Enerji Keşiflerine Petrol Eklendi!

03.05.2023 09:26
  •  A 

Şırnak ilimizin Silopi ilçesi içinde yer alan Cudi-Gabar petrol sahalarındaki keşif tam da seçim öncesi heyecan yarattı gerçekten. Günlük 100 Bin varile ulaşması beklenen bir üretim beklentisi var. İlk okul yıllarından beri, aslında birçok bölgemizde petrol olduğu, zamanında petrolü bulan yabancıların bu kuyuları betonlayıp yok dediklerini duymuşuzdur. Açıkçası ben de çevresi petrol denizi olan ülkemizde petrol, doğalgaz başta hidrojen kaynakları da dahil enerji zenginliğinin olduğuna inanıyorum. Seçim öncesidir, sonrasıdır o konu başka. Eğer rezerv ciddi ise, her iktidar bunu yakın olan seçimlerde oyunu arttırmak için kullanmak ister. Güneydoğumuz için yapılan kontrolümüz dışındaki planların içinde enerji kaynakları ile ilgili potansiyelin de olduğunu düşünüyorum. Umarım benzer çok sayıda yeni rezerv alanlarını buluruz da, en önemli cari açık nedeni olan enerji bağımlılığından kendimizi kurtarırız. Rezervden yapılması beklenen üretimin Türkiye'nin günlük üretiminin 1/10'una denk geleceği söyleniyor. Yaklaşık doğalgaz keşfimizdeki oran civarında. 

Halkbank Davasında Olumlu Gelişme!
              Halkbank tarafından yapılan açıklama şu şekilde;'' İkinci İstinaf Mahkemesi, 2 Mayıs 2023 tarihinde Banka lehine karar vererek tazminat talepli hukuk davasını düşürmüştür. Bununla birlikte 20 Nisan 2023 tarihli KAP açıklamamızda belirtildiği üzere, ABD Yüksek Mahkemesinin 19 Nisan 2023 tarihli kararı doğrultusunda ceza davası ile ilgili hukuki süreç İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde devam etmektedir.''

İlk anda olumlu olan bu açıkma, ana davanın sürdüğünü de söylüyor. Ben bu davanın haksız olduğuna inanıyorum. ABD kendi politikalarına göre ülkeleri ve kurumlarını yargılıyor. Benzer bir durumu bizim için düşünün o zaman! Sınırlarımızda olmayan bir terör ülkesini kurmak için çabalayan kim? Demek ki, ABD ile aynı güç bizde olsa, biz de ABD, İngiltere, Almanya, Fransa başta, birçok ülkeyi Türkiye'nin çıkarlarına aykırı faaliyetten ve ülkemizi bölmeye yönelik çabalarından dolayı yargılamalıyız. Ama bu konu uluslararası güç ile ilgili maalesef. Umarım yıllardır ülkemizin özellikle finans piyasalarını derinden etkileyen Halkbank Davası en kısa sürede tümden düşer.

FED Faiz Kararı Belli Olacak!
              FED'in faiz kararı nihayet bu gece açıklanacak. Genel beklenti 25 baz puanlık bir artışın daha olacağı yönünde. Ama esas merak edilen, sonrası için yapılacak açıklamalarda yatıyor! FED bu son artış diyecek mi?, devamında yeni artış sinyali verecek mi? Faiz indirimleri için yakın tarihli bir sinyal duyacak mıyız, piyasaların kulağı bu açıklamalarda olacak. 

Enflasyon FED için en öncelikli sorun olduğu için, ek faiz artışlarının olması gerektiği görüşümü biliyorsunuz. Şu an beklenti de bu yönde. Ben sadece 25 baz puan değil, 50 puana tamamlanacak bir faiz artışı programı açıklanmasını bekliyorum. Yani bu ay 25, sonrasında da gerektiğinde ek bir 25 ve üzerinde artış yapabiliriz açıklamasını bekliyorum. Faiz artışı olmaz diye yükselen borsalar sonrasında, 25 de olsa bir faiz artışı yapılabilir beklentilerinin artması ve yeni bir banka batışının daha olması yüzünden ABD borsalarında satış baskılarının yaşandığını gördük. Bu nedenle faiz konusundaki açıklamalar olumlu olsa da, bankacılık sektöründeki tedirginlikler de borsalarının üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Dow J. için önce 34275, sonra 34500 önemli iki direnç. Bu dirençlerin sırası ile kırılması, özellikle ikinci direncin kırılması halinde ABD borsalarında yeni yükseliş trendi başlar. Ama ben bunun çok kolay olmadığını, en azından şimdlik zor olduğunu düşünüyorum. 

Diğer taraftan 33500 desteğinin de aynı dikkatle izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bir sebepten bu destek kırılacak olursa, o zaman da tekniklere göre 750-1000 puanlık bir düşüş Dow J. için olumsuz beklenti olur.

Enflasyon Açıklanacak!
              Bugün nisan ayı enflasyon verimiz açıklanacak. İktidar kanadında düşüş beklentisi var. Ben seçim öncesi faiz ve kurda yaşanan gelişmeler yüzünden nisan ayından ziyade, seçim sonrasını yani mayıs ayı enflasyonunu daha önemli görüyorum! Seçimlerden sonra kur ve faizlerde yaşanacak gelişmeler enflasyon için daha belirleyici olacaktır görüşündeyim. Bu nedenle düşen bir nisan enflasyonu görecek olursak, enflasyon endişelerim bitti, bundan sonra artık düşüşe geçti demek için erken diyorum.

BIST Düşmeye Devam Ediyor!
              Maalesef seçim öncesi stresine dayanamayan BIST düşmeye devam ediyor. Dün dış borsalarda da sert düşüşler yaşandı. Sonra ise yaşanan düşüşlere göre kısmi toparlanmaların geldiğini gördük. Hoş biz dış piyasaların etkilendiği krıterler yüzünden düşmüyoruz. Ama yine de onlarda sonradan yaşanan toparlanmalar, Halkbank gelişmesi BIST'in de güne alımla başlamasına neden olabilir. Ama 4680 ve 4601 altında kalmaya devam ederse, teknik olarak uyarısını yaptığım omuz baş omuz düşüş formasyonu riski sürecektir. Bu düşüşten kurtulmak için önce 4601, sonra da 4680 seviyelerinin üstüne çıkmamız gerekir.

Ama dediğim gibi, BIST bence seçim belirsizlik ve riskleri nedeniyle düşüyor. Bu nedenle seçim sonuçları görülmeden bu stres sürebilir. 

Bu arada hisselerin düşüşler sürdükçe çok daha ucuzladıkları görüşündeyim. Bu nedenle düşüşler esnasında orta-uzun vadeli taşımayı düşünenler, ek düşüşler halinde maliyetli durmayı da göze alıyorlarsa alım yapabilirler. Ben yeni bir alım serisini seçimlerin hemen öncesi ya da sonrası yapmak için bekliyorum. Şu anki tekniklerin riskleri ve seçim sonucunun önemi yüzünden yeni öngörüler için izlemede kalmayı uygun görüyorum.

Açık öngörülerim, uzun vadeli yatırım hisselerimdeki beklentilerim değiştirilmediği müddetçe sürüyor demektir. Bu yüzden düşüşler moral bozuyordur eminim ama beklentilerimi koruduğumu biliniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.05.2023
    09:22

    Maalesef bir süredir uyardığım teknik riskler tetiklenmeye başladı. 4680 ve 4601 seviyelerinin önemine dikkat çekmiştim. 5000 üstüne atamadık ve bu destekleri arka arkaya kırdık. Omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu başlamış oldu. DD(Destek-Direnç) Tab... Devamı »

  • 28.04.2023
    09:17

    Üç aylık bilançolar başladı. Maalesef seçim sürecinin başlaması nedeniyle yıl sonu bilançolarındaki gayet güzel rakamlar karşılığını göremeden, üç aylıklarda açıklanan düşük karlar ya da zararlar hisselerde yeni bir baskı n... Devamı »

  • 27.04.2023
    09:22

    Yıllardır yazıyoruz, her alanda güven ve liyakat esastır diye. Eğer bunlara önem vermezseniz güveni sarstınız mı, bir daha geri kazanmak kolay olmaz. Uzun zamandır yaşadıklarımız bu nedenle yaşanan sorunlar. Benzer şekilde kurların baskısını kontrol edemediğimiz, TL swap faizlerinin %... Devamı »

  • 26.04.2023
    09:24

    Seçimler yaklaşırken, ekonominin içinde olduğu durum hakkında yapılan yorumla bu yorumlar paralelinde kurları tutabilmek için her gün alınan polisiye kararlar, krediye ulaşmakta yaşanan sıkıntılar BIST'e satışların gelmesine neden oluyor. Dün de bu strese daha fazl... Devamı »

  • 25.04.2023
    09:32

    BIST için ana kanal aralığımız 4600-5500 arasında. Yaklaşık kasım ayından bu yana bu kanal aralığında inip-çıkan bir borsa var. Son dönem ise bu kanalın direnci 5200-5291 seviyesine inmiş durumda. Bu durum bir yerden iyi! En azından yaptığımız alımların maliyetleri BIST'in 550... Devamı »