Bankalar İmdada Yetişti!

30.03.2023 09:31
  •  A 

Dün güne bir önceki günden destek kırarak başlamış olan BIST 4752 seviyesine kadar inmişken, aynı şekilde 4501 düzeyine inen bankacılık endeksindeki alımlarla toparlanması sayesinde 4943 seviyesinden kapanış yaptı. Xabank da 4687 kapattı. Kısacası BIST'de 4600-4500 seviyelerine doğru düşüşten dün banka hisseleri sayesinde kurtulduk. Ama 4980, hatta 5074-5117 seviyesinin üstüne çıkamazsa BIST için riskler bitti diyemem. Ama en azından dün bu riski savuşturmuş olduk.

Yoksa görüyorsunuz satışlar genele yayılınca hisseler nasıl sert kayıplar yaşayabiliyorlar. İşte tam da bu nedenle, yazdığım uyarılarıma sağmen satıp çıkmak doğru diyemediğimi, hisselerin ederleri yüksek olduğu için, her an bir anda tavana bile gidebilecek alımların yaşanabileceğini, bu nedenle seçim sonrasını göze almak gerektiği uyarılarını yapıyorum. Ama tabii iki gün evvel tüm hisselerde nakite dönmüş olanlar, dün bir ara yaşanan endeks eksilerindeyken ciddi şekilde alttan geri alma imkanı bulmuş olacaklardı. Böylece üstten verip, alttan yerine koyarak maliyetlerini azaltmış olacaklardı. Ama bunun garantisi yok ki. Bu niyetle zararda oldukları hisselerde satış yapanlar, dün kapanışta olduğu gibi alımlar gelecek olursa, zararla hisselerini kaçırmış olurlar. Şu seçimler bir an önce olsa bitse de, biz de bu hesaplardan, risklerden kurtulup, normal bir borsa sürecine yeniden başlayabilsek.

DD Tablomuzda bazen daha çok, bazen ise daha az hisse görüyorsunuz. Nedeni, diğerlerinin her iki yöne de ihtimallerinin güçlü olmasından kaynaklanıyor. Zaten nasılsa önceki gün paylaşımlarında mevcut teknikler hala geçerli olduğu için, ekstra dikkat çekenleri paylaşmakla yetiniyorum. Hisselere özel baktığınız zaman hissenin kodunu yazarak filtreleme yaparsanız, önceki gün paylaşımlarını da listelenmiş olarak görmüş olursunuz.

Bu günlerde benzer şekilde yükseliş, düşüşler görülmeye devam edecektir. Yani dün iyi kapandı derken satışların, önceki gün kötü kapandı derken dün olduğu gibi alımların geldiğini görebiliriz. Endeksin kopup gitmesini şimdilik beklemiyorum. Ancak Varklık Fonu gibi, bir el ısrarlı alımları ile endeksi seçimler öncesinde yukarı çekebilir. Bunun da çok riskler yarattığını söyleyebilirim. Satmak isteyenlere fırsat verir. İstedikleri satışları yapanlar, daha sonra ilgili hisseleri desteklemekten vazgeçip, düşmesi için baskılamaya başlarlar. Kısacası seçime kadar süreç böyle olacaktır. Zaman zaman karlı hale geldiğiniz zaman, satışları gördüğünüz yerde karı realize edip, olası bir düşüşte yeniden pozisyon açmayı düşünmek de bir tedbir olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.03.2023
    09:26

    Maalesef bir süredir BIST için teknik ve temel nedenlerle olabilecek düşüşler konusunda uyarmaya çalıştığımı görüyorsunuz. Çünkü 21 yıllık iktidarın değişmesinin yabancıdan öte, çok farklı nedenlerle yerli satış baskılarının oluşmas... Devamı »

  • 28.03.2023
    09:27

    Çok önemli bir seçime giriyoruz. Sandıktan kazançlı çıkacak adaya göre, seçim öncesi ve seçim sonrası farklı fırsatlar ve riskler mevcut. Bu nedenle çok defa tekrarladığım bir uyarıyı bir kez daha yazmak istiyorum! O da, seçim so... Devamı »

  • 27.03.2023
    09:11

    Yurt dışında bankalar batıyor, borsalar düşüyor-çıkıyor BIST düşerken tamam ama çıkarken aynı şekilde ayak uydurmuyor. Varlık fonu ve şirketlerin geri alımlarına rağmen endeks 5000 desteğinden hala çok uzaklaşabilmiş değil. Cuma kapanışı da 5031 seviyesinden kapan... Devamı »

  • 24.03.2023
    09:21

    TCMB haftalık politika faizlerine dokunmayarak %8.50 seviyesinde sabit bıraktı. BIST ne yapacağı konusuna karar veremezken bankalarda yaşanan alımlar, hisse bazlı yükselişleri de beraberinde getirdi. BIST bu sayede 5061 seviyesinden kapanmış oldu. Gece çok sayıda hisse tekniğini paylaştı... Devamı »

  • 23.03.2023
    11:59

    NOT: Yazıyı 09:43'de yanlışlıkla ilk önce duyuru paneline yollamışım! ECB 50, FED 25 baz puanlık artış yaptı. Her iki merkez bankasının başkanı da enflasyon vurgusunu tekrarladılar. Önceliklerinin enflasyon olduğunu söylerek faiz artışlarını yaptılar. Sadece, son gelen veriler... Devamı »