Hobilerinizi Öne Çıkartın!

03.04.2023 09:38
  •  A 

Maalesef seçimler bitip, kim kazanacaksa sonrasında alacağı kararları, açıklayacağı kadroları duyana kadar BIST'de huzur pek olmayacak gibi duruyor. Görüyorsunuz yabancı da, yerli de satış yapıyor. KKM'de faiz sınırı kalktı. KKM faizi %25'e, mevduat faizi %30'ların üstüne çıktı. Buna rağmen kurlarda her gün adım adım yükseliş de sürdüğü için, piyasalarda tedirginlik hakim iyice. Hisselere desteklerde diye alıcı gelse bir anda satışlar yağıyor. Sanki satmak için alıcı kolluyor herkes.

Opec Mayıs ayından itibaren günlük 1 Milyon varil üretimde indirim kararı aldı!
              ABD ve AB'de yaşanan bankacılık krizinin piyasaları olumsuz etkileme beklentisi artmış durumda. Gelişmiş ülkelerde kaçınılmaz bir resesyona gidilmesi bekleniyor. Böyle olursa, petrolde resesyon düşüşleri gelmeden üretimde indirim yaparak önden davranmış oldular. Eğer ekonomilerde resesyon oluşursa, Mayıs başında bu üretim kısıntılarını göreceğiz. Ama ekonomiler resesyona girmezse, bu takdirde alınan üretim kısıntıları tam uygulanmayabilir. Suudi Arabistan da, Mayıs başından itibaren 500 Bin varil üretim kesintisi yaparak kararı destekleyeceğini açıkladı. Bir anda sürpriz şekilde alınan bu karar Petrolde fiyatların bir anda 5 $ artmasına neden oldu. Brent petrol 85$'a dayandı. Eğer 86.5$ seviyesini de aşacak olursak, 90-92 $ fiyatlarını da görme riski teknik olarak var. Ama 80$'da bir gap kaldığını da belirtmek istiyorum.

Anlayacağınız, zaten başımızda seçim risk ve belirsizliklerinin baskıları varken, üstüne dışa bağımlı olduğumuz en önemli ithalat kalemimizde yaşanan bu fiyat artışı gelişmesi, maalesef bize enflasyon ve yeni zamlar olarak yansıyacaktır.

İşte bu nedenle bu dönem BIST dışındaki işlerinize, hobilerinize ağırlık vermeye çalışın. Çok tatsız bir süreçteyiz maalesef. Hisselerin ederleri değil, piyasada oluşan çekinceler, korkular, gelişmeler fiyatlanacak gibi duruyor. Böyle ortamlarda satıcı ağırlıkta olur. O zaman da alıcı azalır. Fiyatlar satanların baskıları ile ederleri ile ilgisi olmadan düşerler. 

Eğer orta-uzun süreleri göze alıyorsanız, düştükçe bilanço ederi yüksek hisseleri toplamak sonrası için ciddi kazanç kaynağı olur. Ama öncesinde kurda ve faizde de artış riski alternatif bir kazanç yeri olacağı için, borsaya ilginin artması mecburen seçim sonuçlarına bağlı olacak gibi duruyor. 

Aslında dış borsalarda iki haftadır yükseliş yaşanıyor. Ama maalesef BIST seçim belirsizlik ve gelişmeleri yüzünden negatif ayrışıyor. Bu dönem yeni öngörülerim oldukça azalacaktır. Bir öngörü eklediğimizde, ilk anda tepki görsek de, sonrasında satıcılar geliyor hemen. Demek ki, henüz erken. Seçimlere iyice yaklaşalım o zaman öngörülerimizi daha arttırırız.

Hepinize iyi bir hafta ve bol kazanç dilerim. Ama bugünler çok kazançtan ziyade, az kayıplarla atlatılması daha önemli olan günler diyebilirim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.03.2023
    09:50

    Yabancılardan da satış gelmeye başladı. Yabancı takası %28.41 düzeyine inmiş durumda. Dikkat ederseniz, bir hisseye alıcı gelince önce kısmi bir yükseliş yaşanıyor sonra ardından hemen satışlarla karşılanıyor. Sanki bir yerlere alıcıların gelmesini bekliyorlar yeterli adetler oluşsun ... Devamı »

  • 30.03.2023
    09:31

    Dün güne bir önceki günden destek kırarak başlamış olan BIST 4752 seviyesine kadar inmişken, aynı şekilde 4501 düzeyine inen bankacılık endeksindeki alımlarla toparlanması sayesinde 4943 seviyesinden kapanış yaptı. Xabank da 4687 kapattı. Kısacası BIST'de 4600-4500 seviy... Devamı »

  • 29.03.2023
    09:26

    Maalesef bir süredir BIST için teknik ve temel nedenlerle olabilecek düşüşler konusunda uyarmaya çalıştığımı görüyorsunuz. Çünkü 21 yıllık iktidarın değişmesinin yabancıdan öte, çok farklı nedenlerle yerli satış baskılarının oluşmas... Devamı »

  • 28.03.2023
    09:27

    Çok önemli bir seçime giriyoruz. Sandıktan kazançlı çıkacak adaya göre, seçim öncesi ve seçim sonrası farklı fırsatlar ve riskler mevcut. Bu nedenle çok defa tekrarladığım bir uyarıyı bir kez daha yazmak istiyorum! O da, seçim so... Devamı »

  • 27.03.2023
    09:11

    Yurt dışında bankalar batıyor, borsalar düşüyor-çıkıyor BIST düşerken tamam ama çıkarken aynı şekilde ayak uydurmuyor. Varlık fonu ve şirketlerin geri alımlarına rağmen endeks 5000 desteğinden hala çok uzaklaşabilmiş değil. Cuma kapanışı da 5031 seviyesinden kapan... Devamı »