BIST Fiyatlaması Tekniklere Uygun İşliyor!

14.04.2023 09:28
  •  A 

İki gün önce bankalar devreye girecek gibi dedik, öyle oldu. Dün de, dirençlerdeyiz alımlar olsa da, sonrasında kar realizasyonları riski yüksek görüntüler var demiştim, aynen böyle oldu. Demek ki, artık normale dönmeye başladık. Böylesi gayet iyi. Piyasayı anlar hale gelmiş oluruz.

Neyse, eğer yükseliş sürerse 5230 bollinger direnci var. Olası yükseliş halinde bu seviye yakın önemli direnç olacaktır. Bir üzerinde ise 5291 direncinin olduğunu teknik paylaşımlarımda görüyorsunuz. Özellikle 5291 seviyesi önemli. Eğer görür ve yukarı kıracak olursa, o zaman yükseliş tepkisi BIST'i 5500 seviyelerine doğru çekecek güçte olabilir. Ama dirençlere yönelik yazmış olsam da, şimdilik bu hareketi beklemiyorum. Daha ziyade realizasyon yaşanıp, kısmi bir düzeltme olmasını bekliyorum. Bu yüzden tekniklerde yer alan sıralı destekleri referans alabilirsiniz. İlk etapta 5121, 5117 ve altında 5082 sıralı destekleri var. 5082 daha sağlam bir destek olabilir. Ama görür ve durmazsa, altta 5061 - 5028 - 4995(bollinger) destekleri olduğunu söyleyebilirim. Ama bu esnada ayrışan hisseler de görülebilir. Misal, BIST için realizasyonun sürmesini beklerken, DD Tablomuzda bazı hisselerin tekniklerine göre ayrışmalar olabileceği de görülüyor. Bu hisseleri DD(Destek-Direnç)Tablosunda görebilirsiniz. Bazıları BIST'deki realizasyona uymayıp, pozitif ayrışma yapabilirler.

Dövizden Ne zaman Vazgeçilir?
              KKM'de 1.7 Tirlyon TL civarı bir fon büyüklüğü var. Bunun şu anki karşılığı yaklaşık 87 Milyar Dolar'a denk geliyor. İşte sorular ve son günlerde cevabı aranan konu şu! Acaba seçimden sonra faizler artarsa, ya da kaç olursa dövizden TL ve mevduata dönüş olur? Örneklemeler de yapılıyor, faizler %35-%40 olsa, dolar 25-26TL olsa bu faizlerle satıp hemen TL mevduata dönüşler başlar mı diye!

Bu cevap sadece kur ya da faiz seviyesi ile ilgili değildir. Esas olan ekonomi, maliye, para politikalarını uygulayacak liyakat sahibi ekiplerin iş başına getirilmesi ve onların da gereken kararları alacaklarını göstermeleridir. Yani uygulamalarda dönüş yapılacaksa, hiç tereddüt etmeden bu dönüşümü yapıp-yapmayacaklarına göre vatandaşların döviz ilgisi değişir. Eğer yanlış politikalar sürmeye, cari denge açığı artarak devam etmeye, enflasyon düşmeden kurlar ve faiz baskılanmaya  devam ederse, bu takdirde kurlara ilgi sürer. Ödemeler dengesinde vadesi gelen borçları karşılayacak TCMB rezervi oluşturulamazsa, bunun her an ekstra kur, enflasyon artışı yaşatma riski döviz taşıma alışkanlığının sürmesine neden olur. 

Bu nedenle, düz mantıkla faizler ve döviz şu olursa mudiler dövizden çıkar ve TL'ye dönerler diyemeyiz. Kur ve faiz politikasını uygulayacak ekiplerin, kişilerin kimlerden olacağını da görmemiz lazım. Yoksa Nağci Ağbal mevcut iktidarın zamanında atanınca, bir anda dış kaynak girişleri başlamış ve dövizden uzaklaşma görülmüştü. Ama yine aynı iktidar tarafından Ağbal ve politikaları bir gecede değiştirilince ülke olarak yaşadıklarımız ortada. İşte seçimden mevcut iktidar çıkarsa, sonrasında politika değişimlerine gitseler de, bir süre ne kadar kararlı sürdürebileceklerine bakılacaktır. Bu nedenle de dövizden çıkış olası kur ve faiz artışlarına bakıp da hemen yaşanmaz. 

Ama iktidar değişimi olursa, cari denge açığının vadesi gelen borçlarını ne şekilde karşılayacakları açıklamaları ve TCMB başta, maliye ve ekonomi kadrolarının başına kimlerin getireleceğine bakılacaktır. Eğer toplumun liyakatli göreceği kadrolar açıklanırsa, almaları gereken faiz artışlarından daha az oranlarda artışla da başlasalar, bu durum yabancı fon girişlerini başlatacağı için, çok geçmeyen bir süre içinde kur ve faizlerin öncesinde nereye çıktılarsa o seviyelerden düşmeye başlamalarına neden olacaktır. Tabi bu esnada dövizden çıkışlar da başlayacaktır. Ama ilk anda KKM sona erecek olursa, burada park eden paraların çoğunluğu yine dövize yönelecektir. Bu da ilk anda faiz artsa da, dövizin de artmasına neden olacaktır. Kurlar düşse de dövizden çıkış ilk anda değil, gidişat görüldükten sonra başlar görüşündeyim. Bu da en az 3 aylık bir süre geçmesine neden olabilir.

Kısacası öncelikle seçim sonuçları önemli. Sonra da, kim kazandıysa, açıklayacağı kadroların liyakatı ve alacağı kararlar önemli olacaktır. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.04.2023
    09:22

    Depremin de etkisi ile Şubat ayı sanayi üretiminde aylık %-0.6, yıllık %-8.2 daralma yaşadık. Gelecek üç aylık bilançoların büyük kısmında bu daralmanın izlerini görebiliriz. Depreme yönelik hızlı satış gerektiren perakende, market, ilaç, tekstik gi... Devamı »

  • 12.04.2023
    09:22

    BIST 5137 direncini dün zorladı. Hatta bir ara 5143 seviyesini gördü ama sonrasında bu seviyenin altında kapandı. Bugün yine yukarıyı zorlamasını bekliyorum. Hareketin 5230 - 5291 seviyelerine devam etmesi için banka hisselerinin de oyuna girmesi gerekir gibi geliyor bana.... Devamı »

  • 11.04.2023
    09:20

    BIST dün günü 5092 kapanışla tamamladı. Alımların geldiğini gördük. Bu durum BIST'in şu an sıralı dirençleri olan 5117-5137 seviyelerini geçmesi halinde genele yayılabilir. Her nedense, partilerin milletvekili listelerini açıklaması sonrası borsanın ... Devamı »

  • 10.04.2023
    09:02

    Açıkçası çok zor bir durum bu. Görüyorsunuz, Eximbank kredisine ulaşmak için TL taşıma, döviz bozma baskıları, zorunlu karşılıklarda TL taşıma oranlarına uymayanlara daha yüksek karşılık getirilmesi, yüksek komisyon şarj edilmesi, kurumlara gü... Devamı »

  • 07.04.2023
    09:44

    Bugün güne geç başladım. Çok geç yattığım için Ramazan artık yoruyor sanırım. Ee, yaşlanıyoruz devamlı. 60'a 3 basamak kaldı. İzmir'de iki gündür yağan yoğun yağmur bugün de var diye görülüyordu ama, hava açılmış. Yağ... Devamı »