Döviz Baskılarla Ne Kadar Tutulur?

10.04.2023 09:02
  •  A 

Açıkçası çok zor bir durum bu. Görüyorsunuz, Eximbank kredisine ulaşmak için TL taşıma, döviz bozma baskıları, zorunlu karşılıklarda TL taşıma oranlarına uymayanlara daha yüksek karşılık getirilmesi, yüksek komisyon şarj edilmesi, kurumlara günlük Dolar alım limitlerinin devamlı düşürülmesi vb.tedbirler uygulanmasına rağmen, cari açık devamlı arttığı, Swapları da mahsup ettiğimiz zaman çok yüksek bir eksi rezerv sorunumuz olduğu için dövize yönelişe engel olunamıyor. Bu durum daha ne kadar sürebilir? Cevap çok uzun sürmez ama seçime kadar her şekilde dövizin kontrol altında tutulmak istendiğini görüyoruz. 

Seçim bittikten sonra faizlerdeki enflasyondan daha düşük faiz politikası sürdürülecekse ya kambiyo rejimi değişecektir, ya da para politikasında eskinin Ortodoks uygulamalarına geri dönülmek zorunda kalınacaktır diye düşünüyorum. Yani kim gelirse gelsin faizleri arttırmak zorunda kalacaktır görüşündeyim. 

Yapılan bir çok baskıya rağmen dövizi tutmayı başaramadıkları için, vadesi biten KKM yatırımcıları dövize yönelmesin diye politika faizi+3 puan sınırı olan faizde sınır kaldırıldı. faiz %25-%28 seviyelerine erişmiş durumda. Aldığımız döviz borçlarda da faiz %9'lara ulaşmış durumda. Ee, hani faize karşı olarak bu uygulamayı yapıyorduk? Maalesef faizler çok daha yüksek seviyelere geldiler. Üstüne uygulamaya geçildiği zaman sahip olduğumuz %17.75 enflasyon ve 8.50 TL civarı kur seviyeleri de katlanmış durumda. Bakalım yanlış yaptık diyen çıkacak mı göreceğiz! Ama hatayı üstlenmeseler de bu düzenin bu şekilde sürdürülmesinin ülkeye maliyeti her geçen gün daha da artıyor. Yeni bir enflasyon dalgası her şeyi altüst edeceği gibi, ödemeler dengesinde vadesi gelen borçların ödenmesinde de sorunlar yaratır.

Seçimlere çok kısa bir süre kaldığı için iktidarın elinden geldiğince mevcut politikatı koruyacağı görüşündeyim.

Bu durumda tedbirli davranayım, olur da seçimler sonrası faizler ve dövizde artış söz konusu olursa diyenler için, kredi sıfır, Maksimum %50 hisse, %25 aylık mevduat, %25 de döviz pozisyonu oluşturulabilir. 

Ama derseniz ki, iktidar değişimi halinde para politikası değişimi bir süre sonra yabancı fonları ülkeye çekmeye başlamaz mı? Zaten bunun olmasını beklediğimi yazıyorum. Ama iktidar değişirse, ya da iktidar yeniden seçilir ama para politikalarında normal uygulamalara dönerse. Bu durumda, belki ilk anda geçici faiz ve döviz artışı görebiliriz. Hatta belki de hisselerde olası iktidar değişimini beğenmeyenlerin satış baskıları da söz konusu olabilir. Ama sonrasında orta-uzun vade de çok ciddi fon girişlerinin başlamasını beklediğimi defalarca yazdığım için zaten biliyorsunuz. Bu durumda, ''ben artacak faiz, dövize aldırmam nasılsa hisseler fazlası ile düştü. Ek düşüş riskleri olsa da, buralardan düştükçe hisse toplarım. Nasılsa seçimlerden sonra ciddi artışlar başlayacaktır. O zaman arada döviz ya da faizden kaçırdıklarımı fazlası ile kazanırım'' diyorsanız ki, benim görüşüm de bu yönde zaten. O takdirde hisseleri düştükçe toplamaya devam edebilirsiniz. 

Hangi hisseleri alacağınız konusunda, benim bilanço beklentilerim iyi olanları geçen hafta yeniden revize ettiğim beklenti yazımın içeriğinde bulabilirsiniz. Teknikleri uygun olanları da zaten sürekli paylaşıyorum zaten. Ek alımları seçimlerden sonraya bırakacağım diyorsanız, bu da gayet normal bir düşüncedir. Ama arada gördüğünüz gibi listelerde yer alan hisselerde bir anda sert yükselişler de yaşanabiliyor. Çünkü şirket geri alımları ciddi şekilde sürmeye devam ediyor. 

Kısacası karar sizin, ya paranızı üçe bölüp seçim sonunu hedefleyeceksiniz, ya da ben hisseleri şu an bile ucuz görüyorum diyorsanız arada oluşacak kur faiz seviyelerine aldırmadan düştükçe hisseleri almaya devam edeceksiniz.

FED ve ECB'den Faiz Artışları Sürebilir!
              Ben zaten bu görüşteyim ve bu uyarıları yapıyorum biliyorsunuz. Geçen hafta sonu gelen veriler FED'in faiz artışlarına devam edeceği beklentilerini arttırmış durumda. Bu nedenle ons'da kısmi geri gelmelerin yaşandığını, endekslerin de baskılandığını görüyoruz.

NOT: Teknik paylaşımlarımı hisse bazında takip edin. Bu nedenle hisse filtreleri yaparak bakınız. Önceki günlerdeki paylaşımları hala geçerli olan hisseleri aynı tekrarlar olmasın diye bir kez daha listeye koymuyorum. Ama tekniklerinin geçerli olduğunu biliniz. Bu nedenle cuma ve bugün yaptığım paylaşımları birlikte dikkate alınız.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.04.2023
    09:44

    Bugün güne geç başladım. Çok geç yattığım için Ramazan artık yoruyor sanırım. Ee, yaşlanıyoruz devamlı. 60'a 3 basamak kaldı. İzmir'de iki gündür yağan yoğun yağmur bugün de var diye görülüyordu ama, hava açılmış. Yağ... Devamı »

  • 06.04.2023
    09:13

    Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ortak yayınla birçok tv kanalına yaptığı canlı bağlantıda, Mehmet Şimşek organizasyonunda yeni bir ekonomi ekibi kurulduğunu söyledi. Benim anladığım, mevcut ekonomi politikalarının ülkeye yaşattığı fatura artık iktidar tarafından da görüld&u... Devamı »

  • 05.04.2023
    09:43

    BIST 5500 seviyesinden Mart başından itibaren yaşadığı satışlarla pazartesi günü 4680 seviyesini görmüştü. Sonra 4839 seviyesinden kapandı. Dün ise açılıştan güzel bir başlangıç yaparak 4984 kapattı. Peki bu, yani BIST'in yaptığı zirve sonrası bir... Devamı »

  • 04.04.2023
    09:50

    Geçen yıl KKM uygulamasında politika faizi üzerine +3 puan sınırı varken, KKM'den çözülme riski artınca faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu durum seçime giden ülkemizde, olası seçim risklerini almak istemeyenlerin borsadan KKM'ye yönelmesi... Devamı »

  • 03.04.2023
    09:38

    Maalesef seçimler bitip, kim kazanacaksa sonrasında alacağı kararları, açıklayacağı kadroları duyana kadar BIST'de huzur pek olmayacak gibi duruyor. Görüyorsunuz yabancı da, yerli de satış yapıyor. KKM'de faiz sınırı kalktı. KKM faizi %25'e, mevduat faizi %30'... Devamı »