Bol Vaat Dönemine Girdik!

24.04.2023 09:11
  •  A 

Artık piyasa seçime kilitlenmiş durumda. Bu kadar önemli bir seçim önümüzde iken, seçim sonuçlarını görmeden ne desek nafile olur. Çünkü seçimden kimin kazanarak çıkacağına ve seçim sonrası açıklanacak politikalara, kadrolara göre piyasa yansımalarında çok ciddi farklar olacaktır.

Şu anda gördüğünüz gibi, hem iktidar hem de muhalefet adaylarından seçmenin oylarını almaya yönelik vaatler havada uçuşuyor. Şu an bile ülkede ciddi ekonomik zorluklar, cari denge ve bütçe açıkları varken, açıklanan vaatler yerine getirilmeye kalkılınca bütçe ne olur, cari denge ne olur, bunları yaparken kurlar ve faizler ne olur göreceğiz. 

Bu esnada kurları görüyorsunuz her gün azar azar ama devamlı yükseliyor. Hızlı bir yükselişle enflasyonu yeniden hızlandırmasın diye onca baskı tedbirinin açıklanmasına rağmen kurlarda yüseliş sürüyor. Dünya genelinde ithalatçı olduğumuz enerji dahil birçok emtiada fiyatların düşmesine rağmen bizde otomotiv ve gıda başta fiyat artışları da sürüyor. 

Kısacası şu dönem ne desek, ne yazsak boş olan bir süreç içindeyiz. Seçimler bitene kadar her şekilde manipüle edilebilecek bir piyasa var karşımızda. O yüzden gördüğüm teknikleri paylaşmakla yetinmek daha doğru olacak sanırım. Ama şunu da söylemek istiyorum ki, ekonomik kötü bir gidiş var. Bunu düzeltmek için enflasyonu düşürecek politikalara dönmek şart. Devlete sürekli bir faiz yükleyen KKM politikasından dönmek de şart. Tüm bunları kim yaparsa yapsın, o esnada yapana ve yöntemlerine göre değişecek süre ve derinlikte bir ekonomik daralma, durgunluk yaşayabiliriz. Bu durum da şirketlerin bilançolarında çok ciddi değişimler yaratabilir. Bir anda karlarda sert düşüşler görülebilir. 

Lütfen kredili işlemlere uzak durmaya devam ediniz. Yeni açacağınız pozisyonlarda ve önceden açık pozisyonlarınızda karlar oluşursa, teknik direnç seviyelerinde kar realizasyonları yapmayı da ihmal etmeyiniz. Bu dönem, ekstra kazançtan ziyade varlıkları fazla düşürmeden korumak daha önemli. Çünkü seçim sonrası döneme ne kadar yüksek, güçlü portföylerle girilirse, geçen dönemde uğranılan kayıpları telefi etmek çok daha hızlı ve kolay olacaktır.

Bu arada, seçimler sonrası uygulanacak politikalar ekonomiyi daraltacaksa hisseler sert kayıplar yaşamaz mı diye bir soru akla gelebilir! Bu durumu düz mantıkla düşünmeyin. Evet ekonomiyi toparlamak için radikal tedbirler alınır ve bu durum ilk anda ekonomik daralma yaratabilir. Ama bu esnada bilanço karları düşse bile, doğru tedbirlerin alınması, doğru politikalara dönüp, piyasaları bu denli bozan yanlış politikalardan dönülmesi nedeniyle ülkeye yabancı fonlar girmeye başlayabilir. Tarihi düşük seviyelerde olan yabancı takasında artış yaşanmaya başlaması halinde, hisseler o anki bilanço karlarına göre değil, olması gereken ederlerine göre alınmaya başlanır. Bunun karşılığı ise çok daha yüksek fiyatlara denk gelir. 

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.04.2023
    09:20

    Dün endeks olarak artı eksi diye bir aşağı, bir yukarı giderken bir anda gelen Halkbank haberi kamu bankalarının tavan olmasına neden oldu. Devamında diğer bankaların da ciddi yükselişler yaptığını gördük. Bu sayede BIST de artı kapattı. Gelişme şu; ABD yüksek mahkemesi,... Devamı »

  • 19.04.2023
    09:09

    BIST'de bayram öncesi fazla kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas riskinin cuma günü bitmesine, hatta dün alım yapanların para ödemeleri 24 Nisan Pazartesiye kalacak olmasına rağmen dün de satışlar sürdü. Zaten düne ait beklenti yazımda da d&uu... Devamı »

  • 18.04.2023
    09:00

    Perşembe günü yarım gün açık olacak borsada takas işlemi gerçekleşmeyeceği için, kredililerin son satış tarihi dün yani 17 Nisan Pazartesi günüydü. Bu nedenle son iki işlem günü gelen satışların bir kısmı bu nedenle yaşanmış olabilir.... Devamı »

  • 17.04.2023
    08:56

    Geçen hafta düzeltme uyarılarımı yazmaya başlamıştım. Cuma yazımın ilk paragrafından bir kesit, ''Ama dirençlere yönelik yazmış olsam da, şimdilik bu hareketi beklemiyorum. Daha ziyade realizasyon yaşanıp, kısmi bir düzeltme olmasını bekliyorum. Bu yüzden te... Devamı »

  • 14.04.2023
    09:28

    İki gün önce bankalar devreye girecek gibi dedik, öyle oldu. Dün de, dirençlerdeyiz alımlar olsa da, sonrasında kar realizasyonları riski yüksek görüntüler var demiştim, aynen böyle oldu. Demek ki, artık normale dönmeye başladık. Böylesi ... Devamı »