:21

    TCMB haftalık politika faizlerine dokunmayarak %8.50 seviyesinde sabit bıraktı. BIST ne yapacağı konusuna karar veremezken bankalarda yaşanan alımlar, hisse bazlı yükselişleri de beraberinde getirdi. BIST bu sayede 5061 seviyesinden kapanmış oldu. Gece çok sayıda hisse tekniğini paylaştı... Devamı »