Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ortak yayınla birçok tv kanalına yaptığı canlı bağlantıda, Mehmet Şimşek organizasyonunda yeni bir ekonomi ekibi kurulduğunu söyledi. Benim anladığım, mevcut ekonomi politikalarının ülkeye yaşattığı fatura artık iktidar tarafından da görüldü. Bu nedenle uygulanan politikalar yeniden değişecektir. Bunun için ekonomide güven verecek yeni bir ekip kurulması ve seçim öncesinde olası politika değişimleri de açıklanacaktır görüşündeyim.
Ama açıklamada ifadelere bakınca, M.Şimşek direk işin içinde yer almayabilir. Dışarıdan bir ekip oluşumunu organize ediyor gibi anladım. Yani bir nevi danışman olacak. Her şekilde uygulanan para-ekonomi politikalarının değişimi şart. Mevcut ekiple yapılırsa yeterince güven vermez. Çünkü Ortadoks politikalara inanmayan mevcut ekip, olası değişimi çok istekli uygulamayacaktır. Ekip ve politika değişimi olmadan da, M.Şimşek'in bu yapıyla anılmayı istemeyeceğini düşünüyorum. Bu yüzden bayram sonrası ekonomi kadrolarında ciddi değişimleri duyabiliriz.
Eğer iktidar tarafından da muhalefetin değişime gidileceğini söylediği ekonomi, para politikalarında değişim tablosu verilirse, bunun da M.Şimşek gibi içeride, dışarıda olumlu tepki yaratacak bir ekiple yapılacağı açıklanırsa, bu durum yabancı yatırımcının BIST ve Türkiye'ye ilgisini seçim öncesine de çekebilir. Umarım bu yapılır. Yoksa 2021 sonunda başlatılan tüm dünyanın ekonomi ve iktisat kuramlarına ters uygulamalarla ülkeye yaşatılan tablonun sürdürülebilirliği yok. Ama tabii, bu değişim açıklansa da, istikrar konusunda şüpheler uzun süre yine sürecektir. Nağci Ağbal sonrası bir anda tüm kadrolar ve politikalar ters yüz edildiği için, şimdi vaat edilen sözlere hep bir kuşku duyulacaktır.
Diğer taraftan yurt dışında resesyon sinyalleri sürüyor. Şimdi herkes resesyon halinde FED faiz artışı yapamaz ve çok geçmeden temmuz gibi faiz indirimleri başlar diye düşünüyor. Evet bu olabilir. Ama sakın unutulmasın ki, bu şekilde bir değişim aslında ekonominin içine düştüğü sıkıntıların ilan edilmesi olur. ABD'de gayrimenkul alanında da olumsuz sinyaller geliyor. Tahvilde getiri eğrisi tersine dikleşiyor. Yani normalde uzun vadeli tahvillerin getirisi daha yüksek olması gerekirken, kısa vadeli tahvil getirileri uzun vadeyi geçmiş durumda. Bu tabloların sonu ciddi bir finansal soruna çıkar. Bu da ABD şirketlerinin ve dolayısı ile borsalarının üzerinde ciddi bir düşüş riski potansiyeli demek olur. Yani bir anda yeni bir dış borsa satış baskısının başladığını görebiliriz. Artık kötü verilerin de kötü fiyatlandığını görmeye başladık. O yüzden FED faiz arttıramaz diye her şeyin bir anda borsalara yarayacağı gibi bir algının her zaman doğru olmayacağını bilmenizi isterim.
Ama bu yöndeki endişeler, piyasada olası finansal-ekonomik daralma ve resesyon riskleri yanında yine iflasları getirecek olursa, bu ons altında 2059$-2070$ zirvelerinin kırılmasına neden olabilir.
Depremin boyutunu GSYH'nin %4-%5'i civarı olur diye düşünürken, afet bölgesine dahil edilen yeni şehirleri ve hesaplamaları görünce faturanın GSYH'nın %10-%12'sini bulacağı görülüyor. Yani 100 Milyar$ çapında büyük bir gedik. Bir tarafta seçim için aşılan bütçe, diğer tarafta her ay artan cari açık da dikkate alınırsa ekonomi-para politikalarında değişim şart olacaktır. Yoksa bu kurları tutmak mümkün olmaz. Bu da yeniden enflasyon artışının başlaması demek olur.
Neyse, kısacası BIST seçimden kim çıkarsa çıksın yeniden öne çıkacaktır görüşündeyim. Ama öncesinde faizlerin mevduat ve kkm'de ciddi artmış olması nedeniyle, orada garanti bir getiri var diye, seçim sonrası görülene kadar yerli yatırımcının satış baskısı sürebilir. Yabancı da politika değişimlerinin ilanını ya da seçim sonunu görmek için izlemede kalmaya devam edebilir. Bu yüzden BIST birkaç kurumun oyun sahası olmaya devam edecektir. Bir anda alıma geçen bu kurumların, sonrasında aynı şekilde satışa geçebildiklerini dün de gördük. İşte ben de bundan endişe ettiğim için Mart başından beri yaşanan düşüşün teknik bir düzeltme olup-olmadığına düne ait beklenti yazımda dikkat çekmiştim. Düne ait yazımdaki endişelerim doğru çıktı. Dün günün çoğunu artı götüren endeks sonrasında 2-3 kurumun iki gün aldıklarını dün geri vermeleri ile yeniden eksi kapattı.
Her şekilde seçimleri beklemek zorunda kalacak gibi duruyoruz. Ama endeks ve hisselerin çok ciddi potansiyeller taşıdığını biliniz. Açık çok sayıda öngörümde yer alan hisseler için beklentilerimi zaten görüyorsunuz. Daha da düşmüş fiyatlardan açık öngörülerde yer alan hisseleri alabilirsiniz. Ben ise, yeni bir öngörü serisine başlamak için 4601-4484 civarında yer alan destek seviyesinin ne denli sağlam olduğunu görmeyi bekliyorum. Eğer sağlam çıkar da yükselişe geçersek, zaten açık öngörülerimizde bu hisseler var. Ama bu destekleri de kıracak olursak, o zaman çok daha ciddi bir fiyat geri gelişleri yaşanır ki, olursa o seviyelerde seçim öncesi son alım öngörülerimi yapmayı düşünüyorum.
İzmir'de Çok Yoğun Bir Yağış Var!
Adeta göz gözü görmüyor. Zaman zaman doluya dönüşen yoğun bir yağış var. Barajların dolması açısından bu yağışlar çok iyi, ama bir anda bu denli yoğun olunca, maalesef sel oluşuyor. Birçok ürüne de ciddi zarar veriyor. Doğanın da dengesini bozduğumuz için bu tabloları çok yaşayamaya başladık.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_