Artan Faizler Baskı Yaratıyor!

04.04.2023 09:50
  •  A 

Geçen yıl KKM uygulamasında politika faizi üzerine +3 puan sınırı varken, KKM'den çözülme riski artınca faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu durum seçime giden ülkemizde, olası seçim risklerini almak istemeyenlerin borsadan KKM'ye yönelmesine neden oluyor. Dövizde olası yükseliş bekleyenlerin ve bu arada da olası kur düşmesi halinde faiz almak isteyenlerin alternatif adresi KKM daha cazip hale gelmiş durumda. Aynı anda %30'ları geçen mevduat faizi de başladığı için borsanın şu an ciddi bir faiz rakibi var diyebiliriz.

Bu durumun seçime kadar böyle sürecek gibi duruyor. Baskı ile kurları tutmak isterken adım adım yükselen bir kur var. Kurda azar azar da olsa yükseliş, aynı anda faizlerde de yükseliş yaşanıyor olması bankaların gelirlerinde geçen yıla göre daralma yaratacaktır. Bu daralma seçimden sonra da faiz ve kur zirve yapana kadar sürecektir. Her iki alanda, yani kur ve faizde zirveler görüldükten sonra ise, o seviyelerden yapılan tahvil yatırımları ve döviz sendikasyon borçlanmaları sonrasında kur ve faiz düşüş trendine girecek olursa bankaların o vakte kadar yaşayacakları tahvil-döviz pozisyon kayıplarını telafi etmeye başlayacaktır. Yani bankalarda 9 aylık bilançolar asıl önemli olacaktır. Üçüncü çeyrek bilançolarda yeniden toparlanmaları görebiliriz. 

Ama hemen belirteyim, sonuçta bankacılık karlarında seçim sonrasına kadar daralma riskleri olsa da, bankalar mevcut karlarına göre çok ciddi iskontolar içerdikleri için, eğer seçim sonrası yapılması gereken politika değişiklikleri gerçekleştirilirse yeniden gelmeye başlayacak olan yabancı fonlar için bankalar yine hedef sektörlerin başında gelecektir. Şu an için de bankalar diğer bir çok sektöre göre görmüş oldukları zirvelerden çok uzaklaşmış değiller. Bu sözlerim tabii özel sektör bankaları için geçerli. Kamu bankalarından seçim sonrası gelişmeleri görene kadar uzak durmayı tercih ediyorum.

Maalesef enflasyon yıllık bakınca her nekadar %50'lere düşmüş gibi görülse de, 12 aylık ortalamalar olarak bakınca hala %70'lerde bulunuyor. Buna rağmen kurlarda uygulanan baskı ihracat rekabetinin düşmesine ve cari denge açığının da her geçen süre daha da artmasına neden oluyor. Kısacası KKM uygulaması amaçlandığı etkiyi, faydayı göstermekten çok uzak olduğu gibi, hazine için de ayrıca bir faiz yükü yaratmış durumda.

İşte bu ortamda BIST ara ara toparlanmaya çalışsa da, maalesef değer kaybetmeye devam ediyor. Yakın destekler olan 4601 ve 4500, hatta 4484 de diyebiliriz. Bu destek seviyeleri çok önemli. Bu seviyelere yaklaşan BIST, her an yukarı tepkiler üretebilir. Ama seçimler bitmeden bunun tepkiyi geçmesini ve yükseliş trendine dönmesini beklemiyorum. Teknik bakınca verdiğim destek seviyeleri stochasticler açısından aşırı satım bölgesinde. Yani alıma uygun yerler. Ama seçimle ilgili belirsizlik ve riskler nedeniyle bir şekilde bu destekleri de kıracak olursak, satışların çok can yakabilecek boyuta inme riskleri de var. Umarım bu yaşanmaz. Hisselerin ederlerine göre değil de, piyasa risklerine göre baskılanıyor olması bizi de oyun dışı bırakıp, seyirci haline düşürüyor. Kısacası seçim bitene dek, kesinlikle krediden uzak durmalı. Borsa pozisyonu maksimum %50 olmalı. Kalan %50 de, kur ve faiz yatırımı olarak tutulursa daha temkinli bir davranış olabilir.

ABD'de de Resesyon Sinyalleri Geliyor!
              ABD'de bir tarafta imalat sanayi endeksi beklentilerin altında kalarak resesyon sinyalini güçlendirirken, diğer tarafta ise OPEC+ ülkelerinin petrol üretiminde kesinti kararı alması da enflasyon artışı baskısı yaratıyor. Bu nedenle faiz artışları bitecek diye bekleyenler alım yönünde düşünürken, enflasyon yeniden artarsa endişeleri yükseliş beklentilerini baskılıyor.

Ama BIST dışarıdaki gelişmelerden bir süredir ayrışmış durumda. Seçime özel fiyatlamalar yüzünden negatif ayrışma, düzeltme sürüyor. Bir an önce bus süreç bitse de, biz de daha keyifli günlere dönsek. Ama teknik olarak baskının sürmesini daha güçlü bir ihtimal olarak görüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.04.2023
    09:38

    Maalesef seçimler bitip, kim kazanacaksa sonrasında alacağı kararları, açıklayacağı kadroları duyana kadar BIST'de huzur pek olmayacak gibi duruyor. Görüyorsunuz yabancı da, yerli de satış yapıyor. KKM'de faiz sınırı kalktı. KKM faizi %25'e, mevduat faizi %30'... Devamı »

  • 31.03.2023
    09:50

    Yabancılardan da satış gelmeye başladı. Yabancı takası %28.41 düzeyine inmiş durumda. Dikkat ederseniz, bir hisseye alıcı gelince önce kısmi bir yükseliş yaşanıyor sonra ardından hemen satışlarla karşılanıyor. Sanki bir yerlere alıcıların gelmesini bekliyorlar yeterli adetler oluşsun ... Devamı »

  • 30.03.2023
    09:31

    Dün güne bir önceki günden destek kırarak başlamış olan BIST 4752 seviyesine kadar inmişken, aynı şekilde 4501 düzeyine inen bankacılık endeksindeki alımlarla toparlanması sayesinde 4943 seviyesinden kapanış yaptı. Xabank da 4687 kapattı. Kısacası BIST'de 4600-4500 seviy... Devamı »

  • 29.03.2023
    09:26

    Maalesef bir süredir BIST için teknik ve temel nedenlerle olabilecek düşüşler konusunda uyarmaya çalıştığımı görüyorsunuz. Çünkü 21 yıllık iktidarın değişmesinin yabancıdan öte, çok farklı nedenlerle yerli satış baskılarının oluşmas... Devamı »

  • 28.03.2023
    09:27

    Çok önemli bir seçime giriyoruz. Sandıktan kazançlı çıkacak adaya göre, seçim öncesi ve seçim sonrası farklı fırsatlar ve riskler mevcut. Bu nedenle çok defa tekrarladığım bir uyarıyı bir kez daha yazmak istiyorum! O da, seçim so... Devamı »