Takibimdeki İyi Bilançolu Hisseler!

07.04.2023 09:44
  •  A 

Bugün güne geç başladım. Çok geç yattığım için Ramazan artık yoruyor sanırım. Ee, yaşlanıyoruz devamlı. 60'a 3 basamak kaldı. İzmir'de iki gündür yağan yoğun yağmur bugün de var diye görülüyordu ama, hava açılmış. Yağmurun izi kalmamış. Güzel güneşli bir gün başlangıcı var.

Neyse, biz hemen kısa bir yazı ile güne başlayalım. Seçim öncesi düşüncelerimi, çekincelerimi biliyorsunuz. O nedenle temkinli duruşum sürecek. Ama arada bazen bir-iki yeni öngörü de girebilirim. Bazen elim tam gidiyor, ama sonra gelen satışları görünce duruyorum. Çünkü kendileri dışında alıcıları görünce alınan hissenin bir anda satışa ve eksiye döndüğünü görüyoruz.

Ama bilançosuna göre çok iskonto içeren hisseleri bir kez daha yazayım ki bilginiz olsun. Bu hisselerin çoğunda daha yüksek fiyatlı teknik öngörülerimiz var. Bazıları uzun vadeli listemizde de bulunuyor. Bilanço değerlendirmelerimizde de yer alıyorlar. Daha önce de paylaştığım yazımdan kesitle birlikte bu hisselere yeniden değinmek istiyorum. Bu hisseleri seçim riskleri nedeniyle düşme risklerini göze alıyorsanız bu ve altındaki fiyatlardan alabilirsiniz. 

Öncelikle riskleri olsa da, seçim sonrası yabancı girişlerinin politika değişimleri sonrası başlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle özel sektör bankalarımızı, aghol, alark, gsdho, kchol, sahol, tkfen başta holdingleri, petkm, aygaz, tuprs, mercn, kords, aksa, alkım, alka, klkım gibi petro-kimyaları, acsel, aztek, parsn, toaso, doas, froto, cemts, eregl, egser, ızmdc, krdmr, cımsa, golts, akcns, algyo, ayen, angen, bntas, asels, deva, enjsa, ındes, ısmen, orge, odas, pgsus, thyao, prkme, sokm, tlman, bızım, tukas, kervt, ktskr, sıse, usak, yatas, bossa, rtalb,  gibi aklıma ilk gelen şirketleri teknik zamanlamaları ve gelen, gelecek bilançolarına göre önceliklemeyi doğru buluyorum. Yazdığım hisselerde daha az iskonto içerenler olabilir. Ya da listede olması gerektiği halde unuttuklarım. Mesela yenilebilir enerji sektörü çok iyi büyüyor ve bu tüm dünya için de devam edecek. Bu alanda esen, naten, magen ciddi büyüme gösteren şirketler. Ama onlarda değer hesaplamasında zorlanıyorum. Bir de şu an çok ciddi büyüme gösteren benzer şirketler için, acaba bir iktidar değişimi sonrası zorluklar çıkacak mı bunu bilemiyorum. Yoksa bu listede koza grubunun da yer alması lazımdı. Ama başında kayyum var. İktidar değişirse bir çok şey değişecektir. Bu durumda böyle bir risk acaba hisselere satış getirir mi endişelerim listeye eklememe mani oluyor. 

Ayrıca, bu seçim sonrası yabancı fon girişleri başlayacak olursa, öncelikle ana hisselere gelirler. Bu nedenle spekülatörler de bu akımın içinde yer almak isterlerse listede de yer alan daha küçük tali hisselerdeki hareketler zayıf kalabilir. Sonra tali ve yan hisselere dönmeye başlarlar. Zaten dikkat ederseniz, şu an bile asıl ana hisselerde duruyorlar. Ana hisselerdeki düşüşler daha küçük, tali, ikinci grup hisselere göre daha az oldu. Piyasadaki para azalınca küçük hisselerden şimdilik çekildiler. Bu nedenle yeniden alım süreci başladığı zaman burada yer alan hisselerin hepsi aynı anda yükselmeyecektir. Zamanlamayı teknikleri referans alarak yakalamaya çalışacağız artık.

Bu şekilde öngörüsüz beklemekten sıkılanlar için listeyi eklemelerle yeniden paylaştım. Ama gözümden kaçanlar yine olabilir. Sonrasında tekrarlarken kaçırdıklarımı görürsem eklerim.

Bu arada, dövizdeki yükselişi baskılamak için yeni bir karar daha açıklandı! Bankalarda %60 TL mevduat şartını tutturamayanlar için zorunlu karşılıklarda 5 puanlık ek artış getirildi. Yani bankalar için yeni bir baskı sebebi daha olmuş oldu. Cari açık böyle artarken, kur ve faiz baskılanırken, artan kur potansiyel enflasyon barındırırken dövizi bu kararlarla tutmak bakalım nereye kadar başarılı olacak. Hoş şu an bile başarılı değil.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.04.2023
    09:13

    Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ortak yayınla birçok tv kanalına yaptığı canlı bağlantıda, Mehmet Şimşek organizasyonunda yeni bir ekonomi ekibi kurulduğunu söyledi. Benim anladığım, mevcut ekonomi politikalarının ülkeye yaşattığı fatura artık iktidar tarafından da görüld&u... Devamı »

  • 05.04.2023
    09:43

    BIST 5500 seviyesinden Mart başından itibaren yaşadığı satışlarla pazartesi günü 4680 seviyesini görmüştü. Sonra 4839 seviyesinden kapandı. Dün ise açılıştan güzel bir başlangıç yaparak 4984 kapattı. Peki bu, yani BIST'in yaptığı zirve sonrası bir... Devamı »

  • 04.04.2023
    09:50

    Geçen yıl KKM uygulamasında politika faizi üzerine +3 puan sınırı varken, KKM'den çözülme riski artınca faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu durum seçime giden ülkemizde, olası seçim risklerini almak istemeyenlerin borsadan KKM'ye yönelmesi... Devamı »

  • 03.04.2023
    09:38

    Maalesef seçimler bitip, kim kazanacaksa sonrasında alacağı kararları, açıklayacağı kadroları duyana kadar BIST'de huzur pek olmayacak gibi duruyor. Görüyorsunuz yabancı da, yerli de satış yapıyor. KKM'de faiz sınırı kalktı. KKM faizi %25'e, mevduat faizi %30'... Devamı »

  • 31.03.2023
    09:50

    Yabancılardan da satış gelmeye başladı. Yabancı takası %28.41 düzeyine inmiş durumda. Dikkat ederseniz, bir hisseye alıcı gelince önce kısmi bir yükseliş yaşanıyor sonra ardından hemen satışlarla karşılanıyor. Sanki bir yerlere alıcıların gelmesini bekliyorlar yeterli adetler oluşsun ... Devamı »